اثرات سطوح مختلف پری بیوتیک داینامیون و اسیدآلی بایوترونیک بر تیتر آنتی بادی و فراسنجه‌های خونی در مرغ‌های تخم‌گذار

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 گروه تغذیه طیور، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

2 دکترای تخصصی تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

چکیده

سطوح مختلف پری بیوتیک داینامیون و اسید آلی بایوترونیک جهت تعیین اثرات آن‌ها بر فراسنجه‌های خونی و پاسخ ایمنی در مقایسه با گروه شاهد به جیره استاندارد اضافه گردید. تعداد 135 قطعه مرغ تخم‌گذار 52 هفته سویه نیک‌جیک بطور تصادفی به 9 تیمار با 5 تکرار و درداخل هر تکرار 3 پرنده تقسیم گردیده و به طور تصادفی به 27 قفس در قالب طرح کاملا تصادفی فاکتوریل (3 3) تخصیص شده‌اند. تیمارهای آزمایشی شامل: سه سطح پری‌بیوتیک داینامیون و اسید آلی بایوترونیک (صفر، توصیه شرکت سازننده و دوبرابر توصیه شرکت سازننده) بود. داده‌های بدست آمده با روش‌های آماری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که پری‌بیوتیک داینامیون تاثیر معنی‌داری بر پروفایل لیپیدی سرم و فاکتور‌های خونی از قبیل پروتئین، اسید اوریک، گلوبولین، آلبومین و گلوکز در مرغان تخم‌گذار نداشت (05/0 < p). استفاده اسید آلی غلظت کلسترول، LDL، توتال پروتئین و اسید اوریک را در سرم مرغان تخم‌گذار بطور معنی‌داری کاهش و برعکس سطح گلوکز سرم خون را افزایش داد (05/0 > p). افزودن اسید آلی و پری‌بیوتیک به جیره، تیتر آنتی‌بادی در برابر گلبول‌های قرمز گوسفند را یک هفته پس از چالش بطور معنی‌داری افزایش داد، اما بر میزان تیتر آنتی‌بادی در برابر SRBC در دوهفته پس از چالش و هم‌چنین بر میزان آنتی‌بادی تولید شده در برابر ویروس بیماری نیوکاسل اثر معنی‌داری نداشتند. در کل می‌توان بیان کرد که مکمل کردن جیره مرغ‌های تخم‌گذار با پری‌بیوتیک داینامیون و اسید آلی بایوترونیک باعث بهبود مصرف خوراک و درصد تخم‌گذاری می‌گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of different levels of dinamion prebiotic and Biotronic organic acid on immune response and blood parameters in laying hens

نویسندگان [English]

  • Z. Javaheri 1
  • H.R. Shahbazi 1
  • S. Moradi 2
1 Department of Poultry Nutrition, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University of Kermanshah, Kermanshah, Iran.
2 Ph.D. of Animal Nutrition, Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Razi University of Kermanshah, Kermanshah, Iran.
چکیده [English]

Different levels of Dinamion® prebiotic and Biotronic® organic acid added to standard diet, to determine its effect on blood parameters and immune response compared to control group. A total of 130 52 weeks of age lyaing hens (nick chick) were divided into 9 treatments with 5 replications of 3 birds per each, and randomly assigned to 27 pens, in a complete randomized design (CRD) with a factorial arrangement (3×3). Experimental treatments included dinamion prebiotic and biotronic organic acid in three levels (Zero, recommended level and double level of recommended). Data were analyzed by using general linear model (GLM) procedure of the SAS version 9.1 program for repeatedly measured data. The results showed that Dinamion prebiotic had not significant effect on lipid profile and blood factors such as total protein, uric acid, globulin, albumin and glucose (P>0.05). Using of organic acid significantly decreased cholesterol, LDL, total protein and uric acid concentration and on the contrary significantly increased serum glucose concentration (P<0.05). Addition of organic acid and prebiotic to diet significantly increased anti body titre vs. sheep red blood cell (SRBC) 1 week after injection (P<0.05), But not affected on produced anti body vs. SRBC 2 week after injection and also on produced anti body level vs. Newcastle disease virus (P>0.05). In conclusion, supplementation laying hens with dinamion prebiotic and biotronic organic acid cause improvement of feed intake, laying egg percent.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Prebiotic
  • organic acid
  • Laying hen
  • Immune response

1- Alloui, M. N., W. Szczurek and S. Świątkiewicz. (2013). The usefulness of prebiotics and probiotics in modern poultry nutrition: a review. Ann. Anim. Sci. 13(1): 17–32.
2- Davis, C.Y., Sell, J.L. (1989) Immunoglobulin concentration in serum and tissues of vitamin A-deficient broiler chicks after Newcastle disease virus vaccination. Poult Sci. 68:136-144.
3- Friedewald W., Levy R. and Fredrickson DS. (1972). Estimation of the concentration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifuge. Clin. Chem. 18(6):499-502.
4- Gibson, G. R., and M. B. Roberfroid. 1995. Dietary modulation of human colonic microbiota: Introducing the concept of prebiotic. J. Nutr. 125:1401–1412.
5- Gibson, G. R., H. M. Probert, J. V. Loo, R. A. Rastall, and M. B Roberfroid. 2004. Dietary modulation of the human colonic microbiota: updating the concept of probiotics. Nutr. Res. Rev. 17:259–275.
6- Hosseini Mansoub N .2011. Comparative effect of butyric acid, probiotic and garlic on performance and serum composition of broiler chickens. Am-Euras. J. Agric. & Environ. Sci.11:507-511.
7- Kabir, S.M.L., Rahman, M.M., Rahman, M.B., Ahmad, S.U. (2004) The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. Int J Poult Sci. 3: 5.361-364.
8-Kalavathy, R., Abdullah, N., Jalaludin, S. and Ho, Y.W. (2003). Effects of lactobacillus culture on growth performance, abdominal fat deposition, serum lipids and weight of organs of broiler chickens. Poultry Science. 44: 139- 144.
9- Karimi, K. and Rahimi, S.H. (2004). The effects different levels of probiotic on fats and red cells of broilers. Journal of Pajouhesh and Sazandeghi. 62: 40-45.
10- Kim, C.H., Shin, K.S., Woo, K.C., Paik, I. K. (2009) Effect of dietary oligosaccharides on the performance, intestinal microflora and serum immunoglobulin contents in laying hens. Kor J Poult Sci. 36: 125-131.
11- Midilli, M., M. Alp, N. Kocabagli, O. H. Muglali, N. Turan, H. Yilmaz, and S. Cakir. 2008. Effects of dietary probiotic and prebiotic supplementation on growth performance and serum IgG concentration of broilers. S. Afr. J. Anim. Sci. 38: 21-27.
12- Özek, K., K.T. Wellmann, B. Ertekin and B. Tarım. 2011. Effects of dietary herbal essential oil mixture and organic acid preparation on laying traits, gastrointestinal tract characteristics, blood parameters and immune response of laying hens in a hot summer season. Journal of Animal and Feed Sciences. 20: 575–586.
13- Phillips, I., M. Casewell, T. Cox, B. D. Groot, C. Friis, R. Jones, C. Nightingale, R. Preston and J. Waddell. 2004. Does the use of antibiotics in food animals pose a risk to human health? A critical review of published data. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 53:28–52.
14- Qureshi, M.A., R. Ali, M.A. Cheema, Z. Ahmed and H. Roth, 2004. Immunmilk® feeding increases growth and immune responses in broiler chicks. International Journal of Poultry Science 3 (5): 305-312.
15- Safamehr, AR. and Nobakht, A. (2008). Effect of probiotic (Protexin) on performance, blood biochemical parameters and egg quality in laying hens. Journal o f Agriculture Science. 4: 61-71.
16- Sarica, S., A. Ciftci, E. Demir, K. Kilincand Y. Yildirim. 2005. Use of an antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. S. Afr. J. Anim. Sci. 35: 61-72.
17- SAS Institute. (2004). SAS User’s Guide: Statistics. Version 9.1 Edition. SAS Institute Inc., Cary, NC.
18- Shafey, T.M., Mufarej, A.S., Shalaby, M.I., Jarelnabi, A.J. (2001) Effects of mannan oligosaccharides on antibody response to infectious bronchitis, infectious bursal disease and Newcastle disease in chickens. J Appl Anim Res.19: 117-127.
19- Shashidhara, R.G., Devegowda, G. (2003) Effect of dietary mannan oligosaccharid on broiler breeder production traits and immunity. Poult Sci. 82: 1319- 1325.
20- Taherpour, K., H. Moravej, M. Shivazad, M. Adibmoradi, and B.Yakhchali. 2009. Effects of dietary probiotic, prebiotic and butyric acid glycerides on performance and serum composition in broiler chickens. Afr. J. Biotechnol. 8: 2329-2334.
21- Yang, Y., P. A. Iji and M. Choct. 2009. Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. World's Poult. Sci. J. 65: 97-114.
22- Yesilbag D., Colpan I. 2006. Effects of organic acid supplemented diets on growth performance, egg production and quality and on serum parameters in laying hens. Revue de Medicine Vet. 157: 280284.