TY - JOUR ID - 100945 TI - بررسی میزان هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای( PAHs) در بافت ماهی کیلکای معمولی در سواحل استان گیلان (بندر انزلی) JO - تحقیقات دامپزشکی و فرآورده‌های بیولوژیک JA - VJ LA - fa SN - 2423-5407 AU - فلاح اسکندرپور, افشین AU - اشجع اردلان, آریا AU - سلیمی, لیدا AD - کارشناس ارشد کنترل کیفی آبز یان و رئیس گروه بهبود کیفیت آبز ان - سازمان ش شیلات ایران AD - دانشکده منابع طبیعی دریا دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، گروه شیلات، خرمشهر AD - عضو هئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی – واحد تهران شمال، دانشکده علوم و فنون دریایی– گروه محیط زیست دریا Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 27 IS - 4 SP - 50 EP - 56 DO - 10.22092/vj.2015.100945 N2 - در این تحقیق مقدار و نوع  هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای (PAHs) درسه گروه سنی  سه، پنج و هفت  ساله ماهی کیلکای معمولی سواحل استان گیلان(بندرانزلی) که به جهت پایش زیستی منطقه و قرار داشتن در زنجیره غذایی انسان بسیار حائز اهمیت می باشد بررسی گردید . نمونه برداری در تیر ماه 1391 در تنها صیدگاه استان گیلان (بندر انزلی) صورت گرفت. حدود دو کیلوگرم  از ماهی کیلکای صید شده به طور کاملاً تصادفی از مخزن مخصوص حمل ماهی جدا و پس از کد گذاری سریعاً منجمد و جهت انجام مراحل بیومتری شامل، اندازه گیری طول چنگالی، وزن و سن نمونه ها و پس از آن تعیین PAHs به روش HPLC  به آزمایشگاه منتقل شد . طبق نتایج بدست آمده در ماهیان  سه  ساله از مجموع 16 ترکیب مورد آزمایش در جدول (EPA)، شش ترکیب نفتالن، ایندنو(cd-1,2,3) پایرن ، پایرن ، فلورن ، آنتراسن و دی بنزو (a,h)آنتراسن به ترتیب با مقادیر 67/90  ، 19/7575/19 ، 8/4242/8 ، 5/9393/5 ،30/33/30 و37/0 0/37 (ppb) ، در ماهیان  پنج ساله نفتالن، ایندنو(cd-1,2,3) پایرن و فلورن به ترتیب با مقادیر 74، 14/25 و 3/96 (ppb) و در ماهیان  هفت ساله هیچ  آلاینده آروماتیک شناسایی نگردید. نتایج نشان داد که در ترکیبات نفتالن ، فلورن ، آنتراسن ، پایرن ، ایندنو (cd-1,2,3) پایرن، دی بنزو (a,h) آنتراسن با افزایش سن ماهیان روند کاهشی معنی داری وجود دارد (05/0>P) . همچنین نتایج آزمایشات نشان داد که خوشبختانه در حال حاضر  میزان غلظت PAH ها در سنین مختلف کیلکای معمولی  کمتر از حد استاندارد می باشد.   UR - https://vj.areeo.ac.ir/article_100945.html L1 - https://vj.areeo.ac.ir/article_100945_f30b4f82d40d1947f6981299cc990f8d.pdf ER -