اثرات پروبیوتیک و اسیدهای آلی بر عملکرد برخی فراسنجه‌های خونی و عیار پادتن سرمی علیه واکسن های ویروسی در جوجه‌های گوشتی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد مهندسی علوم دامی مازندران – ساری

2 استادیار گروه علومی دانشکده دامپزشکی دانشگاه سمنان- سمنان

3 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر- قائم شهر

چکیده

      به منظور بررسی اثرات پروبیوتیک و اسیدهای آلی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه های خونی و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار به ازای هر تیمار انجام شد. در این آزمایش 240 قطعه جوجه یک روزه گوشتی سویه راس 308 به صورت 15 قطعه مخلوط از دو جنس در هر تکرار (پن) قرار داده شدند. تیمارها شامل 1- جیره پایه فاقد افزودنی (شاهد)؛ 2- جیره پایه به علاوه 1/0 درصد پروتکسین؛ 3- جیره پایه به علاوه 3/0 درصد سالکیل و 4- جیره پایه به علاوه 1/0 درصد پروتکسین به همراه 3/0 درصد سالکیل بود، که تا پایان 42 روزگی آب و خوراک به صورت آزاد در اختیار پرندگان قرار داشت. میزان خوراک مصرفی و اضافه وزن جوجه های هر تکرار به صورت هفتگی محاسبه و جهت تعیین عیار پادتن، طی 2 مرحله، از سیاهرگ بال پرنده خونگ یری شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد در کل دوره پرورش، استفاده از پروتکسین و سالکیل اثر معنی داری بر عملکرد و خصوصیاتی همچون درصد لاشه، سینه، ران، سنگدان و روده باریک پرنده داشت. مصرف همزمان پروتکسین و سالکیل موجب بهترین ضریب تبدیل در میان همه جیره های آزمایشی شد و بیشترین تاثیر را بر درصد وزنی لاشه و اندام گوارشی داشت. همچنین در میان تیمارها جیره حاوی پروتکسین اثرات معنی داری بر کاهش میزان کلسترول و تری گلیسرید خون داشت. درصد هتروفیل ها در پرندگانی که از جیره حاوی پروتکسین بهمراه سالکیل استفاده کرده بودند، کاهش معنی داری داشت ولی در مقابل، درصد لنفوسیت ها در آنها بیشتر بود. بالاترین عیار پادتن نیوکاسل و گامبورو در جیره حاوی پروتکسین به همراه سالکیل و بیشترین عیار پادتن برونشیت در جیره حاوی پروتکسین مشاهده شد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت با دست کاری میکروارگانیسم های دستگاه گوارش و ایجاد تعادل میکروبی مناسب در این اندام، از طریق مصرف جداگانه و یا همزمان پروتکسین و سالکیل، می توان عملکرد و پاسخ ایمنی پرنده را به نحو مطلوبی بهبود بخشید. 

عنوان مقاله [English]

Effects of probiotic and organic acids on performance, some blood parameters and serum antibody titer against viral vaccines in broilers

نویسندگان [English]

  • A.R Sadeghi 1
  • KH Ghazvinian 2
  • V Rezaeipour 3
1 M.Sc., Master of Mazandaran Center Laboratory of Veterinary Organization, Sari, Iran
2 Assistance Professor of Animal Science, College of Veterinary, Semnan University, Semnan, Iran
3 Assistance Professor of Animal Science, Islamic Azad University., Qaemshahr Branch, Qaemshahr, Iran.
چکیده [English]

To consider the effect of probiotic and organic acids on performance, carcass characteristics, blood parameters and immune response of broilers, a completely randomized design test was done with four treatments and four replicate for each reatment. Two hundred and forty one day-old mixed sex broilers (Ross breed) were divided into four treatments with 15 chicks per each replicate (pen). Treatments were contain of: 1- Basal diet without additive (control); 2- Basal diet plus % 0.1 protexin; 3- Basal diet plus % 0.3 salkil; 4- Basal diet plus % 0.1 protexin and % 0.3 salkil. The diets were fed to broilers at 42 days and water and feed were fed ad-libitum. Range of feed intake and gain of each replicate were weighted weekly and took blood in two steps to determine antibody titer from wing vein of birds. The result of this experiment showed during the whole period of experiment, using protexin and salkil had significantly effect on performance and characteristics such as percent of carcass, breast, thigh, gizzard and small intestine. Contemporaneously usage of protexin and salkil coused the best feed conversion ratio (FCR) among all experimental diets and made the most effect on the weighting percent of carcass and digestive organs. Also among all treatments, diet with protexin had significantly effects on the reduction of cholesterol and triglycerid of serum. Percent of heterophyls in birds that had used protexin and salkil diet, had significant reduction, in contrast, percent of lymphocytes were higher in them. The highest antibody titer of Newcastle and Gambro was in the diet consist of protexin and salkil and the most antibody titer of Bronchitis was in protexin diet. As a general it can be resulted that with manipulation of gut microorganisms and creating suitable microbial balance in this organ, we can improve desirably performance and immune response of bird with separately or contemporaneously usage of protexin and salkil.

1- رحیمی، ش.، خاک سفیدی الف. و موسوی. ط. (1382) مقایسه اثر پروبیوتیک و آنتی بیوتیک بر سیستم ایمنی جوجه های گوشتی. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران. 2(58): 159-162.##

2- زارع شحنه، الف.، شورنگ پ. و صادقی. ع. (1386) بیوتکنولوژی در علوم دامی، انتشارات آییژ.##

3- کریمی، ک. و رحیمی. ش. (1382) تاثیر سطوح مختلف پروبیوتیک بر عملکرد جوجه های گوشتی، مجله پژوهش و سازندگی، 94-90.##

4- Akinleye, S. B., Iyayi, E. A. and Afolabi. K. D. (2008) The performance, haematology and carcass traits of broilers as affected by diets supplemented with or without Biomin a natural growth promoter. W. J. Agr. Sci. 4 (4): 467-470.##

5- Alexander, D. A., and Chettle. N. J. (1977) Procedures for the haemagglutination and haemagglutination inhibition test for Avian infectious Bronchitis Virus. Avian. Pathol., 6: 9-17.##

6- Alp, M., Kocabagli, N. Kahraman R. and Bostan. K. (1999) Effect of dietary supplementation with organic acids and zing bacitracin on ileal microflora, pH and performance in broilers. Tr. J. Vet. and Anim. Sci. 23: 451-455.##

7- Andreasen, C. B., Latimer, K. S. Harmon, B. G. Glisson, J. R. Golden, J. M. and Rown. J. (1991) Heterophil function in healthy chickens and in chickens with experimentally induced staphylococcal tenosynovitis. Vet. Pathol. 28: 419–427.##

8- Chichlowski, M., Croom, J. McBride, B.W. Davis, G. Daniel, L. and Koci. M. (2007) Direct-fed microbial and salinomycin modulate whole body and intestinal oxygen consumption and intestinal enterocytes cytokine production in the broiler chick. Int. J. Poult. Sci. 86: 1100-1106.##

9- Cummings, J. H., and Macfarlane. G. T. (1997) Role of intestinal bacteria in nutrient metabolism. J. Parenteral and Enteral Nutr. 21: 357-365.##

10- Delneste, Y., Donnet-Hughes, A. and Schiffrin. E. J. (1998) Mechanisms of action on immunocompetent cells. Nutr. Rev., 56: S93–S98.##

11- Foster, J. W. (2001) Acid stress responses of Salmonella and E. coli: Survival mechanisms, regulation, and implications for pathogenesis. J. Microbiol. 39: 89–94.##

12- Fuller, R., (1989) Probiotics in man and animals. J. Appl. Bacteriol., 66: 365-378.##

13- Gong, J., Forster, R. J. Yu, H. Chambers, J. R. Wheatcroft, R. Sabour, P. M. and Chen. S. (2002) Molecular analysis of bacterial populations in the ileum of broiler chickens and comparison with bacteria in the caecum. FEMS Microbiol. Ecol. 41: 171-179.##

14- Gunal, M., Yaili, G. Kaya, O. Karahan, N. and Sulak. O. (2006) The effect of antibiotic growth promoter, probiotic or organic acid supplementation on performance, intestinal microflora and tissue of broilers. Int. J. Poult. Sci. 5(2): 149-155.##

15- Harmon, B. G. (1998) Avian heterophils in inflammation and disease resistance. Poult. Sci. 77: 972–977.##

16- Hinton, M., and Linton. A. H. (1988) Control of Salmonella infections in broiler chickens by the acid treatment of their feed. Vet. Rec. 123: 416–421.##

17-Jin, L. Z., Ho, Y. W. Abdullah, A. M. and Jalaludin. S. (1996) Effects of Lactobacillus culture on the digestive enzymes chicken intestine. Proc. 8th Anim. Sci. Congress, Tokyo, Chiba, Japan, pp. 224- 225.##

18- Kabir, S. M. L., Rahman, M. M. Rahman, M. B. and Ahmed. S. U. (2004) the dynamics of probiotics on grow performance and immune response in broilers. Int. J. Poult. Sci., 3: 361-364.##

19- Kalavathy, R., Abdullah, N. Jalaludin, S. Wong, C. M. V. L. and Ho. Y. W. (2008) Effect of Lactobacillus cultures and oxytetracycline on the growth performance and serum lipids of chickens. Int. J. Poult. Sci. 7 (4): 385-389.##

20- Klaver, F. A. M. and Van-der-meer. R. (1993) The assumed assimilation of cholesterol by Lactobacilli and Bifidobacterium bifidum is due to their bile salt deconjugating activity. Applied Environ. Microb. 59: 1120-1124.##

21- Koenen, M. E., Karmer, J. Vander Hulst, R. Heres, L. Jeurissen, S. H. and Boersma. W. J. (2004) Immunomodulation by probiotic lactobacilli  in layer and meat-type chickens. Br. Poult. Sci. 45: 355-366.##

22- Lan, Y., Verstegen, M. W. Tamminga, S. and Williams. B. A.  (2005) The role of the commensal gut microbial community in broiler chickens. World’s Poult. Sci. J. 61(1): 95-104.##

23- Lee, S. J., Kim., S. S. Suh, O. S. Na, J. C. Lee, S. H. and Chung. S. B. (1993) Effect of dietary antibiotics and probiotics on the performance of broiler. J. Agri. Sci., 35: 539-548.##

24- Manickam, R., Viswanathan, K. and Mohan. M. (1994) Effect of probiotics in broiler performance. Poult. Sci., 63: 1218-1221.##

25- National Research Council. (1994) Nutrient requirements of domestic animals. 1. Nutrient requirements of poultry. 9 th ed. National Academy Press, Washington, DC.##

26- Owens, B., Tucker, L. Collins, M. A. and McCracken. K. J. (2008) Effects of different feed additives alone or in combination on broiler performance, gut microflora and ileal histology. Br. Poult. Sci. 49(2): 202-212.##

27- Panda, A. K., Reddy, M. R. and Praharaj. N. K. (2001) Dietary supplementation of probiotic on growth, serum cholesterol and gut microflora of broilers. Ind. J. Anim. Sci. 71: 488-490.##

28- Paster, N. (1979) A commercial scale study of the efficiency of propionic acid and calcium propionate as fungistats in poultry feed. Poult. Sci. 58: 572–576.##

29- Pelicano, E. R. L., Souza, P. A. Souza, H. B. A. Oba, A. and Norkus. E. A. (2003) Effect of different probiotics on broiler carcass and meat quality. Brazil. J. Poult. Sci. 5: 207-214.##

30- Pessi, T., Sutas, Y. Marttine, N. A. and Isolauri. E. (1998) Probiotics reinforce mucosal degradation of antigens in rats: Implications for therapeutic use of probiotics. Am. Soc. Nutr. Sci. 2313–2318.##

31- Rowghani, E., Arab, M. and Akbarian. A. (2007) Effect of a probiotic and other feed additives on performance and immune response of broiler chicks. Int. J. Poult. Sci., 6(4): 261-265.##

32- SAS Institute Inc. (1997) SAS/STAT User’s Guide: Statistics: Release 6.12. Ed. SAS Institute Inc., Cary, North Carolina.##

33- Thompson, J. L., and Hinton. M. (1997) Antibacterial activity of formic and propionic acids in the diet of hens on salmonellas in the crop. Br. Poult. Sci. 38: 59–65.##

34- Xu, H., Lohr J. and Greiner. M. (1997) The selection of Elisa cut-off points for testing Ab to ND by two-graph receiver operating characteristics analysis. J. Immunol. Metods, pp: 61-64.##

35- Zulkifli, I., Abdullah, N. Azrin, N. M. and Ho. Y. W. (2000) Growth performance and immune response of two commercial broiler strains fed diets containing lactobacillus cultures and oxytetracycline under heat stress conditions. Br. Poult. Sci. 41: 593-597.##