@article { author = {Nikravesh, R. and Kheirandish, M. and ghorbani vaghaei, hojjat and Rahchamani, R.}, title = {Evaluation of antibacterial effect of the combination of Bentonite nanoclay and essential oils of Cinnamomum zeylanicum on Escherichia coli and Salmonella in Vitro}, journal = {Veterinary Research & Biological Products}, volume = {31}, number = {3}, pages = {20-27}, year = {2018}, publisher = {Razi Vaccine & Serum Research Institute}, issn = {2423-5407}, eissn = {2423-5415}, doi = {10.22092/vj.2018.115441.1362}, abstract = {Calf diarrhea diseases result from complex interactions of the infectious and non-infectious agents and is one of the most common diseases reported calves up to 3 months old. Among the bacterial causes of diarrhea Escherichia coli and Salmonella species are the most common. Concurrent with the development of new chemical drugs and antibiotics, their harmful effects are gradually emerged. Nowadays the research works results show that herbal medicines have not any harmful effects. The goal of this study is synergic effects of Bentonite Nano clay and essential oils of Cinnamomum zeylanicum on Escherichia coli and Salmonella in Vitro. For determination the minimum inhibition concentrations (MIC) of essential oils of Cinnamomum zeylanicum, and Bentonite nanoclay was investigated individual and combination with each other on two causal agents of bacterial diarrhea in BHI broth media by macro-dilution method. The result showed that the MIC of essential oils of Cinnamomum zeylanicum was 0.01% and 0.02% for Salmonella and Escherichia coli, respectively. Meanwhile the MIC of essential oils of Cinnamomum zeylanicum combinated with Bentonite nanoclay was 0.01% and 12.5 mg/mL for Salmonella and 0.02% and 25 mg/mL for Escherichia coli. In conclusion, essential oils of Cinnamomum zeylanicum individual and also combination with montmorillonite nanoclay have a good accurate to control on two major agents of bacterial diarrhea.}, keywords = {Bentonite,Cinnamomum zeylanicum,Escherichia coli,Salmonella,Minimum inhibition concentrations (MIC)}, title_fa = {ارزیابی اثرضدباکتریایی ترکیب نانورس بنتونیت و اسانس دارچین بر باکتری‌های اشریشیا کلی و سالمونلا در شرایط آزمایشگاه}, abstract_fa = {بیماری اسهال گوساله بر اساس برهم کنش پیچیده عوامل عفونی و غیر عفونی ایجاد می‌شود. در میان عوامل مختلف باکتریایی، اشریشیا کلی و سالمونلا دو عامل اصلی مرگ و میر گوساله‌ها به شمار می‌آیند. همزمان با توسعه داروهای جدید شیمیایی و آنتی‌بیوتیک‌ها، به تدریج اثرات مضر آن‌ها بر همگان مشخص شده است. امروزه بررسی نتایج کار محققین نشان می‌دهد که داروهای گیاهی از اثرات مخرب کمتری نسبت به داروهای شیمیایی برخوردار است. هدف از این پژوهش، ارزیابی اثرضد‌باکتریایی ترکیب نانورس بنتونیت و اسانس دارچین بر باکتری‌های اشریشیا کلی و سالمونلا در شرایط آزمایشگاهی می‌باشد. برای تعیین حداقل غلظت بازدارنده رشد از غلظت‌های مختلف اسانس دارچین به تنهایی و در ترکیب با نانورس بنتونیت به روش ماکرودایلوشن در محیط آبگوشت قلب و مغز استفاده شد. نتایج نشان داد میزان حداقل غلظت بازدارنده اسانس دارچین برای باکتری سالمونلا 01/0 درصد و میزان حداقل غلظت بازدارنده اسانس دارچین برای باکتری اشریشیا کلی 02/0 درصد می‌باشد. درحالی‌ که در ترکیب با نانورس، میزان 01/0 درصد اسانس دارچین و 5/12 میلی‌گرم در میلی‌لیتر نانورس بنتونیت کمترین غلظت بازدارنده برای باکتری سالمونلا و همچنین میزان 02/0 درصد اسانس دارچین و 25 میلی‌گرم در میلی‌لیتر نانورس بنتونیت کمترین غلظت بازدارنده برای باکتری اشریشیا کلی بدست آمد. در مجموع، اسانس دارچین به تنهایی و به همراه نانورس بنتونیت اثر خوبی بر کنترل رشد دو باکتری اشریشیا کلی و سالمونلا داشت.}, keywords_fa = {بنتونیت,دارچین,اشریشیا کلی,سالمونلا,حداقل غلظت مهارکننده رشد (MIC)}, url = {https://vj.areeo.ac.ir/article_116475.html}, eprint = {https://vj.areeo.ac.ir/article_116475_2eb2a0941756a44f00058d968af752bc.pdf} }