اثرات مصرف ترازوسین بر الکتروکاردیوگرافی، شاخص‌های قلب و عملکرد جوجه‌های گوشتی تغذیه‌شده با جیره متراکم برای القاء آسیت

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 کارشناس ارشد فیزیولوژی دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران

2 استادیار فیزیولوژی دامپزشکی، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران

3 دانشیار تغذیه دام و طیور، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران

چکیده

سندرم آسیت به عنوان یک عارضه متابولیکی، عمدتا به دلیل رشد سریع پرنده و اختلالات ثانویه ناشی از تامین ناکافی اکسیژن برای نیازهای متابولیک رشد، با کاهش فشار اسمزی-کلوئیدی خون به جهت اختلال عملکردی کبد باعث تراوش و تجمع پلاسمای خون در حفره بطنی جوجه‌های گوشتی اتفاق می‌افتد. در این تحقیق، اثرات مصرف ترازوسین به عنوان یک α بلوکر کاهش‌دهنده فشار خون بر الکتروکاردیوگرافی، شاخص‌های قلب و صفات عملکردی جوجه‌های گوشتی تغذیه ‌شده با جیره متراکم القاء‌کننده آسیت مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 300 قطعه جوجه‌گوشتی سویه راس 308 یک‌روزه در پنچ تیمار، چهار تکرار با 15 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار در قالب یک طرح کاملاً تصادفی (CRD) قرار گرفتند. تیمارها شامل: ۱) گروه دریافت‌کننده‌ جیره متعادل و آب آشامیدنی بدون
ترازوسین(شاهد)، ۲) گروه دریافت‌کننده جیره متراکم و آب آشامیدنی بدون ترازوسین، ۳) گروه دریافت‌کننده‌ جیره متراکم و آب آشامیدنی حاوی ترازوسین به مقدار یک mg/L، ۴) گروه دریافت‌کننده جیره متراکم و آب آشامیدنی حاوی ترازو سین به مقدار دو mg/L، ۵) گروه دریافت‌کننده جیره متراکم و آب آشامیدنی حاوی ترازوسین به مقدار چهار mg/L بود. در 42 روزگی صفات عملکردی، وزن و ابعاد قلب و الکتروکاردیوگرام‌های اندامی ثبت و آنالیز شدند. تغییرات مربوط به جیره و میزان مصرف ترازو سین تأثیر معنی‌داری بر صفات عملکردی جوجه‌های گوشتی نداشت. استفاده از جیره متراکم باعث افزایش معنی‌دار میزان چربی حفره شکمی شد. درصد تلفات ناشی از بروز آسیت با مصرف دو و چهار mg/L ترازوسین در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی‌داری نشان داد. فاصله (زمان) RR دراشتقاق‌های II و aVR تحت تأثیرتغییرات مصرف ترازوسین ونوع جیره غذایی قرار گرفت. مصرف دو mg/L ترازوسین باعث کاهش ارتفاع (ولتاژ) موج T و کاهش زمان RR در اشتقاق II شد. مصرف دو mg/L ترازوسین باعث کاهش وزن قلب، افزایش تعداد ضربانات قلب شد. بنابراین، مصرف ترازوسین در سطح دو mg/L آب آشامیدنی، ضمن ثبات در صفات عملکردی می‌تواند از بروز عارضه آسیت القاء‌شده به وسیله جیره متراکم از جنبه مشخصه‌های الکتروکاردیوگرافیک، شاخص‌های قلبی و تلفات در جوجه‌های گوشتی تاحد زیادی پیشگیری کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

The effects of Terazosin on electrocardiography, cardiac indexes and performance in broiler chickens fed dense diet to induce ascites

نویسندگان [English]

  • Sh. Jafarzadeh 1
  • T. Vahdatpour 2
  • Y. Ebrahimnezhad 3
1 Master Graduate of Animal Physiology, Department of Animal Sciences, Faculty of Animal and Veterinary Sciences, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran.
2 Assistant Professor of Veterinary Physiology, Department of Animal Sciences, Faculty of Animal and Veterinary Sciences, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran.
3 Associate Professor of Animal Nutrition Department of Animal Sciences, Faculty of Animal and Veterinary Sciences, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran.
چکیده [English]

The ascites syndrome as a metabolic complication, outbreak due to lack of oxygen supply sufficient to meet the metabolic needs of rapid growth with exudation fluids from the blood and accumulates in the abdominal of broiler chickens. To evaluate the effects of terazosin alpha blocker as a blood pressure reducer on electrocardiography, cardiac indexes and performance values of the present experiment was conducted in broiler chickens at risk of ascites. A total of 300 broilers (Ross 308) one day with five treatments, four replications and 15 broilers in each replicate in a completely randomized design (CRD) was used. The treatments were: 1. The group received the basal diet and drinking water without terazosin (control), 2. The group receive dense ration and drinking water without terazosin, 3. The group receive dense ration and drinking water contains terazosin (1 mg/L), 4. The group receive dense ration and drinking water contains terazosin (2 mg/L), 5. The group receive dense ration and drinking water contains terazosin (4 mg/L). At the 42th day of experiment, performance characteristics, heart weight, cardiac dimensions and limb leads electrocardiogram, were calculated and recorded. The Changes in diets and the terazosin intake were not significant effect on broiler performance traits during breeding period. Consumption of the dense diet significantly increased the amount of abdominal fat. RR interval in the leads II and aVR were affected by the changes taking terazosinlevels and diets. The level of 2 mg/L terazosin reduced both the height (voltage) of the T wave and RR interval (duration) in leads II. Consumption of 2 mg/L terazosin reduce the weight of the heart, increasing of the heart rate and prevent the effects of dense diet involves reducing the voltage of the T wave and shortening of the RR interval in leads II. Therefore, the use of terazosin at the level of 2 mg/L of water intake,while maintain stabilityof the functional traits,can prevent from early signs of dense diet consumption and ascites incidence in broiler.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Terazosin
  • Electrocardiography
  • Cardiac
  • Ascites
  • Broiler chicken
1. Aviagen, 2014 .Ross 308 Performance Objectives. Aviagen, Huntsville, Alabama, USA. www.aviagen.com.
2. Balog, J.M., B.D. Kidd, N.B. Anthony, G.R. Huff, W.E. Huff and N.C. Rath. 2003. Effect of cold stress on broilers selected for resistance or susceptibility to ascites syndrome. Poult. Sci. 82: 1383-1388.
3. Bottje W.,G.S.Wang, F.J.Kelly, C.Dunster, A.Williams and I.Mudway. 1998. Antioxidant defense in lung lining fluid of broilers: Impact of poor ventilation conditions. Poult. Sci. 77:516-522.
4. Brunton, L., J.S. Lazo Parker and K.L. Goodman. 2006. The pharmacological basis of therapeutics. McGraw-Hill. New York. 11: 148-157.
5. Danicke, S.,W.Vahjen, O.Simon andH.Jorech. 1999. Effect of dietary fat type and xylanase supplementation to rye-based broiler on selected bacterial groups adhering to the intestinal epithelium on transit time of feed and on nutrient digestibility. Poult. Sci. 78: 1292-1299.
6. Deaton, J.W.,S.L. Branton, J.D. Simmons and B.D. Lott. 1996. The effect of brooding temperature on broiler performance. Poult. Sci. 75: 1217-1220.
7. Druyan, S.,D. Shinder,A. Shlosberg,A.Cahaner andS.Yahav. 2009. Physiological parameters in broiler lines divergently selected for the incidence of ascites. Poult. Sci. 88: 1984-1990.
8. Hasani, A.,M.Bouyeh,M. Rahati,A. Seidavi,P. Makovicky,V.Laudadio andV. Tufarelli. 2017. Which is the best alternative for ascites syndrome prevention in broiler chickens? Effect of feed form and rearing temperature conditions. J. Applied Anim. Res. 10: 1-5.
9. Hassanzadeh, M., M.H. Bozorgmehrifard, J. Buys and E. Decuypere. 2003. Beneficial effects of alternative lighting schedule on the incidence of ascites and on metabolic parameters of broiler chickens. Acta Vet. Hung. 51: 513-520.
10. Hongwei, Q., X. Zhentian, H. Guoquan, Y. Bing, H.Zhiqing and C. Daiwen. 2011. Effects of different dietary protein sources on cecal microflora in rats. African J. Biotech. 10: 3704-3708.
11. Jalc, D., M. Certik, K. Kundrikova and P. Namestkova. 2007. Effect of unsaturated C18 fatty acids (oleic, linoleic and α-linolenic acid) on ruminal fermentation and production of fatty acid isomers in an artificial rumen. Vet. Med. 52: 87-94.
12. Julian, R.J. 2000. Physiological, management and environmental triggers of the ascites syndrome: a review. Avian Pathol. 29: 519-527.
13. Knarreborg, A., M.A. Simon, R.M. Engberg, B.B. Jensen and G.W. Tannock. 2002. Effects of dietary fat source and subtherapeutic levels of antibiotic on the bacterial community in the ileum of broiler chickens at various ages. Appl. Environ. Microbiol. 68: 5918-5924.
14. Kyncl, J. J. 1986. Pharmacology of Terazosin. Am. J. Med. 80: 12-19.
15. Olkowski, A.A., J.A. Abbott, H.L. Classen. 2005. Pathogenesis of ascites in broilers raised at low altitude: etiological considerations based on echocardiographic findings. J. Vet. Med. Ser. 52: 166-171.
16. Owen, R.L., R.F. Wideman, R.M. Leech, B.S. Cowen, P.A. Dunn, B.C. Ford. 1994. Effect of age of exposure and dietary acidification or alkalization on mortality due to broiler pulmonary hypertension syndrome. J. Appl. Poult. Res. 3: 244-252.
17. Panchanatham, M.,S.N. Shah. 2014. Overview of alpha-blockers in hypertension: reappraisal of perspectives. J. Assoc. Physicians India. 62: 5-8.
18. Riddell, C. 1991. Developmental, Metabolic and Miscellaneous Disorders. In: Diseases of Poultry. 9th ed. Ames, IA: Iowa State University Press. 839-841.
19. Scheele, C.W.,J.D. Van Der Klis, C. Kwakernaak, R.A. Dekker, J.H. Van Middelkoop, J. Buyse,E. Decuypere. 2005. Ascites and venous carbon dioxide tensions in juvenile chickens of highly selected genotypes and native strains. World’s Poult. Sci. J. 61: 113-129.
20. Scott, K.P., S.W. Gratz,P.O. Sheridan, H.J. Flint, S.H. Duncan. 2013. The influence of diet on the gut microbiota. Pharmacol. Res. 69: 52-60.
21. Shlosberg, A., M. Bellaiche, E. Berman, A. Ben David, N. Deeb, A. Cahaner. 1998. Comparative effects of added sodium chloride, ammonium chloride or potassium bicarbonate in drinking water of broilers, and feed restriction, on the development of the ascites syndrome. Poult. Sci. 77: 287-1296.
22. Smits, C.H.M., A. Veldman, H.J. Verkade,A.C. Beynen. 1998. The inhibitory effect of carboxylmethylcellulose with high viscosity on lipid absorption in broiler chickens coincides with reduced bile salt concentration and raised microbial numbers in the small intestine. Poult. Sci. 77: 1534-1539.
23.Spratto, M.,R. George,S. Nurse. 2003.Drug Handbook, Thomson.
24. Vahjen, W., K. Glaser,K. Schafer, O.Simon. 1998. Influence of xylanase-supplemented feed on the development of selected bacterial groups in the intestinal tract of broiler chicks. J. Agricul. Sci. 130:489-500.
25. Weber, R.E. 2007. High-altitude adaptations in vertebrate hemoglobin. Respir. Physiol. Neurobiol. 158: 132-142.
26. Wideman, R.F. 2000. Cardio-pulmonary hemodynamics and ascites in broiler chickens. Avian Poult. Biol. Rev. 11: 21-43.
27. Wideman, R.F., D.D. Rhoads,G.F.Erf. 2017. Anthony N.B. Pulmonary arterial hypertension (ascites syndrome) in broilers: A review. Poult. Sci.92: 64-83.
28. Witzel, D.A.,W.E. Huff,L.F. Kubena,R.B. Harvey, M.H. Elissalde. 1999. Ascites in growing broilers: A research model, Poult. Sci. 69: 741-745.
29. Xiang, R.P.,W.D. Sun,J.Y. Wang,X.L.Wang. 2002. Effect of vitamin C on pulmonary hypertension and masculinization of pulmonary arterioles in broiler. British Poult. Sci. 43: 705-712.