اثرات سطوح مختلف مکمل گیاهی بیوهربال (حاوی اسانس‌های آویشن و سیر) بر عملکرد،کیفیت تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغان تخم‌گذار

نویسندگان

1 دانشگاه آزاد اسلامی- واحد مراغه

2 دانشگاه زنجان

چکیده

    آزمایش حاضر جهت بررسی اثرات سطوح مکمل گیاهی بیوهربال بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ، فراسنجه های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ های تخم گذار انجام گرفت. در این مطالعه تعداد 144 قطعه مرغ تخم گذار از سن 23 تا 34 هفتگی و از سویه ی های لاین (W36) در یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار آزمایشی و 3 تکرار (با تعداد 12 قطعه مرغ در هر تکرار) که شامل تیمارآزمایشی شاهد (بدون استفاده از بیوهربال) و در تیمارهای آزمایشی 2 ،3 و 4 میزان استفاده از این مکمل گیاهی به ترتیب 05/0، 1/0 و 15/0 درصد بود، مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از مکمل گیاهی بیوهربال در مقایسه با شاهد دارای اثرات معنی‌داری بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم خون نمی‌باشد (05/0 >P). لیکن از لحاظ عددی بالاترین درصد تولید تخم مرغ و واحد هاو به ترتیب با 497/91 و 170/98 و بالاترین درصد آلبومین سرم خون (89/2 میلی گرم بر دسی لیتر)، کمترین درصد هتروفیل (67/8)، بیشترین درصد لنفوسیت (84/90) و پایین‌ترین نسبت هتروفیل به لنفوسیت (095/0) در گروه آزمایشی 4 مشاهده گردید. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از مکمل گیاهی بیوهربال به میزان 15/0 درصد در جیره‌های غذایی دارای اثرات مثبتی بر عملکرد، کیفیت‌ تخم مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار می‌باشد. 

عنوان مقاله [English]

The effects of different levels of biohebal® feed supplement (contains thymus and garlic extracts) on performance, egg traits and blood biochemical and immunity parameters of laying hens

نویسندگان [English]

  • A Chehrei 1
  • A Nobakht 1
  • M.H Shahir 2
1 Islamic Azad University Maragheh Branch
2 Zanjan University
چکیده [English]

This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of biohebal® feed supplement on performance, egg traits, blood biochemical and immunity parameters of laying hens. Experiment was conducted in a completely randomized design with 144 of Hy- line (W36) laying hens from 23 to 34 weeks of age in 4 treatment and 3 replicate (with 12 bird in each replicate) and included: control group without using bioherbal, an another groups the amounts of this herbal supplement were 0.05%, 0.1% and 0.15%. There were not significantly difference between control group and other treatments in performance, egg quality and blood biochemical parameters (p<0.05). However in therms of numerical the highest percents of egg production (91.50), Haugh unit (98.17), lymphocyte (90.84), the highest amount of blood serum albumin (2.89), the lowest percent of heterophile and the lowest ratio of heterophile/lymphocyte (0.095) were observed in 4 experimental groups. The overall results of the present study indicate that in laying hens using 0.15 percent of bioherbal feed supplement can improve of performance, egg quality, blood biochemical and immunity parameters.

-1 تیمور ىزاده، ز. ( 1388 ) مقایسه ى اثر عصاره هاى آویشن، سرخارگل، سیروآنتى بیوتیک ویرجینیامایسین بر جمعیت میکروفلور روده وسیستم ایمنى جوجه هاى گوشتى. فصلنامه علمى- پژوهشى تحقیقات گیاهان دارویى و معطر. ایران. جلد 25 ، شماره ى 1

2- Alcicek, A. Bozkurt, M. and Cabuk M. (2003) The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing

wild in turkey on broiler performance. South. Afr. J. Anim. Sci.33 : 89 - 94.

3- Alturki, A.I. (2007) Antibacterial effect of thyme, peppermint, sage, black pepper and garlic hydrosols against Bacillus subtilis

and Salmonella enteritidis. J. Food, Agriculture & environment.5(2):92-94.

4- Birrenkott, G. P., Brockenfell, G. E. Greer, J. A. and Owens. M. D. (2002) Topical application of garlic reduces Northern Fowl Mite (NFM) in laying hens. J. Pult. Sci. 79: 1575-1577.

5- Cabuk, M., Bozkurt, M. Alcicek, A. Akbas, Y. and Kucukyilmaz. Y. (2006) Effect of herbal essential oil mixture on growth and intestinal organs weight of broilers from young and old breeder

flocks. South. Afr. J. Anim. Sci. 36: 135 - 141.

6- Garcia, V.P., Catala-Gregori, F. Hernandez, M. Megras, D. and Madrid. J. (2006) Effect of formic acid and plant extracts on

growth, nutrient digestibility, intestine mucosa morphology, and meat yield of broilers. J. Appl. Poult. Res.16: 555 - 562.

7- Griggs, J. P., and Jacob. J. P. (2005) Alternatives to antibiotics for organic poultry production. J. Appl. Poult. Res.14: 750-756.

8- Hernandez. F., Madrid, J. Garcia, V. Orengo, J. and Megafas. M. D. (2004) Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poult. Sci. 83:169-174.

9- Hertampf, JW. (2001) Alternative antibacterial performance promoters. Poult. Int. 40: 50-52.

10- Lee, K.W., Everts, H. and Beyen. A. (2006) Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. J. Apli. Poult. Res. 12: 394-399.

11- Mitsch, P., Zitter, K. Kohler, B. Gabler, C. Losa, R. and Zimpermik. I. (2004) The effects of two different blends of essential

oil components on the proliferation of clostridium perfringens in the intestines of broiler chickens. Poult. Sci. 83: 669- 675.

12- Najafi, P. Turki M. and Modarresi. M. (2008) Investigation the effects of using the essential oils of Zatari multifloria Boiss,

Cinnamonum zeglanicun on performance of broilers. In Proc. The 1th Sym. of New Tech. on agri and Nut Source. 1581 – 1587.

13- Norizadeh, A. Gasemi T. and Razavi. M. (2006) Investigation the antibacterial effects of Prunella vulgaris, Zatari multiflora Boiss, Glycyrrihze glabra, Mentha pulegium, Matricaria

chamomilla and Satweia hurtensis extracts. J. of Danishvar.15: 67 – 72.

14- NRC. (1994) Nutrient Requirements of Poultry (9th). National Academy Press, Washington D. C. USA.

15- Qureshi, A. A., Din, Z. Z. Abuirmaileh, N. Burger, W. C. Ahmad, Y. and Elson. C. E. (1983) Suppression of avian hepatic

lipid metabolism by solvent extracts of garlic. J. Nutr. 113: 1746- 1755.

16- Safid kan., F. Sadighzadeh, L. and Taymori M. (2006) The study of antimicrobial effects of essential oils of Satureia hortensis. J. Med .plants. 23: 174 – 182.

17- SAS. (2004) SAS User’s Guide. Statistics. Version 9.12. Edn. SAS Institute Inc. Cary. NC.

18- Silagy, C., and Neil. A. (1994) Garlic as a lipid loweringagent. A meta-analysis. J. R. Coll. Physicians. Lond. 28:39-45.

19- Sklan, D., Berner, Y. N. and Rabinowitch. H. D. (1992) The effects of dietary onion and garlic on hepatic lipid concentrations and activity of antioxidative enzymes in chickens. J. Nutr. Biochem. 3: 322-325.

20- Vlizadeh, M. M. Moghaddam M. (1984) Exprimental designsin agricultur. Pistaz Elem Press Vol. 1, pp: 90-105.

21- Worshafsky, S., Kamer, R. S. and Sivak. S. L. (1993) Effectsof garlic on total serum cholesterol. A meta-analysis. Ann.Int.