@article { author = {Mohammadian, T. and M., Mesbah and Rohanizade, S. and Alishahi, M. and Alizade, P. and Abdi, E.}, title = {Studying the effect of Immunogen on microflora of intestine and carcass composition of Barbus Grypus}, journal = {Veterinary Research & Biological Products}, volume = {28}, number = {1}, pages = {2-9}, year = {2015}, publisher = {Razi Vaccine & Serum Research Institute}, issn = {2423-5407}, eissn = {2423-5415}, doi = {10.22092/vj.2015.100908}, abstract = {Immunogen is a commercial prebiotic. It is a natural compound such as beta golcan and mannan oligosaccharide that use as a feed complement. Usage of prebiotic as indigestible nutrient in digestion system that potentially affect health condition of host is a new idea for improving production in aquaculture. The aim of this study is survey bacteria flora and body composition of Barbus grypus in 360 pcs fingerling with 35±2 gr weight in 4 treatment group randomly. (3 replicates) treatments were feed by Immunogen with zero, 0/5, 1 and 1/5% respectively in 90 days. Result shows that Immunogen has positive effect on bacterial flora in fingerling. Lactobacillus population in intestine of treatment groups in contrast with control group (p<0/05). Results showed that the amount of carcass protein in 1.5% treated Immunogen was significantly higher than control (p <0/05) where as lipid content, ash and moisture showed no significant differences between treatments (p> 0/05), although this factor was slightly higher in group fed with 1.5% Immunogen. Therefore it can be concluded that oral administration of prebiotic Immunogen can induces positive effects on microflore of gut and Lactobacillus population plus carcass protein level.}, keywords = {Immunogen,Prebiotic,Carcass analysis,Barbus grypus}, title_fa = {مطالعه تأثیر ایمونوژن خوراکی بر روی فلور باکتریایی روده و ترکیب لاشه در ماهی شیربت (Barbus grypus)}, abstract_fa = {پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اثرات پری‌بیوتیک تجاری ایمونوژن بر روی فلور باکتریایی دستگاه گوارش و ترکیب لاشه ماهی شیربت (Barbus grypus) انجام گرفت. تعداد 360 قطعه بچه ماهی شیربت با وزن متوسط 2±35 به 4 تیمار تقسیم گردیدند، تیمارها به ترتیب با خوراک حاوی ایمونوژن با سطوح، صفر، 5/. درصد، 1 درصد، 5/1 درصد به مدت 90 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که پری‌بیوتیک ایمونوژن باعث ایجاد تغییر در فلور باکتریایی دستگاه گوارش بچه ماهیان شد به طوری که تعداد باکتری‌های لاکتوباسیلوس روده نسبت به گروه کنترل افزایش معنی‌داری یافت (05/0 > p). نتایج مربوط به ترکیب لاشه نشان داد که میزان پروتئین لاشه در تیمار تغذیه شده با 5/1 درصد ایمونوژن اختلاف معنی‌داری با گروه کنترل و سایر تیمارها داشته است (05/0 > p). چربی، خاکستر و رطوبت اختلاف معنی‌داری در بین تیمارها نداشت (05/0 < p)، هرچند که در تیمار تغذیه شده با 5/1 درصد ایمونوژن میزان چربی نسبت به سایر تیمارها افزایش نشان داد. بر اساس یافته‌های تحقیق می‌توان نتیجه گرفت که تجویز خوراکی پری‌بیوتیک ایمونوژن بر فلور باکتریایی روده و جمعیت لاکتوباسیلوس‌های دستگاه گوارش و نیز میزان پروتئین لاشه موثر می‌باشد.}, keywords_fa = {ایمونوژن,پر یبیوتیک,لاکتوباسیل,ترکیب لاشه,شیربت (Barbus grypus)}, url = {https://vj.areeo.ac.ir/article_100908.html}, eprint = {https://vj.areeo.ac.ir/article_100908_c57c57fa800c99a27d3f221904770ec9.pdf} }