بررسی میزان آلودگی اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ در تخم‌مرغ‌های شهر اردبیل و تعیین مقاومت آنتی‌بیوتیکی آن‌ها

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسنده

بیماری‌های طیور، دانشکده کشاورزی مشگین شهر، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

باکتری اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ (E.coli) عامل ایجاد‌کننده بیماری کلی باسیلوز است که تخم‌مرغ‌های آلوده می‌تواند بعنوان منابع انتشار این بیماری باشند. درمان با مواد ضد‌میکروبی یک روش مهم برای کنترل و کاهش این بیماری می‌باشد. اما در طی دهه‌های اخیر، استفاده گسترده از آنتی‌بیوتیک‌ها سبب گسترش ژن‌های مقاوم و افزایش مقاومت آنتی‌بیویتکی باکتری‌ها شده است که در حال حاضر افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی بعنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی تخم‌مرغ‌های طیور بومی و صنعتی شهرستان اردبیل به باکتری اشریشیاکلی و ارزیابی میزان مقاومت دارویی آنها بود. تعداد 250 تخم مرغ شامل81 تخم‌مرغ بومی، 86 تخم‌مرغ فله‌ای و 83 تخم‌مرغ صنعتی مارک‌دار به صورت تصادفی از فروشگاه‌های خرده‌فروشی در سطح اردبیل طی دوره شش ماهه جمع‌آوری شدند و از نظر آلودگی اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ با روش‌های استاندارد کشت مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تشخیص قطعی سویه‌ها از آزمایش‌های بیوشیمیایی و PCR استفاده گردید. سپس تعیین میزان مقاومت آنتی‌بیوتیکی به روش انتشار از دیسک (Disc diffusion) انجام شد. از 250 نمونه مورد بررسی، تعداد پنچ جدایه اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ (2 %) به دست آمد که سه جدایه (20/1 %) از پوسته و دو جدایه (80/0%) از محتویات تخم‌مرغ‌ها شناسایی شدند. 47/2 % (2 مورد) از پوسته تخم‌مرغ‌های بومی و 16/1 % (1 مورد) از پوسته تخم‌مرغ‌های فله‌ای آلوده به اشریشیاکلی بودند. 23/1 % (1 مورد) محتویات تخم‌مرغ‌های بومی و 16/1 % (1 مورد) محتویات تخم‌مرغ‌های فله‌ای آلودگی اشریشیاکلی داشتند. در پوسته و محتویات تخم‌مرغ‌های صنعتی هیچ‌گونه باکتری اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ جداسازی نشد. در بررسی الگوی مقاومت آنتی‌بیوتیکی سویه‌های جدا شده بیشترین مقاومت مربوط به نئومایسین، کلرآمفنیکل، نالیدیکسیک اسید، لینکومایسین و آموکسی سیلین و کمترین مقاومت کانامایسین، سفتازدیم و سفالکسین بود. نتایج این بررسی نشان داد که در تخم‌مرغ‌های بومی و تخم‌مرغ‌های فله‌ای آلودگی اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ وجود دارد که توجه به بهداشت نگهداری و طبخ آنها ضروری است. همچنین با توجه به مقاومت بالای آنتی‌بیوتیکی باکتری‌های جدا شده بایستی از مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها در مرغداری‌ها جلوگیری بعمل آید. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

A survy of Escherichia coli Contamination in eggs of Ardabil and determination of their Antibiotic Resistance

نویسنده [English]

  • Aidin Azizpour
Poulry Diseases, Meshginshahr Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
چکیده [English]

Escherichia coli is causative agent of colibacillosis, which contaminated eggs are important sources of of spread of this disease. Antimicrobial therapy is an important way to control and reduce this disease. But in recent years, the widespread use of antibiotics has led to the proliferation of resistant genes and increased antibiotic resistance among bacterial strains. Increasing antibiotic resistance is currently a global health problem. The aim of this study was to determine contaminated rate of Escherichia coli in native and industrial poultry eggs of Ardabil city and to evaluate their drug resistance. 250 eggs including 81 native eggs, 86 bulk eggs and 83 labeled industrial eggs were randomly collected from retail stores in Ardabil during a period of 6 months and were examined in terms of E.coli contamination by standard culture methods. Biochemical tests and PCR were used for definitive diagnosis of strains. Then, antibiotic resistance was determined by disk diffusion method. From 250 samples examined, five isolates (2%) were identified, of which three isolates (1.20%) were obtained from the egg shells and two isolates (0.80%) from the egg contents. 2.47% (two cases)of native egg shells and 1.16% (one case) of bulk egg shells were contaminated with E. coli. 1.23% (one case)  of native egg contents and 1.16% (one case) of bulk egg contents had E. coli contamination. E. coli was not isolated in the shell and contents of industrial eggs. In the study of antibiotic resistance pattern of isolated strains, the highest resistance was observed to neomycin, chloramphenicol, nalidixic acid, lincomycin and amoxicillin and the lowest resistance was to kanamycin, ceftazidium and cephalexin. The results of this study showed that native eggs and bulk eggs are E.coli contamination, which is necessary to pay attention to their hygienic maintenance and cooking. Also, due to the high antibiotic resistance of the isolates, the excessive use of antibiotics in poultry farms should be prevented.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Escherichia coli
  • Antibiotic resistance
  • eggs
  • Ardabil
1.Azizpour, A. 2020. A Study of Salmonella Spp. Contamination Rate of Eggs and Assessment of their Antibiotic Resistance Pattern in Ardabil, Iran. Qom University of Medical Sciences Journal 14(1): 38-50. (In Farsi) 
2.Azizpour, A and V. Saeidi Namin. 2017. Investigation of antibiotic resistance patterns in Escherichia coli isolated from broiler chickens with colibacillosis to ten antibacterial agents commonly used in the Iranian poultry industry. Journal of Comparative Pathobiology Iran.14 (4): 2345- 2352. (In Farsi)
3.Adesiyun, A., N. Offiah, N. Seepersadsingh, S. Rodrigo, V. Lashley, L.Musai and K. Georges. 2005. Microbial health risk posed by table eggs in Trinidad. Epidemiology and infection 133: 1049-1056.
4.Bakhshi, M., M. Fatahi Bafghi, A. Astani, V.R. Ranjbar, H. Zandi and M. Vakili. 2017.  Antimicrobial Resistance Pattern of Escherichia coli Isolated from Chickens with Colibacillosis in  Yazd, Iran. Journal of food quality and hazards control 4: 74-78.
5.Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI). 2018. Performance Standards for  Antimicrobial Susceptibility Testing; 28th Edn. Informational Supplement.CLSI  Document M100-S28. Wayne, PA, USA. PP: 98-150.
6.Cortes,  C.R.,  G.T. Isaias,  C.L. Cuello, J.M.V. Flores, R.C. Anderson and C.E. Campos. 2004.  Bacterial  isolation  rate  from  fertile  eggs,  hatching  eggs,  and  neonatal  broilers  with  yolk  sac  Infection. Revista Latinoamericana de Microbiologia 46: 12-6. 
7. Eid, S., S.A. Nasef and A.M. Erfan. 2005. Multidrug resistant bacterial pathogens in eggs collected from backyard chickens. Assiut Veterinary Medical Journal 61: 87-103.
8.Firouzi, R., H. Rajaian and P. Daneshgar. 2008. Antibiotic resistance of salmonella and escherichia  coli isolated from chicken  in shiraz area. Journal of Veterinary Research 62: 341-344. (In Farsi)
9.Ghasemian Safaei, H., M. Jalali, A. Hosseini, T. Narimani, A. Sharifzadeh, and E. Raheim. 2011. The prevalence of bacterial contamination of table eggs from retails markets by Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni and Escherichia coli in Shahrekord, Iran. Jundishapur Journal of Microbiology 4: 249-253.
10.Gholami-varnamkhasti, M., H. Hossein Sadeghian and M. Momeni shahraki. 2011. Studying the degree of pollution of salmonella and E. coli bacteria in turkey eggs on Esfahan City. 2nd International Congress of Food Hygiene, Tehran, Iran.
11.Hanson, R., J.B. Kaneene, P. Padungtod, K. Hirokawa and C. Zeno. 2002. Prevalence of salmonella and E.coli, and their resistance to antimicrobial agents, in farming communities in northern thailand. Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health 33: 120-126.
12.Islam, M., M.S. Sabrin,  H.B. Kabir and M.D. Aftabuzzaman. 2018. Antibiotic sensitivity and resistant pattern of bacteria isolated from table eggs of commercial layers considering food safety issue. Asian Journal of Medical and Biological Research 4:323-329.
13.Jain, A.K. and R.Yadav. 2017. Study of antibiotic resistance in bacteria Isolated from table egg. International Journal of Pharma and Bio Sciences 8:(B) 668-674.
14.Khoshkhoo, P.H. and S.M. Peighambari. 2005. Drug resistance patterns and plasmid profiles of Escherichia coli isolated from cases of avian Collibacilosis. Iranian Journal of Veterinary Research 60: 97-105. 
15.Lih-chingChiueh, L.C., W.H. Shiang and D.Y.C.Shih. 2001.Characterization of Escherichia coli serotype O157 strains isolated in Taiwan by PCR and Multilocus enzyme analysis. Journal of Food and Drug Analysis 9:129-204
16.Mellata, M., E. Jacquemin, R. Bakour and J. Mainil. 1998. Resistance to antibiotic of escherichia coli strains of bovine and avian origin isolated in algeria. Annals Medicine Veterinary 142: 12-13. 
17.Nazer, A.H.K., H. Dadras and S. Eskandari. 2006. Aerobic bacteria isolated from eggs and day-old chicks and their antibacterial resistance in Shiraz. Iran. Iranian Journal of Veterinary Research 7: 20 -30.
18.Nemati, H. 1993. Survey on contamination of consumed eggs in Shiraz city with aerobic food poisoning bacteria and their effects on public health. D.V.M. thesis, School of Veterinary Medicine, Shiraz University. (In Farsi)
19.Nolan, L.K., H.J. Barnes, J.P.,Vaillancourt, T. Abdul-Aziz and C.M.  Logue. 2013. colibacillosis. In: diseases of poultry. 12th edition. (Swayne, D. E., L.Mcdougald, K. Nolan, D. L. Suarez and V. Nair). Iowa, USA: John Wiley and Sons; Pp:751-805.
20.Ozawa, M., K. Harada, A.Kojima, T. Asi and T. Sameshima. 2008. Antimicrobial susceptibilities, serogroups, and molecular characterization of avian pathogenic escherichia coli isolates in japan.  Avian Diseases 52: 392-397.
21.Papadopoulou, C., D. Dimitriou, S. Levidiotou, H. Gessouli,  A. Panagiou, S. Golegou,  S. Golegou and G. Antoniades. 1997.  Bacterial  strains  isolated  from  eggs and  their  resistance  to currently used antibiotics: is there a health hazard  for  consumers?  Immunology Microbiology Infectious  Disease 20: 35-40.
22.Pelayo, J. S., A. R. Elias Junio, N. R. De Lima, A. Navarro and S. P.Dejato da Rocha,. 2019. Detection of Diarrheagenic Escherichia coli in Bovine Meat in the Northern Region of Paraná State, Brazil. Brazilian Archives of Biology and Technology. 62: e19180012.
23.Pirhajati Mahabadi, R.,  M.Tabibi, S. Yaghoubi, F. Bakhtiarizadeh and N.S. Mousavi. 2017. Investigation of Antibiotic Resistance in Bacteria Isolated from the Contents and Shell of Industrial Eggs in Qom City, Iran. Qom University of Medical Sciences Journal. 9 : 69-75. (In Farsi)
24.Salihu, M.D., B. Garba and Y. Isah. 2015. Evaluation of microbial contents of table eggs at retail outlets in Sokoto metropolis, Nigeria. Sokoto Journal of Veterinary Sciences 13: 22-28.
25.Safarpor Dehkordi, F., E.Yahaghi and E.Khodaverdi Darian. 2014. Prevalence of Antibiotic Resistance in Escherichia coli Isolated from Poultry Meat Supply in Isfahan. Iranian Journal of Medical Microbiology 8: 41-47. (In Farsi)
26.Zakeri, A and P. Kashefi. 2012. Antimicrobial susceptibilities of avian escherichia coli isolates in tabriz, Iran. African Journal of Biotechnology 11: 4467-4470.
27.Zhao, S., J. Maurer, S. Hubert, J. Devillena, P. McDermott, J. Meng, S. Ayers, L. English and D.White. 2005. 
Antimicrobial Susceptibility and Molecular Characterization of Avian Pathogenic Escherichia Coli Isolates. Veterinary Microbiology 107: 215-224.