%0 Journal Article %T مطالعه ارتباط ماهانه و فصلی بین غلظت اوره و پروتئین شیر در گاوهای نژاد هولشتاین در منطقه ارومیه %J تحقیقات دامپزشکی و فرآورده‌های بیولوژیک %I موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی %Z 2423-5407 %A رامین, علی قلی %A رضوی روحانی, سیدمهدی %A نوزاد, شهرام %A فرامرزپور, حمید %A رامین, سینا %D 2010 %\ 12/22/2010 %V 23 %N 4 %P 20-27 %! مطالعه ارتباط ماهانه و فصلی بین غلظت اوره و پروتئین شیر در گاوهای نژاد هولشتاین در منطقه ارومیه %R %X مقایسه غلظت ماهانه و فصلی اوره و پروتیئن شیر در گاوهای هلشتاین و ارتباط بین آنها در 614 نمونه شیر از 61 گاوداری صنعتی ارومیه مطالعه و بررسی گردید. نمونه‌ها به صورت ماهانه در مدت یک سال جمع‌آوری گردید. اوره و پروتئین شیر پس از ته نشین کردن کازئین با استفاده از کیت تجاری اوره و پروتئین تعیین گردیدند. میانگین کلی اوره و پروتئین شیر در گاوهای هلشتاین به ترتیب 77/ 14 میلی‌گرم در دسی لیتر و 15/3درصد بود. کمترین غلظت اوره و پروتئین شیر به ترتیب در اردیبهشت (13/7 میلی گرم در دسی لیتر) و اسفند (1/3درصد) و بیشترین آن به ترتیب در شهریور (3/26 میلی‌گرم در دسی لیتر) و آذر (22/3 درصد) مشاهده شد. دامنه‌‌ی تغییرات ماهانه اوره و پروتئین شیر به ترتیب بین 01/0 تا 8/49 میلی گرم در دسی لیتر و 18/2 تا 94/3درصد متغیر بود. کمترین غلظت فصلی اوره و پروتئین شیر در زمستان (9/10 میلی گرم در دسی لیتر و 11/3درصد) و بیشترین آن به ترتیب در تابستان (2/20 میلی‌گرم در دسی لیتر) و پائیز (19/3درصد) بود. دامنه‌‌ی تغییرات فصلی اوره و پروتئین شیر به ترتیب بین 01/0 تا 8/49 میلی گرم در دسی لیتر و 18/2 تا 94/3 متغیر بوده است. مقادیر ماهانه و فصلی اوره و پروتئین شیر در گاوداری‌های صنعتی کاملاً از هم متفاوت بودند (01/0>P). 95درصد حداقل اوره شیر در ماه فروردین (69/2 میلی گرم در دسی لیتر) و حداکثر آن در شهریور (6/29 میلی گرم در دسی لیتر) بوده و برای پروتئین 95 درصد حداقل در ماه شهریور (06/3 درصد) و حداکثر آن در ماه آذر (28/3درصد) ثبت گردیده است. نتایج آنالیز ضریب همبستگی پیرسون نبود رابطه ماهانه و فصلی بین اوره و پروتئین شیر به جز بهمن (r=-0/35, P<0/01) را نشان داد. می‌توان گفت که اوره در شیر گاو دارای تغییرات ماهانه و فصلی است و رابطه آماری معنی داری بین تغییرات ماهانه و فصلی اوره و پروتئین شیر وجود ندارد.  %U https://vj.areeo.ac.ir/article_101113_bfa54378f01c288d03772163a946ce42.pdf