TY - JOUR ID - 101005 TI - اثرات اسانس میخک بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی در جوجه های گوشتی JO - تحقیقات دامپزشکی و فرآورده‌های بیولوژیک JA - VJ LA - fa SN - 2423-5407 AU - محمدی, زاهد AU - غضنفری, شکوفه AU - ادیب مرادی, مسعود AD - دانشجوی کارشناسی ارشد تغذیه دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران AD - استادیار گروه علوم دام و طیور، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران AD - دانشیار دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 27 IS - 1 SP - 67 EP - 76 DO - 10.22092/vj.2014.101005 N2 -        در این تحقیق تعداد 200 قطعه جوجه ی یک روزه (راس 308) در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار مورد آزمایش قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه)، سطوح مختلف اسانس میخک (mg/kg 100، 300 و 500 + جیره پایه) و mg/kg 600 آنتی  بیوتیک فلاووفسفولیپول + جیره پایه بودند. نتایج نشان داد که با افزایش سطح اسانس میخک، مصرف خوراک کاهش یافت، به طوریکه کمترین و بیشترین مصرف خوراک به ترتیب در سطح mg/kg  500 اسانس میخک و تیمار آنتی بیوتیک مشاهده شد (05/0>P). همچنین، بیشترین افزایش وزن در تیمار آنتی بیوتیک و سطح mg/kg  300 اسانس میخک و کمترین افزایش وزن در تیمار شاهد و سطح mg/kg  500اسانس میخک مشاهده شد (01/0>P). بهترین و بدترین ضریب تبدیل خوراک به ترتیب در سطحmg/kg  300 اسانس میخک و تیمار شاهد مشاهده شد(001/0>P). وزن نسبی لاشه و ران جوجه ها در تیمارهای اسانس میخک و آنتی بیوتیک در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (01/0>P). وزن نسبی دستگاه گوارش و بورس فابریسیوس جوجه ها در تیمارهای اسانس میخک و آنتی بیوتیک نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری را نشان داد (05/0>P). هیچ کدام از فراسنجه های سلول های سفید، سلول های قرمز، هتروفیل، لنفوسیت، هماتوکریت، هموگلوبین و تیتر آنتی بادی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. در این آزمایش بهترین عملکرد در سطح mg/kg  300 اسانس میخک مشاهده شد. UR - https://vj.areeo.ac.ir/article_101005.html L1 - https://vj.areeo.ac.ir/article_101005_b27cd2866ef136b771cdcee0611cb15e.pdf ER -