تاثیر مکمل ال-کارنیتین بر شاخص‌های بیوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی شانک زردباله (Acanthopagrus latus, Houttyn, 1782)

نوع مقاله : مقاله کامل

نویسندگان

گروه شیلات،دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران

چکیده

مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثر مکمل ال-کارنیتین بر شاخص‌های بیوشیمیایی (پروتئین تام، چربی تام، گلوکز، کلسترول، تری گلیسیرید، گلوبولین، آلبومین و اسیدهای چرب آزاد) و فعالیت آنتی‌اکسیدانی (سوپراکسیداز دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز) ماهی شانک زردباله طراحی گردید. در این تحقیق، 240 ماهی با میانگین وزنی 46/0±23/3 گرم بصورت تصادفی در چهار گروه 60 تایی ( با سه تکرار و در هر تکرار 20 قطعه ماهی) در مخازن پلاستیکی 60 لیتری قرار گرفتند و با رژیم غذایی محتوی 0، 400، 800 و 1200 میلی گرم بر کیلوگرم ال-کارنیتین به صورت روزانه مورد تغذیه قرار گرفتند. بعد از نه هفته، رژیم غذایی محتوی 800 میلی گرم بر کیلوگرم ال کارنتین منجر به افزایش معنی‌دار اسیدهای چرب آزاد، پروتئین تام، آلبومین، گلوبولین، فعالیت سوپراکسیدازدیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش معنی‌دار کلسترول، تری گلیسیرید و چربی تام شد. با توجه به نتایج حاضر می‌توان بیان نمود که رژیم غذایی 800 میلی‌گرم بر کیلوگرم ال-کارنیتین می تواند بر شاخص‌های بیوشیمیایی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی ماهی شانک زردباله تاثیرگذار باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of dietary L- carnitine supplementation on biochemical indices and antioxidant activity in yellowfin seabream (Acanthopagrus latus, Houttyn, 1782)

نویسندگان [English]

  • P. Akbary
  • N. Shahraki
Fisheries Group, Marine Sciences Faculty, Chabahar Maritime University, Chabahar, Iran
چکیده [English]

In the present study the effect of L-carnitine supplementation on biochemical parameters (total protein, total lipid, glucose, cholesterol, triglyceride, globulin, albumin and free fatty acid) and antioxidant activity (superoxidase dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPX)) in yellow fin seabream was investigated. A number of 240 fish with mean weight of 3.23± 0.46 g were randomly assigned into four groups (three replicates, 20 fish per tank) in 60 L-plastic tanks and fed with four experimental diets prepared by adding carnitine at the concentrations of 0, 400, 800, and 1200 mg kg-1 diet (referred as C0, C400, C 800 and C1200, respectively). After nine weeks of the feeding trial, a significant increase in free fatty acids, globulin, albumin, total protein, SOD and GPX and a significant decrease in cholesterol, triglyceride and total lipid were observed, in the fish fed with C800 diet compared to those fed with other diets. The diet containing 800 mg kg-1 dietary L- carnitine may have a marked effect on biochemical indices and antioxidant activity of yellow fin seabream.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Starvation
  • Biochemical indices
  • Superoxidase dismutase
  • Glutathione peroxidase
  • Acanthopagrus latus

1. Ali , M., A. Nicieza and R. J. Wootton. 2003. Compensatorygrowth in fishes: a response to growth depression. Fish and Fisheries 4: 147-190.
2. Bromage, N. R. and R. G. Robert.1994. Broodstock management and egg and larval quality.Wiley Blackwell.
3. Burtis, C. A., E. R. Ashwood and D. E. Brund. 1994. Tietz Textbook of Clinical Chemistry (5th ed.).W.B.Sunders Company. Philadelphia. USA.
4. Buyse, J., G.P. Janssens and E. Decuypere. 2001. .The effects of dietary L-carnitine supplementation on the performance, organ weights and circulating hormone and metabolite concentrations of broiler chickens reared under a normal or low temperature schedule. British Poultry Science 42:230-241.
5. Harpaz, S. 2005. L-carnitine and its attributed functions in fish culture and nutrition a review. Aquaculture 249:3-21.
6. Harpaz, S. 2005. L-carnitine and its attributed functions in fish culture and nutrition a review. Aquaculture 249:3-21.
7. Jalali Haji-abadi, S. M. A., N. Mahboobi Soofiani, A. A. M. C. Sadeghi and G. Riazi. 2010. Effects of supplemental dietary L-carnitine and ractopamine on the performance of juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture Research 41: 1582-1591
8. Lawrence, R. A. and R. F. Burk. 1976. Glutathione peroxidase activity in selenium-deficient rat liver. Biochemical and Biophysical Research Communications 71: 952-958.
9. Lien, T. F. and Y. M. Horng. 2001. The effect of supplementary dietary L-carnitine on the growth performance, serum components, carcass traits and enzyme activities in relation to fatty acid b-oxidation of broiler chickens. British Poultry Science 42:92-95.
10. Ma, J. J., Z. R. Xu, Q. J. Shao, J. Z. Xu, S. S. O. Hung andW. L. Hu. 2008. Effect of dietary supplemental L-carnitine on growth performance, body composition and antioxidant status in juvenile black sea bream, (Sparus macrocephalus). Aquaculture Nutrition 14:464-471.
11. Mohseni, M., R.O.A. Ozorio, M. Pourkazemi and S. C. Bai.2008. Effects of dietary Lcarnitine supplements on growth and body composition in beluga sturgeon (Huso huso) juveniles. Journal of Applied Ichthyology 24:646-649.
12. Mohseni, M. and R. O. A. Ozório. 2014. Effects of dietary L-carnitine level on growth performance, body composition and antioxidant status in beluga (Huso huso L. 1758). Aquaculture Nutrition 20:477-485.
13. Nogueira, N., N. Cordeiro, P. Canada, P. Cuz e Silva and R. O. A. Ozório. 2011. Separate and combined effects of cyclic fasting and L-carnitine supplementation in red porgy (Pagrus pagrus, L. 1758). Aquaculture Research 41:795-806.
14. Ozório, R. O. A., T. H. B. Van Eekeren, E. A. Huisman and J. A. J. Verreth. 2001. Effects of dietary carnitine and protein energy: nonprotein energy ratios on growth, ammonia excretion and respiratory quotient in African catfish, Clarias gariepinus (Burchell) juveniles. Aquaculture Research 32: 406-414.
15. Safari, O., M. Mehraban Sang Atash and M. Paolucci. 2015. Effects of dietary L-carnitine level on growth performance, immune responses and stress resistance of juvenile narrow clawed crayfish, Astacus leptodactylus leptodactylus Eschscholtz, 1823. Aquaculture 439:20-28.
16. Sang, W., S. Deng, J. Shentu, L. Wang and Q. Duan. 2012. Effects of Dietary L-carnitine and Betaine on Serum Biochemical Indices of Large Yellow Croaker (Pseudosciaena crocea) Cultured in Floating Net Cages. Advance Journal of Food Science and Technology 4: 304-308.
17. Tietz, N. W. 1995. Clinical guide to laboratory tests, 3rd ed. Saunders WB, Philadelphia USA
18. Trinder, P. 1969. Determination of glucose in blood using glucose oxidase with an alternative oxygen acceptor. Annuals of Clinical Biochemistry 6: 24-7.
19. Twibell, R. G.and P. B. Brown. 2000. Effects of dietary carnitine on growth rates and body composition of hybrid striped bass (Morone saxatilis male×M. chrysops female). Aquaculture 187:153-161:
20. Wootton, L. I. 1964. Micro-analysis in medical biochemistry in micrometer, 4th.ed. J &A Churchill, London.