بررسی ادجوانت‌های مختلف بر روی کارایی واکسن غیرفعال اورنیتو باکتریوم رینو تراکیاله در جوجه‌های عاری ازپاتوژن بصورت آزمایشی

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 استادیار بخش تحقیق و تولید واکسن‌های ویروسی طیور، شعبه شیراز موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

2 کارشناس بخش تحقیق و تولید واکسن های ویروسی طیور، شعبه شیراز موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

3 استادیار بخش بخش ایمنولوژی ، شعبه شیراز موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی اثر واکسن‌های ORT تجربی تهیه شده با ادجوانت‌های آلوم پتاسیم، روغن معدنی و ساپونین، جهت بررسی میزان آنتی‌بادی در سرم خون جوجه‌های SPF می‌اشد. واکسن‌های غیر‌فعال ORT با استفاده از از آلوم پتاسیم، ساپونین و روغن معدنی تهیه شد. به هر گروه 15 تایی جوجه‌های SPF در سن سه هفتگی واکسن‌های تهیه شده با ادجوانت‌های مختلف تلقیح گردید. یگ گروه 15 تایی از جوجه‌های SPF در سه هفتگی واکسن تهیه شده با روغن معدنی و واکسن یاداور در 5 هفته بعد از واکسن اول را دریافت کردند. نمونه‌های خون از جوجه‌ها در مدت زمان آزمایش گرفته شد. میزان آنتی‌بادی IgG بر علیه ORT در جوجه‌های SPF با استفاده از آزمایش الیزا طراحی شده در آزمایشگاه اندازه‌گیری شد. در این مطالعه میزان آنتی‌بادی در سرم خون جوجه‌های واکسینه شده بطور معنی‌داری بالاتر از غیر واکسینه بود. در کل میزان آنتی‌بادی تولید شده با استفاده از روغن معدنی بطور معنی‌داری ایمنی بالاتری از واکسن‌های تهیه شده با استفاده از ادجوانت‌های دیگر بود. بر اساس نتایچ، دو نوبت واکسیناسیون با فاصله پنج هفته ایمنی طولانی تر و موثرتری نسبت به یک بار واکسیناسیون ایجاد می‌کند. در کل واکسیناسیون در جوجه‌های SPF در سه هفتگی و واکسن یاد‌آور در هشت هفتگی می‌تواند روش موثری بر علیه ORT باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of various adjuvants on efficacy of experimental inactivated oil Ornithobacterium rhinotracheale vaccine in SPF chickens

نویسندگان [English]

  • M.J. Mehrbanpour 1
  • Ali Shirazi nejad 2
  • S.M.H. Hosseini 3
1 Assistant Professor, Department of Research and Production of Poultry Inactivated Viral Vaccine, Shiraz Branch of Razi Vaccine and Serum Research institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO).
2 Department of Research and Production of Poultry Inactivated Viral Vaccine, Shiraz Branch of Razi Vaccine and Serum Research institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO)
3 Assistant Professor, Department of Immunology, Shiraz Branch of Razi Vaccine and Serum Research institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.
چکیده [English]

The purpose of this study was the effect of vaccination with different adjuvant of inactivated ORT vaccines (potassium alum, mineral oil and Saponin) to measure the levels of antibodies against ORT in blood sera on SPF chickens. Inactivated ORT bacterin vaccines were prepared from ORT serotype A using potassium alum, mineral oil (MO) and Saponin. Fifteen SPF chickens per group were vaccinated at an age of 3 weeks with one of the three different inactivated vaccines. Similarly, 15 SPF chickens at an age of three week were vaccinated with inactivated vaccine in mineral oil. Booster vaccination with inactivated vaccine in mineral oil was performed five weeks after primary vaccination. Blood samples were collected from all the experimental birds during the experimental study. The presence of IgG antibodies against ORT antigens in SPF chickens were measured by using a modified ELISA, which were prepared in our laboratory. In this study, the levels of antibodies to ORT in blood sera of vaccinated chickens were significantly determined higher by ELISA than non-vaccinated chickens. These results show that the levels of antibodies of ORT vaccine with Montanide adjuvant were significantly greater than that of other vaccines when humoral responses of all vaccine were compared. According to the results, twice vaccination interval of 5 weeks could be effective for long lasting term than a single administration. In conclusion, vaccination of SPF chickens at 3 weeks of age with a booster dose at 8 weeks of age can be an effective method against ORT in chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ornithobacterium rhinotracuim
  • Inactivate vaccine
  • Chicken

1-Banani, M., p. Khaki, H. Goodarzi, J. Vandyousefi and S.A. Pourbakhsh. 2000. Isolation and identification of Ornithobacterum rhinotracheale from a broiler and a pullet flock. Pajouhesh & Sazandegi 46: 10
2- Banani, M., R. Momayez, S.A. Pourbakhsh, H.Goodarzi and M.A. Bahmani – Nejad. 2002. Simultaneous isolation of Ornithobacterium rhinotracheale and avian influenza virus subtype H9N2 from commercial poultry. Iranian Journal of Veterinary Research. 3(2):190 – 195.
3- Banani, M., S.A. Pourbakhsh. P. Khaki and G. Moazeni Jula. 2004. Isolation and identification of bacterial agents in commercial chickens suffered from swollen head and face. Iranian Journal of Veterinary Research. 5(1). No, 9: 49-61. (In Persian).
4- Bisschop, S.P., M. Van Vuuren. And B. Gummow. 2004. The use of a bacterin vaccine in broiler breeders for the control of Ornithobacterium rhinotracheale in commercial broilers. Journal African veterinary Association. 75: 125-128
5- Churria, C.D., G.B. Vigo, M.A. Machuca, V.F. Nievas and et al. 2013. Vaccines against Ornithobacterium rhinotracheale: A Review. Journal of Veterinary Science & Medical Diagnosis. 2:4
6- Chin, R.P., P.C.M. van Empel, and Hafez, H.M. 2013. Ornithobacterium rhinotracheale infection. In: Diseases of poultry. Swayne, D.E. et al. (eds). 13 th edition. Wiley- Blackwell press, AAAP. Pp: 1124- 1132
7- Doosti, A., A. Sharifzadeh. H. Ghasemi, J.Vaez. 2011. Molecular identification of Ornithobacterium rhinotracheale in turkeys in Isfahan province of Iran. African Journal Biotechnology.10 (40): 7911-7914.
8- Erganis, O., H.H. Hadimli. K. Kav. Z. Sayin and Z. Aras. 2010. Production and development of vaccines for Ornithobacterium rhinotracheale infection in turkeys. Eurasian Journal veterinary science. 26: 101-107.
9- Erganiş, O., H.H. Hadimli. K. Kav and Z. Sayin. Z. Aras. 2011. Production and development of vaccines for Ornithobacterium rhinotracheale infection in commercial broilers. Eurasian Journal veterinary Science. 27, 2: 99-105.
10- Ghanbarpour., R, and M. Salehi. 2009. Sero-prevalence and identification of Ornithobacterium rhinotracheale in broiler flocks in south-eastern Iran. Tropical Animal Health Production. 41,7:1549-61.
11- Ghodsian, N., V. Karimi. M. Banani. M.H. Bozorgmehri-Fard. T. Zahraei Salehi and S.A. Pourbakhsh. 2013. The phylogenetic analysis of some Ornithobacterium rhinotracheale isolates from Alborz province commercial chicken flocks of Iran. Scientific- Research Iranian Veterinary Journal. l8.4 (37): 68-75.
12- Gornatti, C.D, M. Machuca. G. Vigo and M. Petruccelli. 2012. Ornithobacterium rhinotracheale infection in poultry: an updated review. International Journal Molecular Zoology. 2.23–38.
13- Murthy, T.R., N. Dorairajan. G.A. Balasubramaniam. A.M. Dinakaran and R. Kalaimathi. 2007. The effect of vaccination of pullets against Ornithobacterium rhinotracheale infection. Avian Pathology. 36: 481-485.
14- Rahimi, M., and M.M. Banani, MM. 2007. Isolation of Ornithobacterium rhinotracheale from the chickens of a broiler farm in Kermanshah province, west of Iran. Iranian Journal of Veterinary Research, University of Shiraz. 8(4). 21: 355-359.
15- Seifi, S. 2012. Seroprevalence and isolation of Ornithobacterium rhinotracheale in broiler flocks in Mazandaran province, north of Iran. Bulgarian Journal Veterinary Medecine. 15(3): 184-190.
16-Schuijfel, D. F., P.C.M. van Empel. A.M. Pennings. P.J.M. van Putten and M. Nuijten 2005. Successful Selection of Cross-Protective Vaccine Candidates for Ornithobacterium rhinotracheale Infection. Infection and Immunity 73(10): 6812–6821.
17- Thieme, S., M.Hafez .S. Gutzer.N. Warkentin. D. Lüschow. K. Mühldorfer. 2016. Multilocus sequence typing of Ornithobacterium rhinotracheale isolated from pigeons and birds of prey revealed new insights into its population structure. Veterinary animal science.1, 2: 15-20
18- Van Veen, L., P. Van Empel and T. Fabri, T. 2000. Ornithobacterium rhinotracheale, a primary pathogen in broilers. Avian Disease. 44: 896 -900.
19- Van Veen, L., E. Gruys. K. Frik and P.C.M. Van Empel 2000. Increased condemnation of broilers associated with Ornithobacterium rhinotracheale. Veterinary Records. 147:422-423.
20- Van Veen, L., P. Van Empel and T. Fabri, T 2000. Ornithobacterium rhinotracheale, a primary Pathogen in broilers. Avian Disease. 44: 896 -900.
21- Van Empel, P.C.M. and H.M. Hafez. 1999. Ornithobacterium rhinotracheale : a review. Avian Patholology. 28: 217- 227.
22 - van Empel, P.C.M. and H.van den Bosch. 1998. Vaccination of chickens against Ornithobacterium rhinotracheale infection. Avian Diseases. 42: 572-57.