@article { author = {Mansour Bahmany, M. and Vakili, S.A.R. and Danesh Mesgaran, M. and Rezaee Rayni, M.R. and Rezvannejad, E.}, title = {Determination of radon levels and other parameters affecting the quality of pasteurized milk available in the market in Kerman}, journal = {Veterinary Research & Biological Products}, volume = {30}, number = {4}, pages = {141-146}, year = {2017}, publisher = {Razi Vaccine & Serum Research Institute}, issn = {2423-5407}, eissn = {2423-5415}, doi = {}, abstract = {Radon is one of the most important natural radioactive gases, about which there are numerous reports of being carcinogenic and harmful for the body. One way for this gas to enter the body is eating and drinking radon-included water and foods. Milk is among those edible materials in which there is a high probability of radon contamination. In order to study the amount of radon in milk and its components, during seven days in Khordad 1394, a daily accidental sample was prepared from ten different highly demanded milk brands in the supermarkets of Kerman. Radon amount was detected by RAD7 system. There were radon gas amounts, found in all collected samples. The average amount of radon in all ten collected samples was about 105.32±64.89 Bq/m3. Then the milk components such as fat, protein and lactose were investigated in all samples and compared with each other. Different groups had significantly different (P<0.05). Meanwhile, study of somatic cells also showed that samples with higher radon amounts included more somatic cells.}, keywords = {Radon,Composition of milk,Somatic cells}, title_fa = {تعیین مقدار رادون و سایر فراسنجه‌های موثر بر کیفیت شیرهای پاستوریزه ی موجود در بازار کرمان}, abstract_fa = {رادون یکی از مهم‌ترین گازهای رادیواکتیو طبیعی است که گزارش‌های متعددی در خصوص سرطان‌‌زایی و آثار زیان‌ بار مصرف آن وجود دارد. یکی از راه‌های ورود این گاز به بدن انسان، خوردن و آشامیدن آب و غذاهای آلوده به گاز رادیو اکتیو رادون است. شیر از جمله مواد خوراکی است که احتمال آلودگی به رادون در آن بالاست. جهت بررسی میزان رادون شیر و ترکیبات آن، در خرداد ماه سال 1394 طی هفت روز متوالی، روزانه یک نمونه‌ی شیر (به صورت تصادفی)، از ده برند پر تقاضای موجود در سوپرمارکت‌های شهر کرمان تهیه شد. وجود گاز رادون در نمونه‌‌های شیر، توسط دستگاه RAD7 تشخیص داده شد. تقریبا در همه‌ی نمونه‌های جمع‌آوری شده، گاز رادون وجود داشت. میانگین میزان رادون در ده نمونه‌ی شیر جمع‌آوری شده، 89/64±32/105 بکرل بر متر مکعب بود. سپس ترکیبات شیر یعنی میانگین چربی، پروتئین و لاکتوز در نمونه‌های شیر جمع‌آوری شده، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. میانگین این ترکیبات در گروه‌های مختلف، با هم اختلاف معنی‌داری داشت (05/0 > p). همچنین در بررسی سلول‌های سوماتیکی مشخص شد شیرهایی که حاوی رادون بیشتری بوده‌اند، تعداد سلول‌های سوماتیکی در آن‌ها بالاتر بوده است.}, keywords_fa = {رادون,ترکیبات شیر,سلول‌های سوماتیکی}, url = {https://vj.areeo.ac.ir/article_113201.html}, eprint = {https://vj.areeo.ac.ir/article_113201_1cce61cfb68df86ffb46fe72b5bafda7.pdf} }