اثر منابع مختلف چربی جیره و جنس بر عملکرد و چگونگی بیان ژن گیرنده متأثر از تکثیرکننده‌های پروکسیزومی نوع گاما (PPARγ) در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله کامل

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی اصفهان

2 عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثر منابع و سطوح مختلف چربی (روغن سویا، روغن قنادی و روغن کشتارگاه در سطوح صفر، دو و چهار درصد) جیره جوجه‌های گوشتی و همچنین جنسیت پرنده بر عملکرد و بیان ژن گیرنده متأثر از تکثیر‌ کننده‌های پروکسیزومی نوع گاما (PPARγ)انجام شد. PPARγ به عنوان اصلی‌ترین تنظیم‌کننده میزان ذخیره بافت چربی و مهم‌ترین عامل در روند تمایز این بافت است. پارامترهای عملکرد در پایان هر هفته دوره پرورش اندازه‌گیری گردید و بافت چربی محوطه بطنی در پایان هفته هفتم جمع‌آوری شد و در دمای 80- درجه سانتی‌گراد نگهداری گردید. RNA سلول توسط محلول تجاری RNX جدا گردید و چگونگی تفاوت بیان در ژن گیرنده متأثر از تکثیر‌کننده‌ های پروکسیزومی نوع گاما به کمک فرایند Semi-quantitative reverse transcription PCR در مقایسه با GAPDH بررسی شد. نتایج نشان داد که میزان اضافه وزن بدن و خوراک مصرفی تحت تاثیر نوع و سطح چربی مصرفی قرار نگرفت اما جنس پرنده در سراسر دوره پرورش بر روی این پارامترها اثر گذاشت (0001/0 > p). طبق نتایج این آزمایش بیشترین میزان بیان ژن PPARγ در بافت چربی بطنی جوجه‌هایی وجود داشت که از جیره حاوی روغن سویا و روغن کشتارگاه (که غنی از اسیدهای چرب بلند زنجیر و اسیدهای چرب 18:3 هستند) تغذیه می‌شدند. جنسیت پرنده نیز از طریق هورمون‌های جنسی، بر میزان بیان این ژن مؤثر بود به‌ طوری که بیان این ژن در جنس ماده بیشتر از جنس نر بود. از این آزمایش می‌توان نتیجه گرفت که نوع چربی جیره از طریق پروفیل اسیدهای چرب و جنسیت پرنده بواسطه هورمون‌های جنسی، بیان ژن PPARγ را به عنوان کلیدی‌ترین ژن کنترل‌کننده میزان ذخیره چربی، تحت تأثیر قرار می‌دهد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Dietary fatty acid profile and sex influence in the PPARγ gene expression and performance of broiler chickens

نویسندگان [English]

  • El. Behdani, 1
  • HR. Rahmani, 2
  • R. Jahanian, 2
1 MSc Esfahan Industerial University.
2 Member of Board Esfahan Industerial University.
چکیده [English]

This experiment was carried out to investigate the effects of different sources and level of dietary fat (soybean oil, SO; yellow grease, YG and poultry fat, PF in 0%, 2% and 4%) and sex on performance and the gene expression of the peroxisome proliferator activated- receptor gamma (PPARγ), as a key regulator of adipose differentiation and development. Performance parameters were recorded at the end of each week, and the abdominal adipose tissue was collected from 7-weeks-aged chickens. Total RNA was extracted by RNX reagent. Semi-quantitative reverse transcription PCR was performed to show the treatments differences for PPAR‌γ gene expression. Results showed that body weight gain and feed intake were not affected by dietary fat supplements nor by their usage level, but broiler sex influenced (p<0.001) these parameters during period. The results indicated the highest expression of PPARγ was detected by semi-quantitative reverse transcription PCR in abdominal fat tissue of chicks fed diets contaning SO and PF (rich in 18:3 and long chain fatty acids) and the females had the higher expression of PPARγ than males. In conclusion, dietary fatty acid profile and sexual hormones may affect the development of broiler abdominal fat by interfering in PPARγ gene expression. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Broiler chick
  • dietary fat source
  • performance
  • proxisome prolifrator-activated receptot gamma
  • Gene expression

1-گلیان، ا.، و سالار معینی. م. (1375) احتیاجات غذایی طیور(ترجمه). واحد آموزش و پژوهش معاونت کشاورزی سازمان اقتصادی کوثر.
2-نصیری، ح.، رضیان،ح.ر. و خاجه علی، ف. (1378) اثر منابع مختلف چربی بر عملکرد وجههای گوشتی. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، جلد 3، شماره 1، صفحه 63-72.


3-Ajuyah, A.O., Lee, K.H., Hardin, R.T. and Sim, J.S. (1991) Changes in the yield and in the fatty acid composition of whole carcass and selected meat portions of broiler chickens fed full-fat oil seeds. Poultry Science, 70:2304-2314
4-Austin, S., Medvedev, A., Yan, Z.H., Adachi, H., Hirose, T. and Jetten, A.M. (1998) Induction of the nuclear orphan receptor ROR gamma during adipocyte differentiation of D1 and 3T3- L1 cells. Cell Growth and Differentiation, 9: 267-276.
5-Azman, M.A., Konar, V. and Seven, P.T. (2004) Effects of different fat sources on performance and carcass fatty acid composition of broiler chickens. Review Medecine veterinaire, 156: 278-286.
6-Beato, M. (1989) Gene regulation by steroid hormones. Cell, 56: 335-344.
7-Chambrier, C., Bastard, J.P., Rieusset, J., Chevillotte, E., Bonnefont-Rousselot, D., Therond, P., Hainque, B., Riou, J.P., Laville, M. and Vidal, H. (2002) Eicosapentaenoic acid induces mRNA expression of peroxisome proliferator-activated receptor gamma. Obesity Research, 10: 518-525.
8-Crespo, N. and Esteve-Garcia, E. (2002) Nutrient and fatty acid deposition in broilers fed different dietary fatty acid profiles. Poultry Science, 81: 1533-1542
9-Dieudonne, M.N., Pecquery, R., Leneveu, M.C. and Giudicelli, Y. (1995) Androgen receptor in cultured rat adipose precursor cells during proliferation and differentiation: regional specificities and regulation by testosterone. Endocrinology, 3: 537-541.
10-Dieudonne, M.N., Pecquery ,R., Leneveu, M.C. and Giuicelli, D.Y. (2000) Opposite effects of androgens and estrogens on adipogenesis in rat preadipocytes: evidence for sex and site-related specificities and possible involvement of insulin-like growth factor 1 receptor and peroxisome proliferator-activated receptor γ2. Endocrinology, 141: 31-36.
11-Itoh, H., Doi, K., Tanaka, T., Fukunaga, Y., Hosoda, K., Inoue, G., Nishimura, H., Yoshimasa, Y., Yamori, Y. and Nakao, K. (1999) Hypertension and insulin resistance: role of peroxisome proliferator-activated receptor γ. Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology, 26: 558-60.
12-Garcia, E., Lacasa, M., Agli, B., Giudicelli, Y. and Lacasa, D. (1999) Modulation of rat preadipocyte adipose conversion by androgenic status: involvement of C/EBPs transcription factors. Journal of Endocrinology, 161: 89-97.
13-Gordon, G.B., Newitt, J.A., Shantz, L.M. and Weng, P. (1986) Inhibition of the conversion of 3T3 fibroblast clones to adipocytes by dehydroepiandrosterone and related anti-carcinogenic steroids. Cancer Research, 46: 3389-3395.
14-Guillaume, J., Scheele, C.W. and Kussaibati, R. (1979) The effects of dietary protein, carbohydrate, fat and fibre on the net availability of metabolisable energy in the chick, in: MOUNT, L.E. (Ed) Energy Metabolism. London, Butterworth, pp. 37-41.
15-Kondrup, J.and Lazarow, P.B. (1985) Flux of palmitate through the peroxisomal and mitochondrial beta-oxidation systems in isolated rat hepatocytes. Biochimica Biophysica Acta, 835: 147-153.
16-Ma, H.W., Sprecher, H.W. and Kolattukudy, P.E. (1998) Estrogen induced production of a peroxisome proliferator activated receptor (PPAR) ligand in a PPAR gamma expressing tissue. Journal of Biological Chemistry, 273: 30131-30138.
17-McNeel, R.L. and Mersmann, H.J. (2000) Nutritional deprivation reduces the transcripts for transcription factors and adipocyte-characteristic proteins in porcine adipocytes. Journal of Nutritional Biochemistry, 11: 139-46.
18-Meng, H., Li, H. and Zhao, J.G. (2005) Differential expression of peroxisome proliferator-activated receptors alpha and gamma genes in various chicken tissues. Domestic Animal Endocrinology, 28: 105-110.
19-Mizutani, T., Nishikawa, Y., Adachi, H., Enomoto, T., Ikegami, H., Nomura, T. and Miyake, A. (1994) Identification of estrogen receptor in human adipose tissue and adipocytes. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism,78: 950-954
20-Roncari, D.A. and Van, R.L. (1978) Promotion of human adipocyte precursor replication by 17-estradiol in culture. Journal of Clinical Investigation, 62: 503-508.
21-Rosen, E.D., Walkey, C.J., Puigserver, P. and Spiegelman, B.M. (2000) Transcriptional regulation of adipogenesis. Genes and Development. 14: 1293-30.
22-Rosen, E.D. and Spiegelman, B.M. (2001) PPAR gamma: a nuclear regulator of metabolism, differentiation, and cell growth. Journal of Biological Chemistry, 276: 37731-37734.
23-Saladin, R., Fajas, L., Dana, S., Halvorsen, Y.D., Auwerx, J. and Briggs, M. (1999) Differential regulation of peroxisome proliferator activated receptor gamma 1 (PPAR gamma 1) and PPAR gamma 2 messenger RNA expression in the early stages of adipogenesis. Cell Growth and Differentiation, 10: 43-48.
24-Sanz, M., Florez, A., Perez, P., Ayala, D. and Lopez, C.J. (1999) Higher lipid accumulation in broilers fed on saturated fats then in those fed on unsaturated fats. British Poultry Science, 40: 95-101.
25-Sanz, M.C., Lopez-Bote, J., Flores, A. and Carmona, J.M. (2000) Effect of the inclusion time of dietary saturated and unsaturated fats before slaughter on the accumulation and composition of abdominal fat in female broiler chickens. Poultry Science, 79: 1320-1325.
26-Sato, K., Fukao, K., Seki, Y. and Akiba, Y. (2004) Expression of the chicken peroxisome proliferator-activated receptor-γ gene is influenced by aging, nutrition, and agonist administration. Poultry Science, 83: 1342-1347.
27-Shimomura, Y., Tamura, T. and Suzuki, M. (1990) Less body fat accumulation in rats fed a safflower oil diet than in rats fed a beef tallow diet. Journal of Nutrition, 120: 1291-1296.
28-Tontonoz, P., Hu, E., Devine, J., Beale, E.G. and Spiegelman, B.M. (1995) PPAR γ2 regulates adipose expression of the phosphoenopyrovate carboxykinase gene. Molecular and Cellular Biology, 15: 351-357.
29-Vidal-Puig, A., Jimenez-Linan, M., Lowell, B.B., Hamann, A., Hu, E., Spiegelman, B.M., Flier, J.S. and Moller, D.E. (1996) Regulation of PPARγ gene expression by nutrition and obesity in rodents. Journal of Clinical Investigation, 97: 2553-2561.
30-Wang, Y., Mu, Y., Li, H., Ding, N., Wang, Q., Wang, Y., Wang ,S.and Wang, N. (2008) Peroxisome proliferator-activated receptor-γ gene: A key regulator of adipocyte differentiation in chickens. Poultry Science, 87: 226-232.
31-Wongsuthavas, S., Yuangklang, C., Vasupen, K., Mitchaothai, J., Srenanual, P., Wittayakun, S. and Beynen, A.C. (2007) Assessment of de-novo fatty acid synthesis in broiler chickens fed diets containing different mixtures of beef tallow and soybean Oil. International Journal of Poultry Science, 11: 800-806.
32-Zollitsch, W., Knaus, W., Aichinger, F. and Lettner, F. (1997) Effects of different dietary fat sources on performance and carcass characteristics of broilers. Animal Feed Science and Technology, 66: 63-73.