تأثیر گیاهان داروئی، پری بیوتیک، پروبیوتیک و آنتی بیوتیک بر مورفولوژی روده و قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی در جوجه‌های گوشتی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

2 استاد گروه پرورش و تولید طیور دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

3 استادیار گروه پرورش و تولید طیور دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثرات گیاهان داروئی، پری بیوتیک، پروبیوتیک و آنتی بیوتیک بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و مورفولوژی روده جوجه های گوشتی، با استفاده از 288 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه تجاری ”کاب 500“ در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (بدون افزودنی غذایی)، جیره حاوی ویرجینیامایسین (آنتی بیوتیک)، جیره حاوی دایجستروم (مخلوط تجاری گیاهان داروئی)، جیره حاوی پروتکسین(پروبیوتیک)، جیره حاوی ایمنووال(پری بیوتیک)، جیره حاوی پروتکسین با ایمنووال بودند. وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی بصورت هفتگی اندازه گیری شد و تلفات به صورت روزانه ثبت گردید. قابلیت هضم مواد مغذی در پایان 42 روزگی اندازه گیری شد. در 38 روزگی دوره پرورش به منظور بررسی مورفولوژی روده از هر تکرار آزمایشی یک نمونه ذبح گردید. اثر تیمارهای آزمایشی بر وزن بدن، مصرف خوراک، درصد تلفات، قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی، ارتفاع خمل ها و عمق کریپت در دوازدهه و ایلئوم و نسبت ارتفاع خمل به عمق کریپت در هر سه ناحیه روده معنی دار نبود. عمق کریپت و ارتفاع خمل ها در  ژژنوم جوجه های مصرف کننده ویرجینیامایسین نسبت به جوجه های مصرف کننده پروبیوتیک و پری بیوتیک کوتاه تر بود. نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن ایمنووال به جیره جوجه های گوشتی همانند ویرجینیامایسین سبب بهبود ضریب تبدیل غذایی در 42 روزگی شد.

عنوان مقاله [English]

Effects of medicinal plant, prebiotic, probiotic and antibiotic on intestinal morphology and nutrient digestibility of broilers chickens

نویسندگان [English]

  • M.A Alizadehsadrdaneshpour 1
  • F Shariatmadari 2
  • M.A Karimi Torshizi 3
1 MSc Student, of Animal Science Department, Agricultural College, Tarbiat Modarres University. Tehran, Iran
2 Professor, of Animal Science Department, Agricultural College, Tarbiat Modarres University. Tehran. Iran
3 Assiatant Professor of Animal Science Department, Agricultural College, Tarbiat Modarres University. Tehran. Iran
چکیده [English]

This study was carried out to investigate the effects of medicinal plants, prebiotic and probiotic as alternatives to antibiotics on the growth performance, intestinal morphology and ileal digestibility of nutrients in broilers. A total of 288 one- day-old broiler chicks (Cobb 500) were randomly assigned to 6 treatments and 4 replicates with 12 chicks per each replicate in a completely randomize design for 6 weeks. Treatments include Diet 1 was a negative control containing no antibiotics or growth promoters (NC). Diet 2 was the positive control consisting of NC plus Virginiamycin (antibiotic). Diet 3 was NC and Digestarom (blend of medicinal plants). Diet 4 was NC to which Protexin (probiotic) was added. Diet 5 was NC plus Immunowall (prebiotic). Diet 6 was NC plus a combination of Immunowall and Protexin. The mortality rate and survival percentage were determined daily. Body weight gain, feed intake and feed conversion ratio (FCR) were measured weekly. Nutrients digestibility was determined in d 42.  In order to evaluate Intestinal morphology, at d 38 day of age, one bird from each replicate was killed by cervical dislocation. Body weight gain, feed intake, mortality rate, nutrient digestibility and crypt depths of the duodenum and jejunum and villus height/crypt depth ratio of the three intestinal segment were unaffected by dietary supplementation of experimental treatments. Chicks supplemented with antibiotic had shorter villus height and crypt depth in the jejunum than birds fed probiotic and prebiotic. The results demonstrated that addition of the prebiotic to the feed as well as antibiotic had a significant effect on FCR at 42 days of age.

1- شریفی، .د. (1382). بررسی اثرات مواد ضد مغذی موجود در دانه غلات (پلی ساکاریدهای غیر نشاسته ای) بر قابلیت و دسترسی انرژی و مواد مغذی در جیره جوجه های گوشتی. رساله دکتری. دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.##

2- کریمی ترشیزی، م. ا. (1384). جداسازی، شناسایی و انتخاب باکتری های اسید لاکتیک مناسب برای تولید پروبیوتیک در تغذیه جوجه های گوشتی.  رساله دکتری.  دانشکده کشاورزی. دانشگاه تربیت مدرس.##

3- محمدی، ا.ر.، حمیدیه، ه. و رهبرنیا، آ. (1381). بررسی اثر کنترلی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بر علیه کلی باسیلوز در طیور. سومین گردهمایی دامپزشکان علوم بالینی ایران. 9 – 7 آبان. 1381. مشهد. ص. 338.##

4- AOAC. (1990) Official Methods of Analysis. 16 th Ed. Assoc. Off. Anal. Chem., Washington, DC. k, ##

5- Alcicek, A., Bozkurt, M. and Cabuk, M. (2003) The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in turkey on broiler performance. S. Afr. J. Anim. Sci. 33: 89-94.##

6- Bradley, G.L., Savage, T.F. Timm, K.I. (1994) The effects of supplementing diets with Saccharomyces cervisiae var. boulardi on male poult performance and ileal morphology. Poult. Sci. 73:1766-1770.##

7- Collington, G.K., Parker, D.S. and Armstrong, D.G. (1990) The influence on inclusion of either an antibiotic or probiotic in the diet on the development of digestive enzyme activity in the pig. Br. J. Nutr. 64: 59-70.##

8- Cummings, J.H. (1995) Short chain fatty acids. Pages 101-130  in: Human colonic Bacteria: Role in Nutrition, Physiology, and Pathology. Gibson, G.R., Macfarlane, G.T. eds. CRC Press, Boca Raton.##

9- Dorman, H.J.D. and Deans, S.G. (2000) Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils.  J. Appl. Micro. 83: 308-316.##

10- Ferket, P.R., (2002) Use of oligosaccharides and gut modifiers as replacements for dietary antibiotics. Proc. 63 rd Minnesota Nutrition Conference, September 17-18, Eagan, MN, pp 169-182##

11- Fritts, C.A. and Waldroup, P.W. (2003) Evaluation of bio-mos mannan oligosaccharide as a replacement for growth promoting antibiotics in diets for turkeys. Int. J. Poult. Sci. 2(1):19-22.##

12- Fuller, R. (1992) Problems and prospects. In Probiotics. The Scientific Basis.  Ed by Roy Fuller. Pp:  377-386.  Chapman and Hall, London, UK.##

13- Halle, I., Thomann, R., Bauermann, U., Henning, M. and Kohler, P. (2004) Effects of a graded supplementation of herbs and essential oils in broiler feed on growth and carcass traits. Land bauforshung Volkenrode. 54: 219-229.##

14- Huang, R.L., Yin, Y.L., Wu, G.Y., Zhang, T.J., Li, L.L., Li, M.X., Tang, Z.R., Zhang, J., Wang, B., He, J.H. and Nie, X.Z. (2005) Effect of dietary oligochitosan supplementation on ileal nutrient digestibility and performance in broilers. Poult. Sci. 84: 1383-1388.##

15- Jang, I.S., Ko, Y.H., Kang, S.Y., Lee, C.Y. (2007) Effect of commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. J. Anim. Feed. Scie.Technol. 134: 305-315##

16- Kreydiyyeh, S.I., Usta, J. and Copti, R. (2000) Effect of cinnamon, clove and some of their constituents on the NA+-K+-ATPase activity and alanine absorption in the rat jejunum. Food. Chem. Toxicol. 38: 755-762.##

17- Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Yeom K.H. and Beynen, A.C. (2003)  Dietary carvacrol lowers body weight gain but imporoves feed conversion in female broiler chickens. J. Appl. Poult. Res., 12:394-399.##

18- Li, X.J., Piao, X.S., Kim, S.W., Liu, P., Wang, L., Shen, Y.B., Jung, S.C. and Lee, H.S. (2007) Effects of chito-oligosaccharide supplementation on performance, nutrient digestibility, and serum composition in broiler chickens. Poult. Sci. 86: 1107-1114.##

19- Loddi MM, Moraes VMB, Nakaghi LSO, Tucci FM, Hannas MI, Ariki JA. (2004) Mannan oligosaccharide and organic acids on performance and intestinal morphometric characteristics of brolier chickens. In: P. Annua. Sym. Suppl. 1, p.45.##

20- Mohan, K. O. R. and James, C.K. (1988) The role of Lactobacillus sporogens (probiotic) as feed additives. Poultry Guide. 25:37-39.##

21- Mountzouris, K., Beneas, H., Tsirtsikos, P., Kalamara, E., and Fegeros K (2006) Evaluation of the effect of a new probiotic product on broiler performance and cecal microflora composition and metabolic activities. International Poultry Scientific Forum Atlanta, Georgia .January 23–24##

22- Murry, A.C., Hinton, A., and Buhr, R.J. (2006) Effect of botanical probiotic containing lactobacilli on growth performance and populations of bacteria in the ceca, cloaca, and carcass rinse of broiler chickens. Int..J. Poult Sci. 5 (4): 344-350##

23- Pelicano, E.R.L; Souza, P.A; Souza, H.B.A; Figueiredo, D.F; Amaral C.M.C. (2007) Morphometry and ultra-structure of the intestinal mucosa of broilers fed different additives. Rev. Bras. Cienc. Avic. .9 (3) 516- 635##

24- Sakata, T., (1987) Stimulatory effect of short chain fatty acids on epithelial cell proliferation in the rat intestine: A possible explanation for trophic effects of fermentable fiber, gut microbes and luminal trophic factors. Br. J. Nutr. 58: 95-103. ##

25- Santoso, U., Tanaka, K. and Ohtanis, S., (2005) Effect of dried Bacillus subtilis culture on growth, body composition and hepatic lipogenic enzyme activity in female broiler chicks. Br. J. Nutr. 74:523-529##

26- Short, F. J., Wiseman, J. and Boorman, K. N. (1999) Application of a method to determine ileal digestibility in broilers of amino acids in wheat. Anim. Feed Sci. Technol. 79:195–209.##

27- Sims, M.D., Dawson, K.A., Newman, K.E., Spring, P. and Hooge, D.M. (2004)  Effect of dietary mannan oligosaccharide, bacitracine methylene disalicylate, or both on the live performance and intestinal microbiology of turkeys. Poult. Sci. 83: 1148-1154.##

28- Spring, P., Wenk, C., Dawson, K. A. and Newman, K.E. (2000) The effects of dietary mannanoligosaccharides on cecal parameters and the concentrations of enteric bacteria in the ceca of salmonella-challenged broiler chicks. Poult. Sci. 79: 205–211.##

29- SAS Institute (1999) SAS User's Guide. Release 8.2 Ed. SAS Institute Inc. Cary. NC.##

30- Waibel, P.E., Halvorson, J.C., Noll, L.S. and Hoffbeck, S.L. (1991) Influence of virginiamycin on growth and efficiency of large white turkeys. Poul. Sci. 70: 837-847.##

31- Walton, J.R. (1988) The modes of action and safety aspects of growth promoting agents. Pages 92-97 in Proc. Maryland Nutr. Conf., Univ. Maryland, College Park, MD.##

32- William, P., Losa, R., (2001) The use of essential oils and their compounds in poultry nutrition. World. Poult. Sci. J. 17(4): 14–15.##

33- Zhang, A.W., Lee, B.D., Lee, S.K., Lee, K.W., An, G.H., Song, K.B. and Lee, C.H. (2005a) Effects of yeast (Saccharomyces cerevisiae) cell componets on growth performance, meat quality, and lleal mucosa development of broiler chicks. Poult. Sci. 84: 1015-1021.##

34- Zhang, K.Y., Yan, F., Keen, C.A. and Waldroup, P.W. (2005b) Evaluation of microencapsulatedessential oils and organic acids in diets of broiler chickens. Int. J. Poult. Sci. 4(9): 612-619.##