مطالعه آلودگی به سروتیپ های سالمونلا در میگو، لابستر و ماهی های عرضه شده در بازار اصفهان

شناسنامه علمی شماره

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

2 دانشیار گروه بهداشت و مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

3 مدرس دانشگاه علمی کاربردی جهاد کشاورزی مرکز اصفهان

چکیده

باکتری سالمونلا یکی از مهمترین پاتوژن میکروبی، به ویژه در کودکان و سالمندان منجر به گاستروانتریت حاد می شود. زیستگاه طبیعی این باکتری در دستگاه گوارش موجودات زنده می باشد. بنابراین توسط آلودگی های مدفوعی به محیط های آبی می رسند. در مجموع 180 نمونه ماهی، میگو و لابستر به طور تصادفی از فروشگاه و خرده فروشی های سطح شهرستان اصفهان اخذ گردید و در شرایط آسپتیک به آزمایشگاه مواد غذایی منتقل شدند. پس از کشت میکروبی، سروتایپینگ نمونه ها نیز با آنتی سرم های منو والان انجام گرفت. از مجموع 180 نمونه شامل 110 نمونه انواع ماهی40 نمونه میگو مورد آزمایش به ترتیب 9 نمونه (18/8 درصد) و 2 نمونه (5 درصد) آلوده به باکتری سالمونلا بودند، ولی آلودگی در نمونه های لابستر مشاهده نشد. شایع ترین سروتیپ های جدا شده از نمونه های آلوده به باکتری، S.typhimuriumو S.enteritidis می باشد. بیشترین آلودگی باکتریایی به ترتیب، تابستان (5/17 درصد) پاییز (8/3درصد) و زمستان (6/1درصد) بود. این مطالعه اولین گزارش جداسازی گونه های سالمونلا از گوشت ماهی، میگو و لابستر در ایران می باشد.
 

عنوان مقاله [English]

Study of Salmonella serotypes contaminated in shrimp, lobster and fishes at seafood markets in Isfahan

نویسندگان [English]

  • M Razaghi Manesh 1
  • A Ghasemi 1
  • E Rahimi 2
  • A Shakerian 2
  • M Dadar 3
1 Graduated Doctor of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Shahrekord - Iran
2 Associate Professor of Food Hygiene of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Shahrekord Branch- Iran
3 Institute of Scientific Applied Higher Education of Jahad – e – Agriculture, Center of Isfahan, Iran
چکیده [English]

Salmonella is one of the most important bacterial pathogens, especially in children and the elderly can lead to acute gastroenteritis. The natural location of this bacterium is in the digestive system, So transferring by fecal to water. A total of 180 samples of fish, shrimp and lobster was catch randomly from retail stores at Isfahan city and in aseptic conditions was transported to the food laboratory. After microbial culture and serotyping with anti-sera monovalan was performed. A total of 180 samples including, 110 fishes and 40 shrimps was tested, respectably 9 (18/8%) and 2 (5%) samples were contaminated with salmonella, But the contamination was not found in samples of lobster. The most common serotypes are Salmonella typhimurium and S. enteritidis isolated from samples contaminated with bacteria. The most bacterial contamination occurred in summer (17.5%) followed by fall (3.8%), and winter (1.6%). To our knowledge, the present study is the first report of the isolation Salmonella Serotypes of from fish, shrimp and lobster in Iran.

1- ناظم، م.، نادری نسب، م. (1368) باکتری شناسی پزشکی، چاپ سوم، انتشارات آستان قدس رضوی، صفحه76.##
2-رکنی، ن. (1381) اصول بهداشت مواد غذایی، چاپ چهارم، انتشارات دانشگاه تهران، صفحه 15-5.##
3- Abouzeed, Y. M., Hariharan, H., Poppe, C.,  Kibenge, F. S. B. (2000) Characterization of Salmonella isolates from beef cattle, broiler chickens and human sources on prince Edward Island. Comparative Immunology, Microbiology and Infectious Diseases. 23, 253-266.##
4- ApHA. Compendium of methods for the Microbiological examination (2001) Forthed Washington. American Public Health Association, pp.105-119, 325-367.##
5- Baker, R., Eric, D. Ebel. (1998) Salmonella risk assessment, U.S Department of Agriculture, Food safety and Infection, 1. 1-4.##
6- Bennasar, A., De Luna, G., Cabrer, B., Lalucat, J. (2000) Rapid identification of Salmonella typhimurium, S. enteritidis, and S. virchow isolates by polymerase chain reaction based fingerprinting methods. International Microbiology, 3. 31-38##
7- Butt, T., Ahmad, R. (2003) Ciprofloxacinn treatment failure in typhoid fever case, Pakistan. Emerging in factious Disease. 9, 1621- 1622.##
8- Cardinal, E., Perrier Gros-Claude, J. D., Tall, F., Cisse’, M., Guèye, E. F., & Salvat, G. (2003) Prevalence of Salmonella and Campylobacter in retail chicken carcasses in Senegal. Revue D Elevage Et De Medecine Veterinaire Des Pays Tropicaux, 56, 13-16.##
9- Heinitz,  M. L. (1998) The Incidence of salmonella spp  and Clostridium butolinum in smoked fish and shell fish. Journal Food Production, 318-323. ##
10- Lukinmaa, S., Nakari, u., Limatainen, A. and Siitonen, A. (2006) Genomic diversity within phage types of Salmonella enterica spp. Serotypes entritidis and typhimurium, Food born Pathogens and Disease, 31, 97-105.##
11- Lyer, T. S. G., Shrivastata, K. P. (1989) Incidence and low temperature survival of salmonella in fishery product. Fish Technology. 26, 39-42.##
12- McEvoy, J. M., Doherty, A. M., Sheridan, J. J., Blair, I.S., McDowell, D. A. (2003) The Prevalence of salmonella spp. In bovine fecal, rumen and carcass samples at a commercial abattoir. Journal of Applied Microbiology. 94, 693-700.##
13- Pelzar , K. D. (1989) Salmonellosis, Journal Veterinary Medicine Association. 193, 456-463.##
14-Phillips, D., Summer, J., Alexander, J. F., & Dutton, K. M. (2001) Microbiological quality of Australian beef. Journal of Food Protection, 64, 692-696.##
15-Saheki, K., Kabayashi, S. (1989) Salmonella contamination of eel culture and shrimp ponds. Nippon Suisan Gak Kaishi. 55, 675-679. ##
16- Takson, J, D., Fedorka-Cray, P, J., Jackson, C. R., Headrick, M. (2005) Genetic relatedness of a rarely isolated salmonella: Salmonella enterica serotype Niajhar from NARMS animal Isolates, Journal of Antimicrobial Therapy, 57, 190-198.##
17-Taylor, A. J., Costas, M., Owen, R. J. (1987)  Numericalanalysis of electrophoretic protein patterns of Bacteroides ureolyticus clinical isolates. Journal of Clinical Microbiology; 25, 660-666.##
18- Varma, P. R. G., Mathen, C., Mathew, A. (1985) Bacteriological quality of frozen seafoods for export with special references to salmonella. In: Ravindran, K., Nair, N.U., Perigreen, P. A., Mad-havan, P., Pillai, A.G.G., Panicker, P.A., Thomas, M. (Eds.), Harvest and Post-Harvest Technology of Fish. Society of Fisheries Technologists (India), Cochin, pp. 483-484.##
19- Wyatt, L. E., Nickelson, R. (1979) Occurrence and control of salmonella in fresh water catfish. Jourral Food Science. 44, 1067-1069.##
20- Zhao, C., Ge, B., Villena, J.D., Sudler, R., Yeh, E., Zhao, S. (2001) Prevalence of Campylobacter spp. Escherichia coli, and salmonella serovars in retail chicken, turkey, pork, and beef from the greater Washington, DC, Area. Applied and Environmental Microbiology, 67(543), 5431-5436.##