اثرات نانو ذرات نقره بر سیستم ایمنی، خصوصیات بیوشیمیایی خون و جمعیت میکروبی روده در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

2 آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

چکیده

امروزه استفاده از آنتی بیوتیک‌ها به عنوان محرک رشد محدود شده است. نقره فلزی است که از گذشته‌های دور خواص ضدمیکروبی آن شناخته شده است و گفته می‌شود که با کاهش اندازه ذرات این فلز به مقیاس نانو خواص ضد میکروبی آن به شدت افزایش می‌یابد. هدف از انجام این آزمایش بررسی تأثیر نانوذرات نقره بر سیستم ایمنی و لیپیدهای خون و جمعیت میکروبی روده جوجه‌های گوشتی و مقایسه آن با آنتی‌بیوتیک فلاوومایسین بود. این آزمایش با استفاده از 312 قطعه جوجه نر یک روزه سویه تجاری آربوراکرز در قالب یک طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار انجام شد. از محلول ppm 2000 نانو ذرات نقره به مقدار 400 و 800 میلی‌لیتر در تن جیره و یا متر مکعب آب آشامیدنی استفاده شد. یک تیمار بدون افزودنی و یک تیمار حاوی فلاوومایسین به عنوان تیمارهای شاهد در نظر گرفته شدند. افزودن 800 میلی‌لیتر نانو ذرات نقره در جیره و یا آب آشامیدنی منوسیت‌ها را افزایش داد (05/0>p). سطوح مختلف نانو ذرات نقره در جیره و آب آشامیدنی، اثری بر مقدار کلسترول، لیپوپروتئین‌های کم چگال (LDL) و لیپوپروتئین‌های پر چگال (HDL) خون و جمعیت کلی فرم‌های ایلئوم نداشت ولی جمعیت کلستریدیوم‌های موجود در ایلئوم هنگام استفاده از 800 میلی‌لیتر نانو ذرات نقره در جیره و یا آب آشامیدنی افزایش یافت(05/0>p). نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از نانوذرات نقره به عنوان یک افزودنی جهت کنترل باکتری‌های مضر موجود در دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی مناسب نیست. تحقیقات بیشتر در این زمینه ضروری است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

A study on the effects of silver nanoparticles as additive on immune system, blood biochemical properties and intestinal microflora of broiler chicks

نویسندگان [English]

  • Seyed Davood Sharifi 1
  • Hamed zargaran esfahani 2
1 Department of Animal and Poultry Science, College of Abouraihan, University of Tehran,Tehran, Iran
2 Department of Animal and Poultry Science, College of Aboureihan, University of Tehran, tehran, Iran
چکیده [English]

Today, the use of antibiotics is limited as a growth promoter. Silver has been known for its antimicrobial properties over the past, and it is said to increase its antimicrobial properties by decreasing the particle size to nano scale. The aim of this study was to evaluate the effect of silver nanoparticles on immune system and blood lipids and microbial population of broiler chickens and compare it with flavomycin. A total 312 day-old broilers (Arbor-Acre Plus) were used in a completely randomized design with 6 treatments diets and 4 replicates per each replicate. The nano-silver solution (2000 ppm) was used in 400 and 800 cc per ton diet or 1000lit water to prepare treatments. Two treatments with and without antibiotic (flavomycin 500g/t) were considered as control groups. Number of monocytes increased significantly in birds received diets or drinking water containing 800 ml silver nanoparticles (p< 0.05). Different levels of silver nanoparticles in diet or drinking water had not significant effects on concentration of cholesterol, low density lipoprotein (LDL) and high density lipoprotein (HDL) of serum and coliform bacteria in the ileum. But the number of cholestridia in the ileum of birds received 800 ml silver nanoparticles in diet or drinking water increased significantly (p< 0.05). The results indicate that silver nanoparticles are not suitable for using as feed additives to encourage immune system and control pathogenic bacteria in broilers gut. Further studies are needed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler chicks
  • Blood biochemical properties
  • Immune system
  • Silver nanoparticles

1. Ale Mohammad, M. M. 1986. Practical Microbiology. First publication, Tehran university press.
2. Atiyeh, B. S., M. Costagliola, S.N. Hayek, and S. A. Dibo. 2007. Effect of silver on burn wound infection control and healing. Review of the Literature Burns 33: 139–148.
3. Baron, E. J., and S. M. Finegold. 1990. Diagnostic Microbiology. 8th Edition. The C.V. Mos by Company. Torento, Canada.
4. Benn, T. M. and P. Westerhoff. 2008. Nanoparticle silver released into water from commercially available sock fabrics. Environmental Science and Technology 42: 4133-4139
5. Esteive, G. E. J., V. A. M. Brufau, and A. K. Perez. 1997. Bio-efficacy of enzyme preparations containing beta-glucanese and xylanase activities in broiler diets based on barley or heat, in combination with flavomycin. Poultry Science 76 : 1728-1737
6. Fondevila M., R. Herrer, M. C. Casallasa, L. Abeciaa, J. J. Duchab. 2008. Silver nanoparticles as a potential antimicrobial additive for weaned pigs. Animal Feed Science and Technology 150: 259-269
7. Grudzien, M. and E. Sawosz. 2006. The influence of silver nanoparticles on chick embryo development and bursa Fabricius morphology. Journal of Animal Feed and Science 15: 111 – 115
8. Guyton, A. C. and J. E. Hall. 2006. Text Book of Medical Physiology. 11th Edition. Elsevier Inc.
9. Hoet, P. H., I. Bruske-Hohlfeld and O. V. Salata. 2004. Nanoparticles-known and unknown health risks. Journal of Nanobiotechnology 2: 12-14
10. Hollinger, M. A. 1996. Toxicological aspects of topical silver pharmaceuticals. Critical Review Toxicology 26:255–60
11. Khosravi, A., F. Boldaji, B. Dastar and S. Hasani. 2008. The use of some feed additives as growth promoter in broilers nutrition. International Journal of Poultry Science 7: 1095-1099
12. Leeson, S. and J. D. Summers. 2001. Scott’s nutrition of Chickens. 4th Edition. University Books. Canada.
13. Nollet, L. 2005. AGP alternatives-part I. EU close to a future without antibiotic growth promoters. World’s Poultry, 21: 14-15.
14. Percival, S L, P. G. Bowler and D. Russell. 2005. Bacterial resistance to silver in wound care. Journal of Hospital Infection 60: 1–7
15. Qureshi, A. A., Z. Din, N. Abuirmeileh, W. C. Burger, Y. Ahmad and C. Elson. 1983. Suppression of avian hepatic lipid metabolism by solvent extracts of garlic: Impact on serum lipids. Journal of Nutrition 113: 1746-55
16. Sawosz, E., M. Binek, M. Grodzik, S. P. Ziellin, M. Szmidt, T. Niemiec and A. Chwaiibog . 2007. Influence of hydrocolloidal silver nanoparticles on gastrointestinal microflora and morphology of enterocytes of quails. Archives of Animal Nutrition 61: 444 – 451
17. Scott, D. F. and P. D. Michael. 1987. Sub- therapeutic levels of antibiotics in poultry feeds and their effects on weight gain, feed efficiency, and bacterial cholyltaurine hydrolase activity. Applied Environmental microbiology 331-336
18. Sondi, I. and S. B. Sondi. 2004. Silver nanoparticles as antimicrobial agent: a case study on E. coli as a model for gram-negative bacteria. Journal of Colloid and Interface Science 275: 77–182
19. Tannock, G.W. 1997. Modification of the normal microbiota by diet, stress, antimicrobial agents, and probiotics. Pages 434–465, In: Gas-trointestinal Microbiology, vol. 2. Gastrointestinal Microbes and Host Interactions. R. I. Mackie, B. A. White and R. E. Isaacson,(ed.) Chapman and Hall, New York, NY.
20. Wakeman, G. W. 2005. AGP alternatives- part II. Dietary strategies to influence bacterial microflora. World Poultry 21: 28-29
21. Zargaran esfahani, H., S. D. Sharifi, A. Barin, and A. Afzalzadeh. 2010. Influence of silver nanoparticles on performance and carcass properties of broiler chicks. Iranian Journal of Animal science 41:137-141(In Persian).