TY - JOUR ID - 117423 TI - مطالعه اثر فصول بهار و تابستان، سن مرغ مادر و وزن تخم‌مرغ‌ بر صفات جوجه‌درآوری و کیفیت جوجه در گله‌های مادر گوشتی JO - تحقیقات دامپزشکی و فرآورده‌های بیولوژیک JA - VJ LA - fa SN - 2423-5407 AU - عزیزپور, آیدین AD - دانشیار بیماریهای طیور، دانشکده کشاورزی مشگین شهر، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 32 IS - 2 SP - 26 EP - 33 KW - صفات جوجه‌درآوری KW - کیفیت جوجه KW - فصل KW - سن مرغ مادر KW - وزن تخم‌مرغ DO - 10.22092/vj.2018.122863.1480 N2 - هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر فصول بهار و تابستان، سن گله مرغ مادر و وزن تخم‌مرغ نطفه‌دار بر صفات جوجه‌درآوری و کیفیت جوجه بود. بدین منظور، تعداد 1796863 تخم‌مرغ نطفه‌دار با قابلیت جوجه‌درآوری متعلق به سه مزرعه پرورش گله مرغ مادر گوشتی سویه راس 308 در کارخانه جوجه‌کشی طی شش ماه نخست سال 95 به دقت مورد بررسی قرار گرفتند. پس از پایان دوره انکوباسیون تخم‌مرغ‌‌های جوجه‌درآوری شده‌ مزارع ثبت و جوجه‌‌های هچ شده درجه‌بندی و وزن‌کشی شدند. دامنه سنی گله‌های مرغ مادر در 9 گروه و وزن تخم‌مرغ‌ها در 5 گروه تقسیم‌بندی گردید. داده‌ها در قالب طرح کاملا تصادفی با روشGLM (SAS 9.1)1 و آزمون Duncan مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. اثر شش ماهه اول سال و دو فصول بهار و تابستان بر میانگین درصد باروری، میانگین درصد جوجه‌درآوری کل، میانگین درصد جوجه‌درآوری تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار و میانگین درصد جوجه‌های غیر‌قابل‌فروش معنی‌دار بود (05/٠>p)، به‌طوری‌که در شهریور ماه و تابستان کمترین فراوانی این پارامترها مشاهده شد. اثر شش ماهه نخست سال بر میانگین وزن تخم‌مرغ، میانگین وزن جوجه و میانگین درصد وزن نسبی جوجه معنی‌داری نبود، اما فراوانی این پارامترها در دو فصول بهار و تابستان اختلاف آماری معنی‌داری داشتند. با افزایش سن گله مرغ مادر میانگین درصد باروری، میانگین درصد جوجه‌درآوری کل، میانگین درصد جوجه‌درآوری تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار به‌طور معنی‌دار کاهش یافت (05/٠>p)، درحالی‌که میانگین وزن تخم‌مرغ، میانگین وزن جوجه و میانگین درصد وزن نسبی جوجه افزایش پیدا کرد. به‌طوری‌که کمترین فراوانی درصد باروری، درصد جوجه‌درآوری کل، درصد جوجه‌درآوری تخم‌مرغ‌های نطفه‌دار در مرغان سنین بالای 60 هفته و تخم‌مرغ‌های با وزن بیش از 69 گرم مشاهده گردید. اثر سن گله مرغ مادر و وزن تخم‌مرغ نطفه‌دار بر فراوانی جوجه‌های غیر‌ قابل‌فروش معنی‌دار نبود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که صفات جوجه‌درآوری در فصل تابستان و با افزایش سن گله مرغ مادر و وزن تخم‌مرغ، کاهش می‌یابد و در مقابل کیفیت جوجه افزایش پیدا می‌کند. UR - https://vj.areeo.ac.ir/article_117423.html L1 - https://vj.areeo.ac.ir/article_117423_0f06ff80a67f9b6a7d54f1a6eddca0a1.pdf ER -