اثرات مکمل جیره‌ی آنتی‌بیوتیک، پروبیوتیک، پربیوتیک و اسید آلی به عنوان ترکیبات محرک رشد روی عملکرد رشدی و قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی در جوجه‌های گوشتی سویه‌ی تجاری راس

شناسنامه علمی شماره

نویسندگان

1 کارشناسی ارشد مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی خراسان جنوبی

2 استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

3 استادیار گروه پرورش طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران

4 کارشناس آموزشی گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

5 دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

چکیده

به منظور بررسی اثر استفاده از ترکیبات محرک رشد بر خصوصیات وزن و قابلیت هضم مواد مغذی از360  قطعه جوجه خروس یک روزه ی سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. آزمایش شامل شش تیمار با چهار تکرار بودکه در هر تکرار پانزده قطعه جوجه قرار داشت. جیره های آزمایشی عبارت بودند از: 1) جیره ی پایه، 2) جیره ی پایه به اضافه 15 قسمت در میلیون آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین1، 3) جیره ی پایه به اضافه 1/0گرم ترکیب پروبیوتیکی پروتکسین2 در هر کیلوگرم جیره ، 4) جیره ی پایه به اضافه 1/0 گرم پربیوتیک ایمنووال3 (یک ترکیب مانان الیگوساکاریدی) در هر کیلوگرم جیره، 5) جیره پایه به اضافه مخلوط گیاهان دارویی دایجستروم4 به میزان 45/0 گرم در هر کیلوگرم جیره و 6) جیره پایه به اضافه اسید آلی فورمیسین به میزان 4/0 گرم در هر کیلوگرم جیره. جوجه ها در طول آزمایش با جیره های یکسان تغذیه می شدند و تنها تفاوت جیره ها در نوع ترکیب محرک رشد استفاده شده بود. در طول دوره پرورش، قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی در سنین 21 و 42 روزگی با استفاده از نشانگر اکسید تیتانیوم تعیین شد. نتایج نشان داد جوجه های تغذیه شده با ترکیبات محرک رشد نسبت به آنهایی که از جیره پایه تغذیه می کردند، به طور معنی داری (05/0>P) از میانگین اضافه وزن روزانه بیشتر و ضریب تبدیل خوراک کمتری در کل دوره ی  آزمایش برخوردار بودند. استفاده از ترکیبات محرک رشد در مقایسه با گروه شاهد افزایش معنی داری (05/0 >P) در قابلیت دسترسی انرژی و همچنین قابلیت هضم ایلئومی پروتئین خام نشان دادند. قابلیت هضم ایلئومی چربی خام تحت تأثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. اوزان نسبی ران، سینه و کبد تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P). اوزان نسبی طحال و بورس فابرسیوس بطور معنی داری در جوجه های تغذیه شده با ترکیبات محرک رشدی در مقایسه با تیمار شاهد بیشتر بود (05/0 >P). بیشترین وزن نسبی چربی حفره بطنی مربوط به جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی آنتی بیوتیک بود، که تفاوت آن با گروه شاهد معنی دار بود (05/0 >P). 

عنوان مقاله [English]

Effects of dietary antibiotic, probiotic, prebiotic and organic acid as growth promoters on growth performances and ileal digestibility of nutrients in commercial Ross broilers

نویسندگان [English]

  • H Ziaie 1
  • M Bashtani 2
  • M.A Karimi Torshizi 3
  • H Naimi Pour 4
  • H Farhangfar 5
1 M.Sc. Agricultural Jihad Research Center. Birjand
2 Assistant Professor. Dapartment of Animal Science. Birjand Uninersity,
3 Assistant Professor.Dapartment of Animal Science. Tarbiat Modarres University. Tehran
4 M.Sc..Dapartment of Animal Science. Birjand University
5 Associate Professor. Dapartment of Animal Science. Birjand University.
چکیده [English]

This experiment was conducted in order to determine the effects of different dietary growth promoters on growth performance and nutrient digestibility in male broiler chickens. A total of 360 male broiler chicks (day-old Ross 308 strain) were distributed into a Completely Randomized Design (CRD) having 6 dietary treatments with four replicates and 15 birds in each replicate. Experimental treatments were: 1) Basal diet, 2) Basal diet + 15 ppm Virginamycin antibiotic, 3) Basal diet + 0.1 g/kg Protexin probiotic) Aspergillus oryzae, Lactobacillus acidophilus, L. rhamnosus, L. plantarum, L. bulgaricus, Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecium , Streptococcus thermophilus and andida pintolopesii), 4) Basal diet + 0.1 g/kg Immnowall prebiotic (mannanoligosaccharide), 5) Basal diet + 0.45 g/kg Digestarom medicinal plant extract, and 6) Basal diet + 0.4 g/kg Formycin organic acid. Ileal digestibility of nutrients was determined using titanium oxide marker at 21 and 42 days of age. Results of this study indicated that chicks fed diets supplemented with growth promoters had greater average daily gain and lower feed conversion ratio compared to those fed the control (basal) diet (P<0.05). Furthermore, using growth promoters in the diets led to more energy availability and greater ileal protein digestibility (P<0.05). However, ileal ether extract digestibility was not significantly influenced by the experimental treatments (P>0.05). There were no significant differences between relative weights of thigh, breast, and liver due to dietary treatments (p>0.05). Relative weights of spleen and bursa of fibricius were significantly higher in birds fed diets supplemented with growth promoters than in those fed the control diet (P<0.05). Abdominal fat was found to be significantly higher in antibiotic-supplemented group than in the control group (P<0.05).

1- لیاقت، آ. (1375) استفاده از FTP جهت بررسی میزان آلودگی شیر مصرفی شیراز به آنتی بیوتیک ها و اثر آن در بهداشت عمومی. پایان نامه دکترای دامپزشکی دانشگاه شیراز. ص20- 19.##
2- Afsharmanesh, M., and Pourreza. J. (2005) Effects of calcium, citric acid, ascorbic acid, vitamin D on the efficacy of microbial phytase in broiler starters fed wheat-based diets. I. Performance, bone mineralization and ileal digestibility. Inter. Poult. Sci. 4(6): 418-424. ##
3- Al-ankari, A. S., M. M. Zaki, and Sultan. S. I. (2004) Use of habek mint (Mentha longifolia) in broiler chickens diets. Inter. Poult. Sci. 3(10): 629-634.##
4- Association Official chemists. (1990) Official methods of analysis, 15th ed. AOAC, Washington, DC.##
5- Bampidis, N. A., Christodoulou, V. Florou-Paneri, P. Christaki, E. Christodoulou, P. S. Tsiligianni, T. and Spais. A. B. (2005) Effect of dietary dried oregano leaves on growth performance, carcass characteristic and serum cholesterol of female early maturing turkeys. Bri. Poult. Sci. 45:595-601. ##
6- Collington, G. K., Park, D. S. and Armstrong. D. G. (1990) The influence of inclusion of either an antibiotic or a probiotic in the diet on the development of digestive enzyme activity in the pig. Bri. J. Nutr. 64: 59–70.##
7- Collins, J. K., Thornton, G. and Sullivan. G. O. (1998) Selection of Probiotic strains for human application. Inter. J. Dairy. Sic. 8: 487-490.##
8- Cross, D. E., Acamovic, T. Deans, S. G. and McDevitt. R. M. (2002) The effects of dietary inclusion of herbs and their volatile oils on the performance of growing chickens. Bri. Poult. Sci. 43 (Suppl 1): S44-S45.##
9- Doyle, M. E., (2001) Alternatives of antibiotic to use for growth promotion in animal husbandry: http://fri.wisc.edu/briefs/antibiot.pdf##
10- Engberg, R. M., Hedemann, M. S. Leser, T. D. and Jensen. B. B. (2000) Effect of zinc bacitracin and salinomycin on intestinal microflora and performance of broilers. Poult. Sci. 79: 1311-1319.##
11- European Union Agricultural Council, 14 December (1998)Press Release No. 14127. Brussels.##
12- Gong, L. M., Li, D. F. Wang, F. L. and Huang. D. S. (2003)The effects of the ratio of threonine to lysine on performance, carcass quality, nutrient digestibility and plasma biochemistry indexes in broilers. Pages 52-63, in: Studies on Animal Nutrition and Metabolism. Beijing Agricultural University Press, Beijing, China. ##
13- Hammer, K. A., Carson, C. F. and Riley. T. V. (1999) Antimicrobial activity of essential oils and other plant extracts. J. Appl. Microbiol. 86(6): 985-990.##
14- Havenaar, R., Ten Brink, B. and Veld. H. (1992) Selection of strains for probiotic use. In: Probiotics, the scientific basis. Edited by R. Fuller. Chapman & Hall, London, UK, PP. 209-224.##
15- Hernandez, F., Garcia, V. Madrid, J. Oringo, J. Catala, P. and Megias. M. D. (2006) Effect of formic acid on performance, digestibility, intestinal histomorphology and plasma metabolite levels for broiler chickens. Bri. Poult. Sci. 47(1): 50-56.##
16- Hernandez, F., Madrid, J. Gracia, V. Orengo, J. and Megias.M. D. (2004) Influence of two plant extracts on broilers performance, digestibility, and digestive organ size. Poult. Sci. 83:169-174.##
17- Huang, R. L., Yin, Y. L. Wu, G. Y. Zhang, Y. G. Li, T. J. Li, L. L. Li, M. X. Thang, Z. R. Zhang, J. Wang, B. He, J. H. and Nie. X. Z. (2005) Effects of dietary oligochitosan supplementation on ileal digestibility of nutrients and performance in broilers. Poult. Sci. 84:1383-1388.##
18- Jamroz, D., and Kamel. C. (2002) Plant extracts enhance broiler performance. Anim. Sci. 80 (suppl.1): 4. (Abstr.) ##
19- Jang, I. S., Ko, Y. H. Kang, S. Y. and Lee. C. Y. (2007) Effect of commercial essential oil on growth performance, digestive enzyme activity and intestinal microflora population in broiler chickens. Anim. Feed Sci. Tech. 134: 304-3015.##
20- Kabir, S. M. L., M. M. Rahman, M. B. Rahman, and Ahmad. S. U.  (2004) The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. Inter. Poult. Sci. 3(5): 361-364.##
21- Kalavathy, R., Abdullah, N. Jalaludin, S. and Ho. Y. W. (2003) Effects of lactobacillus culture on growth performance, abdominal fat deposition, serum lipids and weight of organs of broiler chickens. Bri. Poult. Sci. 44:139-144.##
22- Lee, K. W., Everts, H. and Beynen. A.C. (2004) Essential oils in broiler nutrition. Inter. Poult. Sci. 3(12):738-752.##
23- Lee, K. W., Everts, H. Kappert, H. J. Frehener, M. Losa, R. and Beynen. A. G. (2003) Effects of dietary essential oil component on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. Bri. Poult. Sci. 44(3): 450-457.##
24- Li, X. J., PIAO, S. Kim, S. W. Liu, P. Wang, L. Shen, U. B. Jung, S. C. and Lee. H. S. (2007) Effects of chito-oligosaccharide supplementation on performance, nutrient digestibility, and serum composition in broiler chickens. Poult. Sci. 86:1107-1114.##
25- Mitsch, P., Eglseer, K. Z. Kohler, B. Gabler, C. Losal, R. and Zimpernik. I. (2004) The effect of two different blends of essential oil component on the proliferation of Clostridium perfringens in the intestines of broiler chickens. Poult. Sci. 83: 669-675.##
26- Mohan, B., Kadirvel, R. Natarajan, A. and Bhasharan, M. (1996) Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilization and serum cholesterol in broilers. Bri. Poult. Sci.37:395-401.##
27- Mroz, Z, (2000) Supplementary organic acids and their interactive effects with microbial phytase in diets for pigs and poultry. In: Proc. Annu. Conf. Phytase in Animal Nutrition. Lublin, Poland.##
28- NRC, (1994) Nutrient requirements of poultry. 9th revised ed. National academy press. Washington, DC.##
29- Page, S. W. (2006) Current use of antimicrobial growth promoters in food animals: The benefits. Pages 19- 51, in: antimicrobial growth promoters: Where Do We Go from Here? Edited by D. Barug, J. de Jong, A. K. Kies, and M. Verstegen, Wageningen Academic Publishers, Wageningen, the Netherlands.##
30- Palliyaguru, M. W. C. D., Priyankarage, N., Silva, S. S. P., Gunaratne, S. P. Weerasinghe, W. M. P. B., Fernado, P. S. and Attapatu, A. M. H. (2004) Effect of different probiotics on nutrient utilization and intestinal microflora of broiler chickens. Bri. Poult. Sci. S58-S59.##
31- Panda, A. K., Rama Rao, S. V. Raju, M. V. L. N. and Sharma. S. R. (2006) Dietary supplementation of lactobacillus sporgenes on performance and serum biochemico-lipid profile of broiler chickens. Poult. Sci. 43:235-240.##
32- Ramarao, S. V., Reddy, M. R. Raju, M. V. L. N. and Panda. A. K. (2004) Growth, nutrient utilization and immune competence in broiler chicken fed probiotic, gut acidifier and antibacterial compounds. Indian J. Poult. Sci. 39(2): 125-130.##
33- Rath, N. C., Huff, W. E. and Huff. G. R. (2006) Effects of humic acid on broiler chickens. Poult. Sci. 85:410-414.##
34- Runho, R. C., Sakomuura, Kuana, S. Banzatto, D. Junqueira, O. M. and Stringhini. J. H. (1997) Use of an organic acid (formic acid) in broilers ration. R. Bars. Zootec. 26: 1183-1191. ##
35- SAS Institute, (1990) SAS/STAT® User's guide, release 6.03 edition. SAS institute Inc., Cary, NC.##
36- Short, F. J., Gorton, P. Wiseman, J. and Boorman. K. N. (1996) Determination of titanium dioxide added as an inert marker in chicken digestibility studies. Anim. Feed Sci. Tech. 59:215-221.##
37- Singh, M., Srivastava, R. K. Chauhan, R. K. and Singh. K. S. (2000) Response of virginiamycin and bacitracin methylene disalicylate on the weight gains and nutrient utilization of broiler chicken. Indian J. Poult. Sci. 35:272-275.##
38- Van Leeuwen, P. (2002) Significance of combined nutritional and morphological precaecal parameters for feed evaluations in non-ruminants.PhDThesisWageningenUniversity, Wageningen, The Netherlands.##