@article { author = {Habibian Dehkordi, S and Gholipour, S and Moshtaghi Broojeni, H and Fallah, A}, title = {Evaluating antibacterial effects of alcoholic extract of Satureja bactiarica on some foodborne pathogenic bacteria of meat}, journal = {Veterinary Research & Biological Products}, volume = {27}, number = {3}, pages = {28-37}, year = {2014}, publisher = {Razi Vaccine & Serum Research Institute}, issn = {2423-5407}, eissn = {2423-5415}, doi = {10.22092/vj.2014.100967}, abstract = {The antibacterial effect of alcoholic extract of Satureja bactiarica were investigated quantitatively and qualitatively on two foodborne pathogenic bacteria including Staphylococcus aureus and Escherichia coli. Determination of the MIC and MBC values were used as quantitative method, and disk and well  diffusion methods were applied as qualitative methods.  The results of the disk diffusion test showed that extracts of Satureja bactiarica at the concentration of 2% and 5% has no inhibitory effect on bacterial growth. The results of the well diffusion test showed that extracts of Satureja bactiarica in concentrations of 5% inhibits Staphylococcus aureus growth. In this study it was shown that the MIC and MBC of the alcoholic extract of Satureja bactiarica against the Staphylococcus aureus were 1.56 mg/ml and 12.5 mg/ml, respectively. MIC and MBC of the alcoholic extract of Satureja bactiarica against the Escherichia coli were 3.125 mg/ml and zero, subsequently. The results from evaluation of the antibacterial effects of the Satureja bactiarica revealed that at 4 and 15 °C, the growth of Staphylococcus aureus and Escherichia coli in test tubes containing meat extracts has increased from the beginning to the end of the experiment. In the present of the extracts of Satureja bactiarica at the concentration of 2% and 5% in the both tested temperatures the growth of the bacteria decreased in comparison to time zero (p<0.05). Furthermore, there was a significant difference in the number of counted microorganism at various times between control and experimental groups in both tested temperatures and both examined bacteria (p<0.05). Based on the results from this study it is concluded that Satureja bactiarica can be used as preservative against these bacteria in the food industry.}, keywords = {}, title_fa = {ارزیابی اثرات ضد باکتریایی عصاره الکلی مرزه بختیاری بر برخی باکتریهای بیماری زای غذازاد در گوشت قرمز}, abstract_fa = {در این بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره الکلی مرزه بختیاری بر روی دو باکتری بیماری زای غذا زاد شامل استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی به دو روش کمی‌و کیفی مورد بررسی قرار گرفت. تعیین مقادیر MIC و MBC به عنوان روش کمی‌و انتشار دیسک و ایجاد چاهک به عنوان روش‌های کیفی استفاده شدند. نتایج حاصل از آزمایش انتشار دیسک نشان داد که عصاره مرزه بختیاری در رقت‌های 2 درصد و 5 درصد هیچ اثر مهاری بر رشد باکتری ندارد. نتایج آزمایش انتشار چاهک نیز نشان داد که عصاره مرزه بختیاری تنها در غلظت 5 درصد مانع از رشد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس می‌شود. در این تحقیق نشان داده شد که میزان MIC  و MBC عصاره الکلی مرزه بختیاری علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب برابر mg/ml 56/1 و mg/ml 5/12 می‌باشد.  MIC و MBC عصاره الکلی مرزه بختیاری بر علیه باکتری اشریشیا کلی نیز به ترتیب برابر با mg/ml 125/3 و صفر بود. نتایج حاصل از ارزیابی اثر ضد باکتریایی مرزه بختیاری بر عصاره گوشت نیز آشکار کرد که در دماهای 4 و 15 درجه سانتی گراد، رشد باکتری‌های استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی در حضور مرزه بختیاری با غلظت دو و پنج درصد در مقایسه با زمان صفر با کاهش مواجه شد منتها این کاهش در مورد باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در دمای 4 درجه چشمگیرتر بود (05/0>p). همچنین تفاوت معنی داری در تعداد میکروارگانیسم‌های شمارش شده در زمان‌های مختلف بین گروه شاهد و گروه‌های آزمایشی در هر دو دما و در مورد هر دو باکتری مورد آزمایش وجود داشت(05/0>p). بر اساس نتایج بدست آمده نتیجه گیری می‌شود که از مرزه بختیاری می‌توان به عنوان نگهدارنده علیه این باکتری‌ها در صنایع غذایی استفاده کرد.}, keywords_fa = {}, url = {https://vj.areeo.ac.ir/article_100967.html}, eprint = {https://vj.areeo.ac.ir/article_100967_0fc29734d4f732fb996c58264a5de5f0.pdf} }