بررسی شیوع بیماری‌های باکتریایی طیور در ارتفاعات متفاوت استان ایلام

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

1 علوم آزمایشگاهی دانشکده پیرادامپزشکی، ایلام

2 اداره رسیدگی به اسناد پزشکی، بیمه سلامت استان ایلام، ایران

چکیده

عفونت‌های‌ باکتریایی، گله‌ جوجه‌های گوشتی را مورد حمله قرار می‌دهد. طیور به بیماری‌های مختلفی از جمله بیماری‌های باکتریایی مبتلا می‌گردند. طبیعت خاص پرورش طیور که به تعداد زیاد و به صورت متراکم پرورش داده می‌شوند امکان بررسی و رسیدگی به وضعیت تک تک آنها را غیر ممکن می‌سازد. برخی باکتری‌ها در هوا و برخی در آب یا خاک و یا در داخل یا سطح خارجی گیاهان و در درون بدن و یا روی پوست حیوانات و انسانها زندگی می‌کنند. هدف از تحقیق تعیین ‏شیوع بیماری‌های باکتریایی مثل ایی کلای، سالمونلا انترتدیس، استافیلو کوکوس اورئوس، پروتئوس ولگاریس، انتروباکتر اگلومرانس‏‏، در مزارع جوجه‌های گوشتی در ارتفاعات مختلف از سطح دریا، ‏ بر اساس ارتفاع دو منطقه آب و هوایی ‏136 متر ‏ برای ناحیه گرم و 1050 متر برای ناحیه سرد در استان ایلام ‏انجام شد. بررسی این تحقیق در سال 1394 از فروردین تا اسفند ماه صورت گرفت و تشخیص بیماری‌ها، براساس تاریخچه کلینیکی، علائم بالینی و آزمون‌های آزمایشگاهی انجام شد. برای تجزیه و تحلیل نتایج، نرم افزار آماری ‏21 SPSS مورد استفاده قرار گرفت. نتایج این تحقیق منجر مساعدت به ‏شناسایی مشکل بهداشتی در مزارع جوجه‌های گوشتی شد. نتیجه‌گیری کلی، تایید بیماری ‏کلی‌سپتی سمی‏ به عنوان ‏شایع‌ترین بیماری و نیز تایید باکتری اشریشیا کلی که عامل اصلی آن بود. ‏

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Surveying the prevalence of bacterial diseases in poultry in different heights of Ilam province

نویسندگان [English]

  • E. Babaahmady 1
  • M. Nasry 2
1 Veterinary Faculty. University of Ilam, Ilam, Iran.
2 Health insurance, Ilam, Iran.
چکیده [English]

The bacterial infection attacks to all of chickens. Poultry is infected with various diseases, including bacterial diseases. The special nature of poultry breeding, which grows in large numbers and in a dense form, makes it impossible to examine the individual situation. Some bacteria live in the air and some in the water or soil, or inside or outside the plants, and inside the body or on the skin of animals and humans. The aim of this study was to determine the prevalence of bacterial diseases such as E. coli, Salmonella enteretedis, Staphylococcus aureus, Proteus vulgaris, Enterobacter agglomerations, In broiler chickens at different altitudes from sea level, based on the height of two climate zones 136 m for warm zone and 1050 m for cold zone in Ilam province. The Research took effect between March and December the 2015. Diagnosis of diseases was done based on clinical history, clinical symptoms and laboratory tests. To analyze the results, SPSS 21 software was used.As a result contributions to identified sanitary problem were made. It was concluded that colisepticaemia in broiler was most prevalent disease and confirmed that the bacterium Escherichia coli is the causative agent.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bacterial Diseases
  • Heights
  • Broiler Chickens
  • Poultry
  • Outbreak
1. Abdel Ghany WA., El Shafii, SSA., Hatem, ME (2012). A Survey on Salmonella Species Isolated ‎from Chicken Flocks in Egypt. Asian J. Anim. Vet. Adv 7(6): 489-501.
2. ‎Achufusi, JN., Umeh, SO (2012). Prevalence of bacterial infection of poultry in Anambra State, ‎Nigeria. Journal of Research in Pure and Applied Sciences; 1(1): 41-49.‎
3. ‎Adesiji, YO., Alli, OT., Adekanle, MA., Jolayemi, JB (2011). Prevalence of Arcobacter, Escherichia ‎coli, Staphylococcus aureus and Salmonella species in Retail raw Chicken. Pork, Beef and ‎Goat meat in Osogbo, Nigeria. Sierra Leone J. Biomed Res. April, 3(1): 8-12.‎
4. ‎Ahmad, I., Anjum, MS., Hanif, M (2012). Prevalence of poultry diseases at high altitudes of district ‎Poonch. Azad Jammu & Kashmir. Pakistan Journal of Science. 64(4): 334-336.
5. ‎Ahmed, MS., Sarker, A., Rahman, MM (2009). Prevalence of infectious diseases of broiler chickens ‎in Gazipur District. Bangl. J. Vet. Med. 7(2): ‎‎326-331.
6. ‎Azamani, HA (2004). Atlas of Astronomy included the provinces of Iran. Institute of Geographic and ‎Cartographic Gytashnasy, Str.‎ 7(2).
7. ‎Boci, J., Çabeli, P., Shtylla, T., Kumbe, I ( 2011). The Presence of Enterobacters (E. coli and ‎Salmonella spp.) in Industrial Growing Poultry in Albania. World Academy of Science, ‎Engineering and Technology. 59: 87-89.
8. ‎Cornea, II., Buturga, I., Risu, M., Man, C (2009). Epidimidilogical investigations of colibacillosis in ‎chickens forms and identification of pathogenic serotypes. Luco.Inst. ‎Bioprep.Pesteur. 5(12): 327-338.‎
9. ‎Giasuddin, M., Sil BK., Alam, J., Koike, I., Islam, MR., Rahman, MM ( 2002). Prevalence of poultry ‎diseases in Bangladesh. On Line Journal of Biological Sciences .2(4): 212-213.
10. Iqbal, M., Shah, IA., Ali, A., Khan, MA., Jan, S (2006). Prevalence and in vitro antibiogram of bacteria ‎associated with omphalitis in chicks. Pakistan Vet. 26(2): 94-96.
11. ‎Jakaria, ATM., Islam, A., Khatum, M (2012). Characteristics and antibiogram profiles ‎of Escherichia coli isolated from apparently healthy chickens in Mymensingh, ‎Bangladesh. Microbes and Health. 1(1): 27-29.‎
12. Monira, KN., Islam, MA., Alam, MJ., Wahid, MA ( 2003). Effect of litter material on broiler ‎performance and evaluation of manorial value of used litter in late Autum. Asian Aust. J. ‎Anim. Sci. 16: 555-557.‎
13. ‎Mustafa, MY., Ali, SS (2005). Prevalence of infectious diseases in local and Fayoumi breeds of ‎rural poultry (Gallus domesticus). Punjab Univ. J. Zool. 20(2): 177-180
14. ‎Naurin, S., Islam, A., Khatun, M (2012). Prevalence of Salmonella in apparently healthy chickens in ‎Mymensingh, Bangladesh. Microbes and Health. June; 1(1): 30-33.‎
15. ‎Ozbey, G., Ertas, HB ( 2006). Salmonella spp. Isolation from chicken samples and identification by ‎polymerase chain reaction. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine; 9(1): 67-73.
16. ‎Pooladgar, R., Yousefi, J., Nemati, M (2010). Salmonellosis in Ahwaz poultry farms-Southwest of ‎Iran. J. Exp. Zool. India. 13(2): 503-507.
17. ‎Quinn, Markey, BK., Leonard, FC., FitzPatrick, ES., Fanning, S., Hartigan, PJ (2011). Veterinary ‎Microbiology and Microbial Disease. 2nd ed. Chichester: Wiley-Blackwell.
18. ‎Rahman, MA., Samad, MA., Rahman, MB., Kabir, ML(2004). Bacterio-pathological studies on ‎salmonellosis, colibacillosis and pasteurellosis in natural and experimental infections in ‎chickens. Bangl. J. Vet. Med. 2(1): 01-8
19. ‎Shah, QA., Soomro, NM., Tunio, SN (2003). Colisepticaemia in Broiler: Prevalence and Pathology. ‎Online J. Biol. Sci. 3(3): 287-290.
20. ‎Uddin, MB., Ahmed, SSU., Hassan, MM., Khan, SA., Mamun, MA (2010). Prevalence of poultry ‎diseases at Narsingdi, Bangladesh. Int. J. BioRes. 1(6): 09-13.
21. ‎Waltman, DW., Gast, RK (2008). Salmonellosis. A laboratory manual ‎for the isolation, identification and characterization of avian pathogens. Madison; 1(6): 03-15.