بررسی رابطة سرعت جریان هوای سالن و عملکرد جوجههای گوشتی در واحدهای مرغداری گوشتی

شناسنامه علمی شماره

نویسندگان

1 دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا

2 استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا

3 استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران

چکیده

در فصول گرم، استفاده از خنک کنندة تبخیری و ایجاد سرعت جریان هوای مناسب، تأثیر قابل ملاحظه ای در کاهش اثرات تنش گرمایی در جوجه‌‌های گوشتی دارد. در این مطالعه، سرعت جریان هوای سالن و رابطه‌ی آن با فراسنجه‌‌های عملکردی مرغداری‌‌های گوشتی شهرستان ورامین مورد ارزیابی قرار گرفت. داده‌‌های مورد نیاز این تحقیق از کل مرغداری های گوشتی در شهرستان مورد مطالعه که در فصل تابستان اقدام به جوجه‌‌ریزی کرده بودند، به  دست آمد. در مجموع تعداد 20 مرغداری گوشتی مورد بازدید و مصاحبة حضوری قرار گرفت. داده‌‌های مربوط به متغیرهای سرعت جریان هوا، دما و رطوبت در سالن‌‌های مورد مطالعه به صورت کمی و با بهره‌‌گیری از ابزارهای مربوطه مورد اندازه‌‌گیری قرار گرفت و در پایان دوره از عملکرد واحدها رکوردبرداری صورت گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که سرعت جریان هوا با متغیرهای شاخص تولید (01/0 >P)، افزایش وزن روزانه (01/0 >P) و میانگین وزن نهایی هر قطعه جوجه گوشتی (05/0 >P) رابطه‌ی مثبت و معنی‌‌دار و با ضریب تبدیل خوراک (01/0 >P) و درصد تلفات (01/0 >P) رابطه‌ی منفی و معنی‌‌داری دارد. مصرف خوراک تحت تأثیر سرعت جریان هوا قرار نگرفت (05/0 >P). در این مطالعه90 درصد از مرغداری‌‌های مورد مطالعه، دارای سرعت جریان هوای کافی (2 تا 3 متر برثانیه) برای دستیابی به حداکثر عملکرد نبودند. انتظار می‌‌رود با اصلاح سیستم تهویه و افزایش سرعت جریان هوا بتوان عملکرد و بازده تولید واحدهای مرغ گوشتی را افزایش داد.

عنوان مقاله [English]

Evaluation of relation between air velocity and broiler farms production

نویسندگان [English]

  • M hahsavand 1
  • S.N Mousavi 2
  • S Mashayekhi 3
1 Graduated Student, Department of Animal Science, Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Varamin, Iran
2 Assistant Professor, Department of Animal Science, Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, Varamin, Iran
3 Assistant Professor, Tehran Province Agriculture & Natural Resources Research Center, Tehran, Iran
چکیده [English]

Evaporative cooling system and high air velocity management are important tools in alleviating the effects of heat stress on broilers performance during hot weather. In this study, technical and economical aspects of ventilation in Varamin Township broiler farms during Summer were investigated. Data were obtained from completed questionnaires through 20 broiler houses. Information of air velocity rate, temperature, humidity of houses was measured. For economical evaluation, benefit cost ratio (BCR) and for the desired relationship between continuous variables, Pearson correlation test was used. Results of this study showed that BCR of broiler farms was 0.91 indicating broiler production in the continent is not economically justified. There was significant positive correlation between air velocity and production factors including production index (P<0.01), daily weight gain (P<0.01) and final body weight (P<0.05) and negative correlation with feed coversion ratio (P<0.01), mortalty (P<0.01) and total production cost (P<0.05). Our study showed that 90% of houses in Varamin Township had less than 1 m/s air speed and did not have optimum air velocity for maximum performance and there is a potential to increase performance and production efficiency by improving ventilation system and house air velocity.

1- موسوی، س. ن. (1386) ملاحظات فنی و اقتصادی در احداث سالن‌‌های مرغداری. چکاوک. ش 2، ص100-93.##
2- Czarick, M. and Fairchild, B. D. (2008) Poultry housing for hot climates. In: Poultry production in hot climates. Second edition UK. CAB International.##
3- Czarick, M., Lott, B. and Lacy, M. (2000) Is an air speed of 600 ft/min in a tunnel house harmful? Poultry housing tips.Vol:12. No. 6. The University of Georgia, Cooperative extension service, College of agricultural and environmental science/Athens, Georgia 30602-4356.  ##
4- Daghir, N. J. (2008) Poultry production in hot climate. CABI.##
5- Dozier, W. A., Lott, B. D. and Branton, S. L. (2005) Live performance of male broilers subjected to constant or increasing air velocities at moderate temperatures and a high dewpoint. Poultry Science, 84:1328–1331. ##
6- Dozier, W. A., Purswell, J. L., and Barnton, S. L. (2006) Growth responses of male broeilers subjected to high air velocity for eighter twelve or twenty-four hours from thirty-seven to firty-one days of age. Journal of Applied Poultry Research, 15: 362-366. ##
7- Feddes, J. J. R., Emmanuel, E. J., Zuidhof, M. J. and Korver, D. R. (2003) Ventilation rate, air ciculation, and bird disturbance: Effects on the incidence of cellulites and broiler performance. Journal of Applied Poultry Research, 12: 328-334.  ##
8- Furlan, L. R., Macari, M., Secato, E. R. and Guerreiro. J. R. (2000) Air velocity and exposure time to ventilation affect body surface and rectal temperature of broiler chicks. Journal of Applied Poultry Research, 9: 1-5. ##
9- Gonet, N. A., Sandercock, D. A. and Mitchell, M. A. (2000) A comparison of thermoregulatory capacity in three lines of female broiler breeders. British Poultry Science, 41: 700-701.##
10- Lacy, P. M. (2002) New technology in broiler management. American Soybean Association. ##
11- Lott, B. D., Simmons, J. D. and May, J. D. (1998) Air velocity and high temperature effects on broiler performance. Poultry Science, 77:391–393.  ##
12- Ross breeders. (2009) Broiler management manual. Ross breeders limited. Newbridge, Midlothian , EH28 8SZ . Scotland, UK.##
13- Simmons, J. D., Lott, B. D. and Lott, D. M. (2003) The effects of high-air velocity on broiler performance. Poultry Science, 82: 232-234.##
14- Xin, H., Berry, I. L., Barton, T. L. and Tabler, G. T. (1994) Feed and water consumption, growth, and mortality of male broilers. Poultry Science, 73:610-416.##