مطالعه ارتباط ماهانه و فصلی بین غلظت اوره و پروتئین شیر در گاوهای نژاد هولشتاین در منطقه ارومیه

شناسنامه علمی شماره

نویسندگان

1 گروه علوم بالینی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه‌‌

2 گروه کنترل کیفی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

3 رزیدنت داخلی دام‌های بزرگ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

4 دانش آموخته دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

5 دانشجوی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز

چکیده

مقایسه غلظت ماهانه و فصلی اوره و پروتیئن شیر در گاوهای هلشتاین و ارتباط بین آنها در 614 نمونه شیر از 61 گاوداری صنعتی ارومیه مطالعه و بررسی گردید. نمونه‌ها به صورت ماهانه در مدت یک سال جمع‌آوری گردید. اوره و پروتئین شیر پس از ته نشین کردن کازئین با استفاده از کیت تجاری اوره و پروتئین تعیین گردیدند. میانگین کلی اوره و پروتئین شیر در گاوهای هلشتاین به ترتیب 77/ 14 میلی‌گرم در دسی لیتر و 15/3درصد بود. کمترین غلظت اوره و پروتئین شیر به ترتیب در اردیبهشت (13/7 میلی گرم در دسی لیتر) و اسفند (1/3درصد) و بیشترین آن به ترتیب در شهریور (3/26 میلی‌گرم در دسی لیتر) و آذر (22/3 درصد) مشاهده شد. دامنه‌‌ی تغییرات ماهانه اوره و پروتئین شیر به ترتیب بین 01/0 تا 8/49 میلی گرم در دسی لیتر و 18/2 تا 94/3درصد متغیر بود. کمترین غلظت فصلی اوره و پروتئین شیر در زمستان (9/10 میلی گرم در دسی لیتر و 11/3درصد) و بیشترین آن به ترتیب در تابستان (2/20 میلی‌گرم در دسی لیتر) و پائیز (19/3درصد) بود. دامنه‌‌ی تغییرات فصلی اوره و پروتئین شیر به ترتیب بین 01/0 تا 8/49 میلی گرم در دسی لیتر و 18/2 تا 94/3 متغیر بوده است. مقادیر ماهانه و فصلی اوره و پروتئین شیر در گاوداری‌های صنعتی کاملاً از هم متفاوت بودند (01/0>P). 95درصد حداقل اوره شیر در ماه فروردین (69/2 میلی گرم در دسی لیتر) و حداکثر آن در شهریور (6/29 میلی گرم در دسی لیتر) بوده و برای پروتئین 95 درصد حداقل در ماه شهریور (06/3 درصد) و حداکثر آن در ماه آذر (28/3درصد) ثبت گردیده است. نتایج آنالیز ضریب همبستگی پیرسون نبود رابطه ماهانه و فصلی بین اوره و پروتئین شیر به جز بهمن (r=-0/35, P<0/01) را نشان داد. می‌توان گفت که اوره در شیر گاو دارای تغییرات ماهانه و فصلی است و رابطه آماری معنی داری بین تغییرات ماهانه و فصلی اوره و پروتئین شیر وجود ندارد. 

عنوان مقاله [English]

Evaluation of the monthly and seasonal correlations between milk protein and urea concentrations in dairy Holstein cows in Oromiah region

نویسندگان [English]

  • A.GH Ramin 1
  • S.M Razavi- Roohani 2
  • SH Nozad 3
  • H Faramarzpour 4
  • S Ramin 5
1 Clinical Sci, Vet. College, Urmia University
2 Food Quality Control Dept, Vet. College, Urmia University
3 Assistant of Internal Medicine, Vet. College.,Urmia University
4 Vet Graduated, Urmia University
5 Medical Student, Medical Sci University, Tabriz
چکیده [English]

Monthly and seasonal concentrations of milk protein and urea and their relationships were investigated in 614 milk samples from 61 industrial Holstein dairy herds in Urmia, Iran. Milk samples were prepared monthly interval up to 12 months. The amount of 10 ml milk was prepared from each dairy herd when they were delivering to the milk factory. Milk protein and urea concentration was evaluated by titration and spectrophotometer methods, respectively using commercial kits after separation of the milk casein. Results were analyzed by ANOVA and correlation tests. The overall mean for milk urea and protein was 14.77 mg/dl and 3.15%, respectively. The lowest concentrations of milk urea and protein was found in May (7.13 mg/dl) and April (3.1%) and the highest in September (26.3 mg/dl) and March (3.22%), respectively. The range for milk urea concentration was from 0.01 to 49.8 mg/dl and for protein between 2.18 to 3.94%, respectively. The lowest concentrations of milk urea and protein were observed in winter (10.9 mg/dl, 3.11%) and the highest was in summer (20.9 mg/dl) and autumn (3.19%), respectively. ANOVA showed significant monthly and seasonal differences for milk urea and protein concentrations (P<0.01). The lowest 95% confidence interval for milk urea was found in April (2.69 mg/dl) and the highest in September (29.6 mg/dl). For the milk protein the lowest 95% confidence interval was observed in September (3.06%) and the highest in December (3.2%).The results of the monthly and seasonal correlations between milk urea and protein concentrations showed no differences except for February (r=-0.35, P<0.05). It is concluded that there is a concentration of urea exists in cow’s milk in that it is different between months and seasons. The lack of correlations between parameters in cow’s milk indicates that they are independent parameters and not correlated to each other.

1- رامین، ع.ق.، آقازاده ع، کرمیان ت. (1386) ارزیابی بین ارتباط اوره و لاکتوز شیر اوره و گلوکز خون و میزان پروتئین و انرژی جیره در میش های شیروار. مجله دامپزشکی ایران، دوره 3، ص 33-24.##
2- رامین، ع.ق.، رضوی روحانی م.، بوداغی، ک، (1387) بررسی مقایسه‌ای غلظت ماهانه اوره در شیر بز و میش‌ در یک دوره‌ی شیردهی. مجله دامپزشکی ایران. دوره 4، ص 107-102.##
3- Arunvipas, P.; Vanleeuwen, J.A.; Dohoo, I.R.; Leger, E.R.; Keefe, G.P.; Burton, A.S. and Lissemore, K.D. (2007) Milk urea-nitrogen negatively affected first service breeding success in commercial dairy cows in Prince Edward Island, Canadian. Prevent.Vet. Med.; 82: 42-50.##
4- Bed, S.; Nikodemusz, E.; Gunndel, K. and Nagy, Z. (1997) Relation of plasma concentration of urea, glucose and total protein to milk levels of urea, lactose and protein of grazing ewes during lactation. In: Arch. Tierz. Dummerstorf; 40: 265-275.##
5- Burgos, S.A.; Fadel, J.G. and Depeters, E.J. (2007) Prediction of ammonia from dairy cattle manure based on milk urea nitrogen: relation of milk urea nitrogen to urine urea nitrogen excretion. J. Dairy Sci.; 90: 5499-5508.##
6- Cannas, A.; Pes, A.; Mancuso, R.; Vodret, B. and Nudda, A. (1998) Effect of dietary energy and  protein concentration on the concentration of milk urea nitrogen in dairy ewes. J. Dairy Sci; 81: 499-508.##
7-Casamassima, D.; Sevi, A.; Patazzo, M.; Ramacciato, R.; Colella, G.E. and Bellitti, A. (2001) Effects of two different housing systems on behavior, physiology and milk yield of comisana ewes. Dipartimento di. Scienze Animali.; 41: 151-161.##
8- Eicher, R. (1999)  Factors affecting milk urea nitrogen and protein concentrations in Quebec dairy cows. Prevent. Vet. Med; 39: 53-63. ##
9- Fekadu, B.; Soryal, K.; Van Hekken, D.; Bah, B.; Villaquiran, M. (2005) Changes in goat milk composition during lactation and their effect on yield and quality of hard and semi-hard cheeses. Small Ruminant Res.; 59: 55-63.     ##
10- Fraser, M.D. and Moorby, J.M. (1998) Plasma biochemical values in the guanaco (lama guanicoe) and a comparison with the sheep; Animal Sci., 66: 206-216.##
11- Gfrorer, F. and Koch, G. (1985) Determination of the urea content of milk in general practice. Tieraztl prax.; 13:559-563.##
12- Igbokwe, I.O. (1993) Haemoconcentration in yankasa sheep exposed to prolonged water deprivation. Small Ruminant Res., 12: 99-105.##
13- Jonker, J.S.; Kohn, R.A. and High, J. (2002) Use of milk urea nitrogen to improve dairy cow diets. J. Dairy Sci., 85: 4939-4946.##
14- Kecec, T. (2003) Effect of low Birthweight on serum thyroid hormones, glucose, urea and blood pH in newborne lambs. Turkish J, Vet. Anim. Sci.; 27:395-399.##
15- Khaled, N.F.; Illek, J. and Gajdusek, S. (1999) Interactions between nutrition, blood metabolic profile and milk composition in dairy goats; Acta Veterinaria, 68: 253-258.##
16- Nbibualonji, B.B.; Rodrigues, M.N.; Dehareng,. D. and Godeau, J.M. (1998) Effects of late pregnancy and early lactation on renal urea handling in corriedale ewes. J. Agri. Sci., 130:213-216.##
17- Naylor, J.M. and Ralston, S.L. (1991) Large Animal Clinical Nutrition. Mosby Year Book, Inc., Missouri, USA, pp: 6-21.##
18- Park, Y.K.; Koo, H.C.; Kim, S.H.; Hwang, S.Y.; Jung, W.K.; Kim, J.M.; Shin, S.; Kim, R.T. and Park, Y.H. (2007) The analysis of milk components and pathogenic bacteria isolated from bovine raw milk in Korea. J. Dairy Sci.; 90: 5404-5414.##
19- Rashida, K; Tooqeer, A.; Bshra, M. (2004) Comparative analysis of quality of milk collected from buffalo, cow, goat and sheep of Rawalpindi/Islamabad region in Pakistan. Asian J. Plants Sci., 3: 300-305.     ##
20- Ropstad, E.; Vik-Mo, L. and  Refsdal, A.O. (1989) Levels of milk urea, plasma constituents and rumen liquid ammonia in relation to the feeding of dairy cows during early lactation. Acta Vet. Scand.; 30:199-208.##
21- Skrzypek, R; Chraplewski, H. and Biaon, K, (2005) Relationship between milk urea concentration and cow fertility. Medycyna Weterynaryjna, 61: 536-539.##
22- Tadich, N.; Wittwer, F.; Gallo, C. and Jorquera, M. (1994) Effecto de un programa de salud en ovinus sobre la condition corporal y los valores sanquines de-B-hidroxibutirato, hematocrite Y urea, In: Arch Medicina, 26: 43-50, Abstract.##
23- Trevaskis, L.M. and Fulkerson, W.J. (1999) The relationship between various animal and management factors and milk urea and its association with reproductive performance of dairy cows grazing pasture. Live. prod. Sci., 57: 255-265.##
24- Wittwer, F.G.; Gallardo, P.; Reyes, J.; Opitz, H. (1999) Bulk milk urea concentrations and their relationship with cow fertility in grazing dairy herds in southern Chile. Prev. Vet. Med.; 38: 159-166.##