میزان تلفات و عوامل موثر بر آن در گله‌های گوشتی مشمول پرداخت غرامت بیمه در شهرستان مشهد

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم درمانگاهی، بهداشت و پیشگیری بیماری های دامی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد

2 دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد

3 مدیر صندوق بیمه کشاورزی بانک کشاورزی شعبه خراسان رضوی

چکیده

در مورد میزان تلفات در واحد های پرورش جوجه گوشتی و علل آن در ایران اطلاعات محدودی موجود است. در مطالعه حاضر، ، میزان تلفات، علل آن و تاثیر وضعیت شرایط محیطی، مدیریتی و بهداشتی بر میزان تلفات جوجه ها گوشتی در طول دوره پرورش ارزیابی شد. کلیه پرونده های مشمول پرداخت غرامت، ارجاعی به شعب صندوق بیمه بانک کشاورزی واقع در شهرستان مشهد  در سال 1389 (178 پرونده) مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعاتی شامل تعداد جوجه ریزی و تاریخ آن، وزن و نژاد جوجه یک روزه، وضعیت جوجه ها از نظر Mycoplasmagalisepticum، تعداد و علت تلفات و نیز اطلاعات مربوط به مسایل بهداشتی و مدیریتی مزارع پرورش ثبت گردید. ارتباط عوامل مدیریتی با میزان تلفات، توسط آزمون رگرسیون خطی مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین تلفات در گله های مشمول پرداخت غرامت بیمه 5/23 درصد (CI: 21.1-25.9 95%) محاسبه شد. شایعترین علت تلفات در پرونده های مورد بررسی بیماری آنفولانزا (A1) و به دنبال آن نیوکاسل (ND) بود. وضعیت حوضچه ضدعفونی و فصل جوجه ریزی با میزان مرگ و میر رابطه ی معنی داری داشت. مزارعی که دارای حوضچه ی فعال بودند به طور متوسط به میزان 7/5 درصد تلفات کم تری از مزارعی داشتند که فاقد حوضچه ی فعال بودند.(024/0=P) همچنین مدل رگرسیون نشان داد که میزان تلفات در فصل تابستان و پاییز به ترتیب به میزان 4/10 و 2/7 درصد بیش تر از فصل زمستان بود (05/0>P). توجه به مسایل محیطی و مدیریتی و تلاش در جهت بهبود آن می تواند تلفات در واحدهای پرورش جوجه گوشتی را کاهش دهد.

عنوان مقاله [English]

Mortality rate and it’s risk factors in broiler flocks inclusive of insurance payment in Mashhad, Iran

نویسندگان [English]

  • M Azizzadeh 1
  • GH.A Kalidari 1
  • J Razmyar 1
  • H Varasteh Moghaddam 2
  • M Razheh 3
1 Assistant Professor, Department of Clinical Science, Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 Graduated from Faculty of Veterinary Medicine, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3 Manager of Agricultural Insurance Fund, Khorasan Razavi Branch, Iran
چکیده [English]

Limited information exists on mortality rates and it’s causes on Iranian broiler farms. In the present study, Mortality rate, etiology and risk factors associated with mortality rate in broiler flocks, were evaluated.178 folders related to the mortality of broilers which were covered by the national insurance program for broilers in Mashhad, from 21 March 2011 to 20 March 2012, were investigated. For each case, number and breed of chicks, season of raising, number of death during the entire grow out period and it’s causes, and management factors were recorded. The average of mortality rate in broiler flocks which were inclusive of insurance payment was 23.5% (95%CI: 21.1-25.9%). Most important causes of death were avian influenza and Newcastle disease, respectively. Linear regression analysis revealed that season of raising and presence of disinfectant pool are related to the mortality rate. Flocks which were raised in summer and Autumn experienced 10.4 and 7.2% greater mortality rate than those were raised in winter. Also, farms which used disinfectant pool had 5.7% lower mortality rate than farm did not. Control of environmental effects and improvement of management techniques could prevent disease occurrence and reduce economic losses.

 1- Anonymous. (2012a) Agricultural Insurance Fund. URL: http:// sbkiran.ir. Last accessed 30 August 2012.##

2- Anonymous. (2012b) Ministry of Agriculture. URL: http://dla.agri-jahad.ir. Last accessed 20 September 2012.##

3- Anonymous. (2012c) Agricultural Organization of Khorasan Razavi Province. URL: http://koaj.ir. Last accessed 20 September 2012.##

4- Bashashati, M., Khoshkhoo, P.H., Bahonar, A., Kazemi, A. and Sabouri, F. (2010) Poultry diseases in Iran: An epidemiological study on different causes of mortality in broilers. International Journal of Veterinary Research, 4(3):177-182.##

5- Brigden, J.L. and Riddell, C. (1975) A survey of mortality in four broiler flocks in western Canada. Canadian Veterinary Journal, 16(7):194-200.##

6- Chou, C.C., Jiang, D.D. and Hung, Y.P. (2004) Risk factors for cumulative mortality in broiler chicken flocks in the first week of life in Taiwan. British Poultry Science, 45(5):573-577.##

7- Heier, B.T., Hogasen, H.R. and Jarp, J. (2002) Factors associated with mortality in Norwegian broiler flocks. Preventive Veterinary Medicine, 53(1-2):147-158.##

8- Jackson, C.A.W., Kingston, D.J. and Hemsley, L.A. (1972) Total mortality survey of nine batches of broiler chickens. Australian Veterinary Journal, 48(9):481-487.##

9- Muhammad, M., Muhammad, L.U., Ambali, AG. and Mani, A.U. (2010) A survey of early chick mortality on small-scale poultry farms in Jos, central Nigeria. International Journal of Poultry Science, 9(5):446-449.##

10- Pattison, M., McMullin, P., Bradbury, J. and Alexander, D. (2008)  Poultry Diseases, 6th ed. Elsevier Ltd., London, pp: 2-14 ##

11- Yassin, H., Velthuis, A.G.J., Boerjan, M. and Riel, J.V. (2009). Field study on broilers’ first-week mortality. Poultry Science, 88:798-804.##