TY - JOUR ID - 101098 TI - بررسی اثرات استفاده از افزودنی های پروتکسین، اسید پروپیونیک و مخلوط آنها بر عملکرد جوجه های گوشتی JO - تحقیقات دامپزشکی و فرآورده‌های بیولوژیک JA - VJ LA - fa SN - 2423-5407 AU - خسروی, علی AU - بلداجی, فتح الله AU - دستار, بهروز AU - حسنی, سعید AD - عضو هیأت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 24 IS - 2 SP - 36 EP - 42 DO - 10.22092/vj.2011.101098 N2 - به منظور بررسی اثرات استفاده از افزودنی های پروتکسین، اسید پروپیونیک و مخلوط آنها بر عملکرد جوجه های گوشتی، آزمایشی با 320 قطعه جوجه ی یک روزه ی مخلوط دو جنس نر و ماده ی سویه ی کاب در 4 تیمار و 5 تکرار که هر تکرار مشتمل بر 16 قطعه جوجه بود، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی به مدت 42 روز انجام گردید. جیره های آزمایشی عبارت بودند از 1) جیره ی پایه بدون افزودنی، 2) جیره ی پایه با 01/0 درصد پروتکسین، 3) جیره ی پایه با 2/0 درصد اسید پروپیونیک 3) جیره ی پایه با 01/0 درصد پروتکسین و 2/0 درصد اسید پروپیونیک. فراسنجه های افزایش وزن روزانه، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی به صورت هفتگی اندازه گیری شدند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که استفاده از پروتکسین باعث بهبود افزایش وزن در هفته ی اول می شود. در هفته ی چهارم، گروه مصرف کننده ی تیمار حاوی اسید پروپیونیک، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی پایین تری نسبت به سایر گروه های آزمایشی داشت. در هفته ی پنجم، جوجه های دریافت کننده ی تیمارهای حاوی پروتکسین و مخلوطی از پروتکسین و اسید پروپیونیک، ضریب تبدیل غذایی بهتری نسبت به بقیه ی گروه های آزمایشی داشتند. جوجه های دریافت کننده ی تمامی تیمارهای حاوی مواد آزمایشی، خصوصاً تیمار حاوی اسید پروپیونیک، انرژی مصرفی و بازده انرژی مصرفی بهتری در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده در این آزمایش، می توان استفاده از این افزودنی ها، خصوصاً اسید پروپیونیک را به عنوان افزودنی های محرّک رشد مناسب، در تغذیه ی جوجه های گوشتی پیشنهاد کرد. UR - https://vj.areeo.ac.ir/article_101098.html L1 - https://vj.areeo.ac.ir/article_101098_86c46208f872bd10f9d8613df3678ec0.pdf ER -