بررسی چهار گروه آنتی‌بیوتیکی شایع در بافت عضله و جگر مرغ‌های کشتاری تهران به روش LC-MS/MS

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 دانش آموخته رشته بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل ، ایران

2 استادیار ، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل ، ایران

3 استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران ، ایران

4 استادیار ، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل ، ایران

5 دانشیار ، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل ، ایران

چکیده

آنتی‌بیوتیک‌ها در طول دوره پرورش طیور استفاده می‌گردد وحضور بیش از حد مجاز باقیمانده‌ها آنها در گوشت طیور سبب مقاومت دارویی میکروبی، ازدیاد حساسیت و... می‌گردد. در مطالعه حاضر باقی مانده آنتی‌بیوتیک‌های مختلف از جمله کوئینولون‌ها، ماکرولید‌ها و فلورفنیکول مجموعا 8 آنتی‌بیوتیک (4 گروه دارویی) در بافت عضله و کبد 90 نمونه که در اوایل سال 1397 از 13 کشتارگاه و 13 گله مجزا با روش احتمالی تصادفی سیستماتیک جمع‌آوری و با روش کروماتوگرافی مایع با طیف سنج جرمی Tandem mass طبق روش استخراج و جداسازی گرنللی و همکارن بررسی شد. نهایتا از خانواده ماکرولیدها لینکومایسین و از خانواده کوینولین‌ها انروفلوکساسین، سیپروفلوکساسین در نمونه‌ها موجود یافت شدند طوری‌که بیشترین فراوانی به ترتیب متعلق به انروفلوکساسین، لینکومایسین و سیپروفلوکساسین بود و بصورت معنی‌داری این نسبت در هر دو ماتریکس کبد و بافت مرغ نیز دیده می‌شود. در 24 و 16 درصد موارد نمونه‌های عضله و کبد فقط یک نوع آنتی‌بیوتیک شناسایی و در هیچ یک از نمونه‌ها دو نوع آنتی‌بیوتیک توامان وجود نداشت. هیچ یک از مقادیر مثبت بدست آمده از حد مجاز تعریف شده اداره استاندارد و MRLs اتحادیه اروپا بیشتر نبود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of four common antibiotic classes in the muscle and liver of chickens slaughtered tehran by LC-MS/MS

نویسندگان [English]

  • fateme zarean baniasadi 1
  • Mohamad Ahmadi 2
  • N. Rokni 3
  • Leila Golestan 4
  • Seyed Ahmad Shahidi 5
1 Food Hygiene Ph.D. Graduated, Department of Food Hygiene, Aytollah Amoli Branch, Islamic AZAD University, Amol, Iran.
2 Assistant Professor, Department of Food Hygiene , Aytollah Amoli Branch, Islamic AZAD University, Amol, Iran.
3 Professor, Department of Food Hygiene, Science and Research Branch, Islamic AZAD University, Tehran, Iran.
4 Assistant Professor, Department of Food Hygiene, Aytollah Amoli Branch, Islamic AZAD University, Amol, Iran
5 Associated Professor Department of Food Science and Technology, Aytollah Amoli Branch, Islamic AZAD University, Amol, Iran.
چکیده [English]

Antibiotics are such compounds that are used for prevention or treatment during the breeding term. The lack of
attention of the farmers to veterinary recommendations regarding observance of the prohibition of slaughter and poultry consumption, increases the amount of residues in poultry meat. Regarding the complications caused of these
residues, such as drug resistance of germs, increased sensitivity to consumers, etc. In the present study, antibiotics
residues of different groups, including quinolones, macrolides and fluorophenicol were investigated. Totally 8 antibiotics
(4 antibiotical classes) in muscle and liver tissues of 90 samples from 13 slaughterhouses and 13 separate herds in early 1397 with a systematic random probability were collected, By liquid chromatography with a tandem mass spectrometer according the Grabnelli and el al method tested in the Residues Department of National Diagnostic Center of IVO.Finally, form 21 analytes that just Lincomycinthe macrolide class, and the enrofloxacin, ciprofloxacin in Quinolines was detected in sample and most of the frequency belong to ENR, LINCO.CIP, STZ respectively, and this ratio is
significantly correlated with both liver and chicken tissue matrix. It should be mentioned that in 24 and 16% of muscles and livers only one type of antibiotic was detected there aren’t any samples with more than one antibiotic. None of the positive amounts weren’t above ISIRI and EU MRLs, then again, the presence of antibiotics, in particular, can be a potential public health hazard.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Liquid chromatography
  • Tandem mass
  • Antibiotic residue
  • Poultry
1- Al-Ghamdi, M., Z. Al-Mustafa, F. El-Morsy, A. Al-Faky, I. Haider and H. Essa. 2000. Residues of tetracycline compounds in poultry products in the eastern province of Saudi Arabia. Public health 114: 300-304.
2- Al-Mustafa, Z. H. and M. S. Al-Ghamdi. 2000. Use of norfloxacin in poultry production in the eastern province of Saudi Arabia and its possible impact on public health. International journal of environmental health research 10: 291-299.
3- Choi, J. and K. Ryu. 1987. Responses of broilers to dietary zinc bacitracin at two different planes of nutrition. British poultry science 28: 113-118.
4- Dabagh Moghadam, A., M. Bashashati, S. J. Hosseini-Shokouh and S. R. Hashemi. 2017. Antibiotic residues in chicken meat and table eggs consumed in Islamic Republic of Iran Army. FoodHygiene 7: 69-81.
5- Fahim, A., B. Aslam, M. Mohsin, A. Raza, M. N. Faisal and A. Hussain. 2018. Estimation of Florfenicol Residues in Layer Meat and Egg Samples using High Performance Liquid Chromatography. Pakistan Veterinary Journal 38.
6- Faten, S. H., M. M. Mousa, A. Mahomud, M. Wafaa and H. A. Fatma. Ciprofloxacin residues in chicken and turkey carcasses.
7- Granelli, K. and C. Branzell. 2007. Rapid multi-residue screening of antibiotics in muscle and kidney by liquid chromatography-electrospray ionization–tandem mass spectrometry. Analytica Chimica Acta 586: 289-295.
8- Kim, E., K. Bahn, E. Kang and M. Kim. 2012. Quantitative analysis of lincomycin and narasin in poultry, milk and eggs by liquid chromatography–tandem mass spectrometry. Food chemistry 132: 1063-1070.
9- Mahmoudi, R., A. Golchin and A. Farhoodi. 2014. A Review on Antibiotic Residues in Animal-derived Foods in Iran over the Last Thirty Years. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences 24: 213-222.
10- MALKI, O., N. CHENOUF, S. YAHIAOUI, M. LABIAD and H. GHENIM. 2013. Screening of antibiotics residues in poultry meat by microbiological methods. Bulletin UASVM 70: 1.
11- Moon, S. L., J. S. Bedi, J. P. S. Gill and R. S. Aulakh. 2018. Studies on Antibiotic Residues in Chicken and its Public health Significance. Advances in Bioresearch 9.
12- Nasim, A., B. Aslam, I. Javed, A. Ali, F. Muhammad, A. Raza and Z. u. D. Sindhu. 2016. Determination of florfenicol residues in broiler meat and liver samples using RP‐HPLC with UV–visible detection. Journal of the Science of Food and Agriculture 96: 1284-1288.
13- Patel, T., T. Marmulak, R. Gehring, M. Pitesky, M. O. Clapham and L. A. Tell. 2018. Drug residues in poultry meat: A literature review of commonly used veterinary antibacterials and anthelmintics used in poultry. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics 41: 761-789.
14- Pena, A., L. Silva, A. Pereira, L. Meisel and C. Lino. 2010. Determination of fluoroquinolone residues in poultry muscle in Portugal. Analytical and bioanalytical chemistry 397: 2615-2621.
15- Pugajeva, I., J. Avsejenko, E. Judjallo, A. Bērziņš, E. Bartkiene and V. Bartkevics. 2018. High occurrence rates of enrofloxacin and ciprofloxacin residues in retail poultry meat revealed by an ultra-sensitive mass-spectrometric method, and antimicrobial resistance to fluoroquinolones in Campylobacter spp. Food Additives & Contaminants: Part A: 1-9.
16- Reig, M. and F. Toldrá. 2008. Veterinary drug residues in meat: Concerns and rapid methods for detection. Meat science 78: 60-67.
17- Salehzadeh, F., A. Salehzadeh, N. Rokni, R. Madani and F. Golchinefar. 2007. Enrofloxacin residue in chicken tissues from Tehran slaughterhouses in Iran. PJN 6: 409-413.
18- Shen, J., X. Xia, H. Jiang, C. Li, J. Li, X. Li and S. Ding. 2009. Determination of chloramphenicol, thiamphenicol, florfenicol, and florfenicol amine in poultry and porcine muscle and liver by gas chromatography-negative chemical ionization mass spectrometry. Journal of Chromatography B 877: 1523-1529.
19- Tanner, A. 2000. Antimicrobial drug use in poultry. Antimicrobial therapy in veterinary medicine Iowa State University Press, Ames, IA: 637-655.
20- Tao, X., H. Jiang, X. Yu, J. Zhu, X. Wang, Z. Wang, L. Niu, X. Wu and J. Shen. 2013. Simultaneous determination of chloramphenicol, florfenicol and florfenicol amine in ham sausage with a hybrid chemiluminescent immunoassay. Food Additives & Contaminants: Part A 30: 804-812.
21- Wong, E. 2018. Differential gene expression in lung tissue of wooden breast syndrome affected and unaffected commercial broiler chikens. University of Delaware