اثرات اسانس میخک بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

2 استادیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران

3 دانشیار دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران

چکیده

       در این تحقیق تعداد 200 قطعه جوجه ی یک روزه (راس 308) در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه)، سطوح مختلف اسانس میخک (mg/kg 100، 300 و 500 + جیره پایه) و mg/kg 600 آنتی  بیوتیک فلاووفسفولیپول + جیره پایه بودند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح اسانس میخک، مصرف خوراک کاهش یافت، به طوریکه کمترین و بیشترین مصرف خوراک به ترتیب در سطح mg/kg  500 اسانس میخک و تیمار آنتی بیوتیک مشاهده شد (05/0>P). همچنین، بیشترین افزایش وزن در تیمار آنتی بیوتیک و سطح mg/kg  300 اسانس میخک و کمترین افزایش وزن در تیمار شاهد و سطح mg/kg  500اسانس میخک مشاهده شد (01/0>P). بهترین و بدترین ضریب تبدیل خوراک به ترتیب در سطحmg/kg  300 اسانس میخک و تیمار شاهد مشاهده شد(001/0>P). وزن نسبی لاشه و ران جوجه ها در تیمارهای اسانس میخک و آنتی بیوتیک در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (01/0>P). وزن نسبی دستگاه گوارش و بورس فابریسیوس جوجه ها در تیمارهای اسانس میخک و آنتی بیوتیک نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری را نشان داد (05/0>P). هیچ کدام از فراسنجه های سلول های سفید، سلول های قرمز، هتروفیل، لنفوسیت، هماتوکریت، هموگلوبین و تیتر آنتی بادی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. در این آزمایش بهترین عملکرد در سطح mg/kg  300 اسانس میخک مشاهده شد.

عنوان مقاله [English]

Effects of clove essential oil on growth performance, carcass characteristics and immune system in broiler chicken

نویسندگان [English]

  • Z Mohammadi 1
  • SH Ghazanfari 2
  • M Adibmoradi 3
1 Msc Student of Animal Nutrition University of Tehran, Aburaihan Campus, Pakdasht,Tehran, Iran
2 Assistant Professor of University of Tehran, Aburaihan Campus, Pakdasht, Tehran, Iran.
3 Assocate Professor Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Tehran, Iran
چکیده [English]

In this experiment two hundreds one day old broiler chicks (Ross 308) in 5 treatments and 4 replicates were used based a completely randomized design. Experimental treatments were: control treatment (basal diet), clove essential oil (CEO) at different levels (100, 300 and 500 mg/kg + basal diet) and 600 mg/kg flavophospholipol antibiotics (FPA) + basal diet. Results showed that feed intake was negatively affected by increasing CEO as the lowest and the highest feed intake was observed when the broilers received 500 mg/kg CEO and antibiotic (P<0.05) respectively. Also, the highest weight gain at antibiotic treatment and at the level of 300 mg/ kg CEO and the lowest of weight gain was observed at control treatment and at the level of 500 mg/kg CEO (P<0.01). The best and the worst feed conversion rate was observed at the level of 300 mg/kg CEO and control treatment (P<0.001) respectively. Carcass and thigh proportional weights of broilers were increased at CEO oil and antibiotic treatments compared with control treatment (P<0.01). Gastrointestinal and bursa of fabricius proportional weights of broilers were significantly decreased at CEO and antibiotic treatments compared with control treatment (P<0.05). None of white blood cell, red blood cell, heterophil, lymphocyte, hematocrit, hemoglobin and antibody titers was affected by dietary treatments. In this experiment, the best performance was observed at the level of 300 mg/kg CEO.

1- اطیابی، ن. (1384) کلینیکال پاتولوژی روش های آزمایشگاهی. انتشارات دانشگاه تهران.##

2- پوررضا، ج.، صادقی، ق. و مهری.م. (1384) تغذیه مرغ. (ترجمه انتشارات ارکان).##

3- نوبخت، ع. و شهریار اقدام، ح. (1389) اثرات مخلوط گیاهان دارویی پنیرک، خارشتر و نعناع بر عملکرد، کیفیت لاشه و متابولیت های خون درجوجه های گوشتی. فصلنامه تخصصی علوم دامی، جلد 3، شماره 3 - صفحه های 63-51.##

4- A1-Ankari, A.S. and Homeida, A.M. (1996) Effect of antibacterial growth promoters on the immune system of broiler chicks. Veterinary Immunology and Immunopatholo.53: 277- 283##

5- Agostini, P.S. and Sola-Oriol, D. (2012). Role of in-feed clove supplementation on growth performance, intestinal microbiology, and morphology in broiler chicken. Livestock science. 147: 113-118.##

6- Anderson, W.G., Mckinly, R.S. and Colavecchia, M. (1997). The use of clove oil as an anaesthetic for rainbow trout and its effects on swimming performance. North American  Journal of Fisheries Management. 17: 301–307.##

7- Brenes, A. and Roura, E. (2010). Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology. 158:1–14.##

8- Ertas, O.N., Guler, T., Ciftci, M., Dalkilic, B. and Simsek, G. (2005). The effect of an essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. International Journal of Poultry Sciences. 4: 879–884.##

9- Haghighi, H.R., Gong, J., Gyles, C.L., Hayes, M.A., Sanei, B., Parvizi, P. (2005) Modulation of Antibody-Mediated Immune Response by Probiotics in Chickens. Clinical and Diagnostic Laboratory Immunology. 12: 1387–1392.##

10- Hashemi, S.R.,  Zulkifli, I., Davoodic, H., Zunita, Z. and Ebrahimi, M. (2012) Growth  performance,  intestinal  microflora,  plasma  fatty  acid  profile  in broiler  chickens  fed  herbal  plant  (Euphorbia  hirta)  and  mix  of  acidifiers. Animal Feed  Science  and  Technology.  178: 167– 174.##

11- Hemaiswarya, S. and Doble, M. (2009) Synergistic interaction of eugenol with antibiotics against Gram negative bacteria. Phytomedicine. 16:997–1005.##

12- Kamel, C. (2001) Tracing modes of action and the roles of plant extracts in nonruminants. Pages 135-150 In: Recent advances in animal nutrition. Garnsoworthy, P.C., Wiseman, J. eds, Nottingham University Press, Nottingham.##

13- Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R. and Beynen, A.C. (2003) Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry  Science. 44: 450-7.##

14- Miles, R.D., Butcher, G.D., Henry, P.R. and Littell, R.C. (2006) Effect of antibiotic growth promoters on broiler performance, intestinal growth paramerers, and quantitative morphology. Journal of poultry science. 85:476-485.##

15- Mukhtar, A.M. (2011) The Effect of Dietary Clove Oil on Broiler Performance. Australian Journal of Basic and Applied Sciences. 5: 49-5.##

16- Najafi, P. and Torki, M. (2010) Performance, blood metabolites and immu-nocompetaence of broiler chicks fed diets included essential oils of medicinal herbs. Journal of Animal and Veterinary Advances. 9: 1164–1168.##

17- SAS. (2005) SAS User′s guideStatistics. Version 8. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA.##

18- Sturkie, P.D. (1995). Avian physiologhy. (4nd ed). New York: Springer Verlag.##

19- Visek, W.J. (1978) The mode of Growth Promotion by Antibiotics. Journal of Animal Science. 46:1447-1469.##

20- Zijlstra, R.T., Whang, K.Y., Easter, R.A. and Odle, J. (1996) Effect of feeding a milk replacer to early-weaned pigs on growth, body composition, and small intestinal morphology, compared with suckled littermates. Journal of Animal Science. 74:2948– 2959.##