بررسی مقایسه‌ای فاکتورهای عملکردی، خون شناسی، متابولیت‌های خونی و بافت‌شناسی دستگاه گوارش جوجه‌های گوشتی نر متعاقب مصرف جیره‌های حاوی آلژینات و فلاووفسفولیپول

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

2 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه اراک

چکیده

استفاده از افزودنی‌ها در تغذیه طیور به عنوان یک راه حل در سلامت پرنده و بهره‌وری بیشتر از خوراک توسط آن محسوب می‌شود. این تحقیق به منظور بررسی عملکرد تیمارهای آلژینات و آنتی‌بیوتیک در جیره جوجه‏های گوشتی نر بر عملکرد رشد، مولفه‎های ایمنی خونی و بافت‌شناسی صورت پذیرفت. از 144 قطعه جوجه نر یکروزه راس (308) استفاده شد و جوجه‎ها در 3 تیمار و 4 تکرار و 12 جوجه در هر تکرار قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار‌1) ‌جیره پایه بدون افزودنی‌، تیمار2)‌ جیره پایه دارای 200 میلی گرم در کیلوگرم آلژینات تیمار3) ‌جیره پایه دارای 200 میلی‌گرم در کیلوگرم آنتی‌بیوتیک بودند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که افزایش وزن در دوره‌های 1 تا10، 10 تا 24 و 24 تا 42 روزگی تفاوتی نداشتند، تنها در کل دوره 1 تا 42 روزگی تفاوت معنی‌داری بین تیمار شاهد و سایر تیمارها وجود داشت. ضریب تبدیل خوراک در تمام دوره‌ها بین تیمارهای مختلف تفاوت معنی‌داری داشتند و بترتیب تیمار آلژینات، آنتی بیوتیک و شاهد بهترین عملکرد را داشتند. تفاوتی در فراسنجه‌های هماتولوژی و شمارش تفریقی گلبول‌های سفید بین تیمارها مشاهده نشد. در مورد اجزای لاشه مثل نسبت وزن لاشه، سینه، ساق، پشت، گردن، کعب ران و بال تفاوت معنی‎داری وجود نداشت. تری‎گلیسیرید در تیمار آلژینات بالاترین مقدار بود که نسبت به تیمار آنتی‌بیوتیک با تفاوت معنی‎داری همراه بود. در مولفه‎های پروتئین کل، کلسترول کل، LDL-C، HDL-C، VLDL-C و گلوتاتیون پراکسیداز تفاوت معنی‎داری مشاهده نشد. طول پرز، نسبت طول پرز به عمق کریپت و مولفه مساحت پرز دئودنوم و ژژنوم در تیمار آلژینات نسبت به سایر تیمارها بطور معنی‌داری بالاتر بود. نشان داده شد استفاده از 200 میلی‌گرم در کیلوگرم آلژینات نسبت به تیمار شاهد می‌تواند تاثیرات مفیدی بر عملکرد بخصوص ضریب تبدیل خوراک و بافت‌شناسی قسمت‌های مختلف روده مثل دئودنوم و ژژنوم داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of performance, hematology, blood metabolite and histomorphometry of gasterointestinal tract of broiler chickens treated with dietary alginate and antibiotics

نویسندگان [English]

  • I. Haj Khodadadi 1
  • M.R. Bahrami 2
1 Animal Science Department, Arak University, Arak, Iran.
2 MSc student at animal science department of Arak University, Iran.
چکیده [English]

Dietary additives especially prebiotics can improve performance and immunity of broiler by increasing health status. This study was performed to investigate effect of dietary alginate and antibiotic on performance, carcass traits, Hematology and histology of intestinal tract in male broilers. A total of 144, day-old male broilers (Ross 308) were randomly assigned to three treatments with four replicates. This experiment was conducted in a completely randomized design. The experimental treatments consists 1) basal diet as control group 2) basal diet + 200 ppm Alginate 3) basal diet + 200 ppm antibiotic (felavophospholipol). Body weight gain at 1-10, 10-24 and 24-42d was not significantly differ between treatment but only Body weight gain at 1-42 was significant between control and other treatments significantly. FCR in all periods had significantly differed in Alginate group with control. There are no significantly differences in hematological and white blood cell differentiation count traits. There are no significantly differences in carcass traits, gizzard, abdominal fat, and thymus and spleen relative weight in all experimental treatments. Serum cholesterol, HDL, LDL, VLDL did not show any significant differences among treatments. Serum glucose, triglyceride was significantly different and all treatment and alginate had lower than control group. Deudenum and jjenum height of villi, Villus height to crypt depth ratio in deudenum and jejenum had significantly difference in alginate group and control group. Based on our results, it can be concluded that 200 ppm alginate group had simmilar performance parameters in compared to control group and it had better histometric parameters so alginate can use efficiency as prebiotic source to increasing performance in male broiler.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Antibiotic
  • Alginate
  • Broiler
  • performance
  • Histology


1. Alcicek, A., M. Bozkurt, and M. Cabuk. 2003.The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in turkey on broiler performance. South African. Journal of Animal Science. 33: 89-94.
2. Alizadeh Sadr daneshpour, M. A., F. Shariatmadari, M. A. Karimi. 2010. The effect of essential oil, prebiotic, probiotic and antibiotic on performance and immune response of broilers chickens. Veterinary Journal (Pajouhesh & Sazandegi). 87 pp: 10-17(In Persian).
3. Barros R. D., Vieira S. L., Favero A., Taschetto D., Mascarello N. C., and Cemin H. S. 2012. Reassessing flavophospholipol effects on broiler performance. Brazilian journal of poultry science 41(12): 2458-2462.
4. Baurhoo B., F. Goldflus and X. Zhao. 2009. Purified cell wall of saccharomyces cerevisiae increases protection against intestinal pathogens in broiler chickens. Poultry Science. 8(2): 133- 137.
5. Choudhari A., S. H. Shinde and B. N. Ramteke. 2008. Prebiotics and probiotics as health promoter. Vaterinary World, 1(2): 59-61.
6. Fuller, R. 1992. Problems and prospects. In Probiotics. The Scientific Basis. Ed by Roy Fuller. PP: 377-386. Chapman and Hall, London, UK.
7. Gibson G. R. and B. Roberfroid, 1995. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Introducingthe concept of prebiotics. Journal of Nutrition, 125: 1401-1412
8. Gunal, M., G. Yayli, O. Kaya, N. Karahan, and O. Sulak. 2006. The Effects of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. International Journal of Poultry Science, 5: 149-155.
9. Huang R. L., Y. L. Yin, G. Y. Wu, Y. G. Zhang, T. J. Li, L. L. Li, M. X. Li, Z. R. Thang, J. Zhang, B. Wang, J. H. He and X. Z. Nie. 2005. Effects of dietary oligochitosan supplementation on illeal digestibility of nutrients and performance in broiler. Poultry Science, 84: 1383-1388.
10. Khan A. S., A. Khalgue and T. N. Pasha. 2000. Effect of dietary supplementation of various level of Fermacto on the performance of broiler chicks. International Journal of Agriculture and Biology, 2: 32-33.
11. Khovidhunkit, W., M. Kim, , R.A. Memon, , J.K. Shigenaga, , A.H. Moser, , K.R. Feinfold and C. Grunfeld, 2004. Thematic review series; the pathogenesis of atherosclerosis. Effects of infection and inflammation on lipid and lipoprotein metabolism mechanism. Journal of Lipid Research., 45: 1169-1196.
12. Langhout D. J., I. B. Schutte, P. van Leeuwen, J. Wiebenga and S. Tamminga, 1999. Effect of dietary high and low methyllated citrus pectin on the activity of the ileal microflora and morphology of the small intestinal wall of broiler chickens. British Poultry Science. 40: 340-347.
13. Lillehoj, H. S. and Lee, K. W. 2012. Immune modulation of innate immunity as alternatives-to-antibiotics strategies to mitigate the use of drugs in poultry production. Poultry Science 91: 1286-1291.
14. Opasanon S., P. Muangman, and N. Namviriyachote, 2010. Clinical Effectiveness of Alginate Silver Dressing in Outpatient Management Of Partial-Thickness Burns, International Wound Journal, 7: 467-471.
15. Pirgozliev V., T. C. Murphy, B. Owens, J. George and M. E. McCann, 2008. Fumaric and Sorbic acid as additives in broiler feed. Research in Veterinary Science. 84(3): 387-394.
16. Sakamoto, K., Hirose H., Onizuka A., Hayashi M., Futamura N., Kawamura Y., et al.2000. Quantitative study of changes in intestinal morphology and mucus gel on total parenteral nutrition in rats. Journal of Surgery Research 94:99–106
17. Schneitz, C., T. Kiskinen, V. Toivonen, and M. Nasi. 1998. Effect of ROILAC on the physiochemical conditions and nutrient digestibility in the gastrointestinaltract of broilers. Poultry Science 77: 426–432.
18. Shashidhara R. G. and G. Devegowda. 2003. Effect of dietary Mannan Oligosaccharide on broiler breeder prouduction traits and immunity. Poultry Science 82: 1319-1325.
19. SolisdelosSantos F., Farnell M. B., Tellez G., Barlog J. M., Anthony N. B., Torres-Rodriguez A., Higgins S., Hargis B. M. and A. M. Donoghue. 2005. Effect of prebiotic on gut development and ascites incidence of broilers reard in hypoxic environment. Poultry Science 84: 1092-1100.
20. Spring P., C. Wenk, K. A. Dawson and K. E. Newman. 2000. The effects of dietary mannanoligosaccharides on cecal parameters and the concentrations of enteric bacteria in the ceca of salmonella-challenged broiler chicks. Poultry Science 79: 205–211.
21. Stanford E. C. 1883. New Substance Obtained from Some of the Commoner Species of Marine Algae, Alginate Chemistry News 47: 254-257.
22. Swatson H. K., R. Gous, P. A. Iji and R. Zarrinkalam. 2002. Effect of dietary protein level, amino asid balance and feeding level on growth, gastriointestinal tract, and mucosal structure of the sall intestine in broiler chickens. Animal Research 51(6): 501-516.
23. Yousefi-Kelarikolaei, K., M. Mohiti-Asli, S. A. Hosseini, H. Yousefi-Kelarikolaei. 2012. Effect of antibiotic, probiotic, prebiotic and multi-enzyme in pelleted diet on the performance of broilers. Animal Production Research 4: 63- 72 (In Persian).
24. Zhang, A. W., B. D. Lee, S. K. Lee, K. W. Lee, G. H. An, K. B. Song, and C. H. Lee. 2005a. Effects of yeast (Saccharomyces cerevisiae) cell components on growth performance, meat quality, and lleal mucosa development of broiler chicks. Poultry Science 84: 1015-1021.
25. Zhang, K. Y., F. Yan, C. A. Keen, and P. W. Waldroup.2005b. Evaluation of microencapsulated essential oils and organic acids in diets of broiler chickens. International Journal of Poultry Science 4(9): 612-619.