بافت شناسی روده، برخی فراسنجه‌های خونی و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با عصاره برگ زیتون (.Olea europaea L) و روغن کنجد (.Sesamum indicum L) تحت تنش گرمایی

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

2 استاد گروه آموزشی علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد.

3 دانشیار گروه آموزشی علوم پایه دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد

4 استادیار گروه علوم دامی مجتمع آموزش عالی سراوان

5 استادیار پژوهشی، شعبه شیراز، موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران

چکیده

این پژوهش به‌منظور بررسی اثرات هم‌کوشی عصاره برگ زیتون و روغن کنجد به‌عنوان منابع آنتی‌اکسیدان طبیعی در جیره بر بافت‌ شناسی ژژونوم، برخی فراسنجه‌های خونی و پاسخ‌های ایمونولوژیک جوجه‌های گوشتی در شرایط تنش گرمایی دوره‌ای انجام شد. تعداد 300 قطعه جوجه‌ نر یک روزه سویه راس 308 در شش تیمار با پنج تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. آزمایش به‌صورت فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه غلظت عصاره برگ زیتون (صفر، 200 و 400 میلی‌گرم در کیلوگرم) و دو نوع روغن گیاهی (روغن خام ذرت و کنجد) انجام شد. تنش گرمایی (1±33 درجه سانتی‌گراد) به مدت هشت ساعت از سن 29 تا 42 روزگی اعمال شد. جوجه‌های تغذیه شده با جیره‌های حاوی روغن خام ذرت و عصاره برگ زیتون تا سطح 200 میلی‌گرم در کیلوگرم جیره، بلندترین طول پرزهای ناحیه ژژونوم (1699 میکرومتر) و بیشترین واکنش ازدیاد حساسیت پوستی را داشتند (05/0>P). کاربرد عصاره برگ زیتون در جیره غلظت کلسترول، تری‌گلیسرید و اسید‌اوریک سرم خون را کاهش و فعالیت آنزیم ALP سرم را به‌طور معنی‌داری افزایش داد (05/0>P). نتیجه نهایی این که کاربرد عصاره برگ زیتون تا غلظت 200 میلی‌گرم در جیره ممکن است با افزودن ترکیبات آنتی‌اکسیدانی با منشاء گیاهی منجر به افزایش طول پرز، تعادل فراسنجه‌های خونی، تقویت سیستم ایمنی پرنده و در نتیجه کاهش اثرات منفی تنش‌گرمایی در جوجه‌های گوشتی شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Histology of jejunum and some blood metabolites of broiler chickens fed with olive (Olea europaea L.) leaf extract and sesame (Sesamum indicum L.) oil under heat stress

نویسندگان [English]

  • M.J. Agah 1
  • H. Nassiri Moghadam 2
  • A.R. Raji 3
  • H. Saleh 4
  • M.T. Mirakzehi 4
  • M. Hashemi 5
1 Assistant Professor of Animal Science Research Department, Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.
2 Professor, Department of Animal Sciences, Faculty of Agriculture Ferdowsi University of Mashhad.
3 Associate Professor, Department of Basical Sciences Faculty of Veterinary medicine.
4 Assistant Professor, Department of Animal Science, Higher Educational Complex of Saravan, Saravan, Sistan and Baluchestan, Iran.
5 Assistant Professor, Shiraz Branch, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Shiraz, Iran.
چکیده [English]

This study was designed to investigate the synergic effects of adding sesame oil (SEO) and olive leaf extract (OLE) as sources of natural antioxidants to the diet on the histology of the jejunum, some blood parameters and immunological responses of broilers under heat stress. Three hundred Ross male broilers were randomly distributed into 30 experimental units and 6 dietary treatments (5 replicates with 10 birds in each). The completely randomized design with factorial arrangement 3×2 with 3 levels of OLE (0, 200 and 400 mg/kg of diet) and 2 types of vegetable oil (crude corn oil (CRO) and SEO) were used. Broilers were exposed to heat stress (33±1°C) for 8 h from 29 to 42 days. Chicks fed with diet containing CRO and supplemented with 200 mg/kg OLE had the highest jejunum villi length (1699 µm) and cutaneous basophil hypersensitivity (CBH) response (0.37mm). The usage of OLP in the diet significantly decreased the serum concentrations of cholesterol, triglyceride and uric acid and increased serum alkaline phosphatase (ALP) activity. These results indicated that the use of OLE up to level of 200 mg by increasing antioxidant compounds in the diet may lead to an increased villus height and balance of blood parameters and thus reduce the negative effects of heat stress in broiler chickens.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive leave extract
  • Sesame oil
  • Histology of jejunum
  • Blood metabolites
  • Heat stress

1. Abo Ghanema, I. I. and K. M. Sadek. 2012. Olive leaves extract restored the antioxidant perturbations in red blood cells hemolysate in streptozotocin induced diabetic rats. World Academy of Science, Engineering and Technology, 64: 159-165.
2. Al-Azzawie, H. F. and M. S. Alhamdani. 2006. Hypoglycemic and antioxidant effect of oleuropein in alloxan-diabetic rabbits. Life Science, 78 (12): 1371-1377.
3. Amaral, J. S., R. M. Seabra, P. B. Andrade, P. Valentao, J. A. Pereira and F. Ferreres. 2004. Phenolic profile in the quality control of walnut (Juglans regia L.) leaves. Food Chemistry, 88 (3): 373–379.
4. Banerjee, A., N. Dasgupta and B. De. 2005. In vitro study of antioxidant activity of Syzygium cumini fruit. Food Chemistry, 90 (4): 727-733.
5. Benavente-García, O., J. Castillo, J. Lorente, A. Ortuño and J. A. Del Rio. 2000. Antioxidant activity of phenolics extracted from Olea europaea L. leaves. Food Chemistry, 68 (4): 457-462.
6. Burkholder, K. M., K. L. Thompson, M. E. Einstein, T. J. Applegate and J. A. Patterson. 2008. Influence of stressors on normal intestinal microbiota, intestinal morphology, and susceptibility to Salmonella enteritidis colonization in broilers. Poultry Science, 87: 1734-1741.
7. Dekanski, D., S. Ristić and D. M. Mitrović. 2009. Antioxidant effect of dry olive (Olea europaea L.) leaf extracton ethanol-induced gastric lesions in rats. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 2: 205-211.
8. Golian, A., A. Akbarian, and H. Saleh. 2011. Medicinal herbs in animal nutrition. Ferdowsi University of Mashhad Publication, Mashhad. (In Farsi).
9. Hosseini-Vashan, S. J. 2012. Evaluation of natural antioxidant in diet contained vegetable oils and tallow on performance, immune system, skeletal parameters and antioxidant systems in Arian broiler chickens under heat stress. PhD thesis. Ferdowsi University of Mashhad. Mashhad, Iran. (In Farsi).
10. Jemai, H., A. El Feki and S. Sayadi. 2009. Antidiabetic and antioxidant effects of hydroxytyrosol and oleuropein from olive leaves in alloxan-diabetic rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57: 8798 -8804.
11. Kanu, P. J., J. Z. Bahsoon, J. B. Kanu and J. B. A. Kandeh. 2010. Nutraceutical importance of sesame seed and oil: a review of the contribution of their lignans. Sierra Leone Journal of Biomedical Research, 2 (1): 4-16.
12. Krzeminski, R., S. Gorinstein, H. Leontowicz, M. Leontowicz, M. Gralak, J. Czerwinski, A. Lojek, M. Ciz, O. Martin-Belloso, N. Gligelmo-Miguel and S. Trakhtenberg. 2003. Effect of different olive oils on bile excretion in rats fed cholesterol-containing and cholesterol-free diets. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 5774-5779.
13. Laurent, C., P. Besancon and B. Caporiccio. 2005. Ethanol and polyphenolic free wine matrix stimulate the differentiation of human intestinal Caco-2 cells. Influence of their association with a procyanidin-rich grape seed extract. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 5541-5548.
14. MacDonald, T. T. and G. Monteleone. 2005. Immunity, inflammation, and allergy in the gut. Science. 307:1920-1925.
15. Mitchell, M. A. and A. J. Carlisle. 1992. The effects of chronic exposure to elevated environmental temperature on intestinal morphology and nutrient absorption in the domestic fowl (Gallus domesticus). Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Physiology, 101: 137-142.
16. Quinteiro-Filho, W. M., A. Ribeiro, V. Ferraz-de-Paula, M. L. Pinheiro, M. Sakai, L. R. M. Sa, A. J. P. Ferreira and J. Palermo-Neto. 2010. Heat stress impairs performance parameters, induces intestinal injury, and decreases macrophage activity in broiler chickens. Poultry Science, 89: 1905-1914.
17. Rafiee, Z., S. M. Jafari, M. Khomeiri and M. Alami. 2011. Effect of variety and method of extraction on antioxidant and antimicrobial activity of olive leaf extracts. Iranian Food Science and Technology Research Journal, 6 (4): 297-307. (In Farsi)
18. Sahin, K. and, O. Kucuk. 2003. Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets. Nutrition Abstracts and Reviews Series B: Livestock Feeds and Feeding, 73: 41–50.
19. Sahin, K., O. Kucuk, N. Sahin and M. F. Gursu. 2002. Optimal dietary concentration of vitamin E for alleviating the effect of heat stress on performance, thyroid status, ACTH and some serum metabolite and mineral concentrations in broilers. Veterinary Medicine - Czech, 47:110-116.
20. Sakamoto, K., H. Hirose, A. Onizuka, M. Hayashi, N. Futamura, Y. Kawamura and T. Ezaki. 2000. Quantitative study of changes in intestinal morphology and mucus gel on total parenteral nutrition in rats. Journal of Surgical Research, 94: 99-106.
21. Samarth, R. M., M. Panwar, M. Kumar, A. Soni, M. Kumar and A. Kumar. 2007. Evaluation of antioxidant and radical scavenging activities of certain radioprotective plant extracts. Food Chemistry. 106: 868-873.
22. SAS Institute. 2008. SAS Stat User's Guide. Version 9.2 ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
23. Sehm, J., H. Lindermayer, C. Dummer, D. Treutter and M. W. Pfaffl. 2007. The influence of polyphenol rich apple pomace or red-wine pomace diet on the gut morphology in weaning piglets. Journal of animal physiology and animal nutrition, 91: 289-296.
24. Selma, M. V., J. C. Espin and F. A. Tomas-Barberan. 2009. Interaction between phenolics and gut microbiota: role in human health. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57: 6485-6501.