@article { author = {Sadeghinezhad, J. and Abolghasemi, S. J. and Shenavar Masouleh, A.R. and Zadsar, N.}, title = {Study of Pediococcus pentosaceus effect on histomorphometrical structure of intestine in juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum , 1792)}, journal = {Veterinary Research & Biological Products}, volume = {30}, number = {3}, pages = {232-245}, year = {2017}, publisher = {Razi Vaccine & Serum Research Institute}, issn = {2423-5407}, eissn = {2423-5415}, doi = {10.22092/vj.2017.109879}, abstract = {In recent decades, many studies have been conducted evaluating the effects of probiotics in fish. Its positive effects on growth performance and the health of fish have been reported. Rainbow trout is one of the aquaculture species which is important in economic aspect. Juvenile rainbow trout were used in one control group (without bacteria in food) and three treatment groups with108 CFU/g Pediococcus pentosaceus in different doses of 200,300,400 g/ 1000 kg food were used in this study. After eight weeks, tissue samples from different parts of the intestine have been taken and then fixed in 10 % formalin. Then, tissue passages were stained with hematoxylin-eosin, and Masson’s trichrome. The results showed that histometrical values like height and width of the villi in anterior and middle intestine of treatment groups especially in 400 g bacteria / 1000 kg food was significantly (p<0.05) increased in comparison with that of control group. It seems that Pediococcus pentosaceus caused positive effects on proliferation and growth of the intestine tissue which lead to increase of absorption surface area and growth of the juvenile rainbow trout.}, keywords = {Pediococcus pentosaceus,Probiotic,Morphology,intestine,Rainbow trout}, title_fa = {مطالعه اثر پدیوکوکوس پنتوساسئوس (Pediococcus pentosaceus) بر ساختار هیستومورفومتری روده بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)}, abstract_fa = {در دهه اخیر مطالعات زیادی در رابطه با ارزیابی اثرات پروبیوتیک‌ها در ماهیان صورت گرفته است و اثرات مثبت آن بر روی پارامترهای رشد و سلامت ماهیان گزارش شده است. قزل‌آلای رنگین کمان از گونه‌های پرورشی محسوب می‌شود که از لحاظ اقتصادی حائز اهمیت می‌باشد. در این مطالعه بچه‌ماهی قزل‌آلای رنگین‌کمان در یک گروه کنترل (بدون باکتری در غذا) و سه گروه تیمار با پودر باکتری پدیوکوکوس پنتوساسئوس با شمارش 108 باکتری (CFU) به میزان 200 ، 300 و 400 گرم باکتری به ازای هر تن غذا استفاده شد. پس از گذشت 8 هفته از دوره آزمایش، نمونه‌های بافتی روده از قسمت‌های مختلف برداشت و در فرمالین 10 درصد ثابت‌سازی شد. پس از آماده‌سازی بافتی، رنگ‌آمیزی مقاطع به کمک هماتوکسیلین-ائوزین و تری کروم ماسون صورت گرفت. نتایج نشان داد که پارامترهای هیستومتری نظیر ارتفاع و عرض پرز در روده قدامی و میانی گروه‌های تیمار خصوصا گروه 400 گرم باکتری به ازای هر تن غذا نسبت به گروه کنترل افزایش معنی‌داری (05/0>p) داشته است. لذا بنظر می‌رسد پروبیوتیک پدیوکوکوس پنتوساسئوس می‌تواند تاثیرات مثبت روی رشد و تکثیر بافت روده داشته و منجربه افزایش سطح جذب و رشد بچه ماهیان قزل آلا گردد.}, keywords_fa = {پدیوکوکوس پنتوساسئوس,پروبیوتیک,مورفولوژی,روده,قزل آلای رنگین کمان}, url = {https://vj.areeo.ac.ir/article_109879.html}, eprint = {https://vj.areeo.ac.ir/article_109879_404f2c6157cc10699d68155019f6f121.pdf} }